خبرگزاری شبستان: شاید برای هر یک از ما اتفاق افتاده باشد که وقتی پس از افطار با حضور خانواده پای سفره افطار و شب نشینی های پس از آن در حال مرور خاطرات شیرین گذشته هستیم یکی از اعضای خانواده دیگران را به سکوت و توجه به سریال تلویزیون دعوت و حال و هوای صمیمی را به یک جعبه جادویی محدود کند.
سال ها است که دیگر خبری از شب نشینی های پس از افطار نیست و همه چیز به انبوه سریال های به اصطلاح مذهبی ختم می شود. اما اینکه قرار گرفتن در فضای مدرن و بهره گیری از ابزارهای نوین جایگزین مناسبی برای شب نشینی های خانوادگی هست یا نه، بحثی جدی است و بهره گیری از فضای سنتی و نوین ماه رمضان توامان، ظرافتی خاص می طلبد.
اکثر شبکههای سیمای جمهوری اسلامی در چند سال گذشته هنگام افطار تا ساعات پایانی شب مردم را فیلم باران میکنند و دیگر مجال لذت بردن از افطار و گفتمان خانوادگی و حضور در مساجد و مجالس مذهبی به مردم نمیدهند از همین رو اکثر مساجد بعد از افطار تعطیل است و دیگر از دعاهای افتتاح و ابوحمزه و جلسات قرآن و حضور مردم پای منبرها چندان خبری نیست.
خانواده امروزی در مقایسه با سال های نه چندان دور صرفا به محلی برای تجمع اهل خانه تبدیل شده است تا مکانی برای ایجاد روابط عاطفی. تماشای تلویزیون، گوش دادن به رادیو و... جایگزین تعاملاتی چون گفتگوی رودررو و ایجاد روابط عاطفی شده است.
فراگرد بخشی شدن یا یک بعدی شدن و به طور دقیق جدایی از تمامیت انسان در خانه به درستی و بی هیچ شبهه، عوارضی بسیار به جا می گذارد.
تلویزیون، عضو جدید خانواده با جذابیت منحصر به فرد خود فارغ از آن که فی نفسه به فراگرد یاد شده کمک می کند با پخش سریال های خانوادگی و جذاب در ایامی پرمخاطب به گسست عاطفی و بحران روابط خویشاوندی سرعتی دوچندان می بخشد.
حجت الاسلام سید کاظم ارفع، پژوهشگر حوزه دینی با اشاره به روایتی از امام علی (ع) که فرمودند: «ماه رجب ماه من است، ماه شعبان ماه پیامبر (ص) و رمضان ماه خدا است»، به خبرنگار شبستان گفت: در ماه رمضان درهای رحمت خداوند باز است و همه بندگان می توانند از لحظه لحظه این ماه استفاده کنند.
وی با اشاره به اینکه متولیان فرهنگی کشور همچون وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، رسانه های عمومی به ویژه صدا و سیما نقش اثرگذاری در بهره گیری مردم از فضای معنوی ماه مبارک رمضان دارند، افزود: برنامه ریزی برنامه ها و سریال های ماه رمضان باید به گونه ای باشد تا مردم به سمت معنویت گرایش بیشتری پیدا کنند. تنظیم ساعات پخش برنامه های صدا و سیما نباید به گونه ای باشد که موجب کم رنگ شدن حضور مردم در مساجد، برنامه ها و محافل معنوی و مساجد شود.
این پژوهشگر دینی با اشاره به اینکه برنامه ریزی صدا و سیما باید به گونه ای انجام شود که ضربه ای به برنامه های معنوی مردم و کم رونق شدن حضور مردم در مساجد نشود، اذعان کرد: برنامه های مختلفی که در ایام ماه مبارک رمضان از شبکه های سیما پخش می شود باید در راستای ارتقای معنویت در مردم باشد چراکه فیلم ها و سریال ها و برنامه های رسانه های جمعی تاثیرات فراونی در مردم دارد. یک برنامه هدفمند می تواند انسان را از خطا و گناه دور کند. اما متاسفتانه در سال های اخیر مردم کمتر از برنامه ها درس می گیرند و به عنوان سرگرمی به این سریال ها نگاه می کنند.
حجت الاسلام ارفع با اشاره به اینکه برخی از ائمه جماعات از حضور کم رنگ مردم در نماز جماعت مساجد و سخنرانی های ایام ماه رمضان گله مند هستند، ادامه داد: برنامه های مناسبتی ماه رمضان باید به گونه ای برنامه ریزی و پخش شود تا مردم علاوه بر استفاده از برنامه های صدا و سیما بتوانند از فضای معنوی مساجد و اماکن مذهبی نیز استفاده کنند.
این پژوهشگر دینی با بیان اینکه مسئولان فرهنگی به ویژه صدا و سیما باید با تشکیل جلساتی از نظر کارشناسان دینی در برنامه ریزی های خود استفاده کنند، خاطر نشان کرد: متاسفانه مسئولان صدا و سیما در بیان علت پخش برنامه های متنوع تا پاسی از شب، که مانع حضور مردم در مساجد و اماکن مذهبی می شود، را این گونه تلقی می کنند که اگر این برنامه ها از سیما پخش نشود، مردم شبکه های بیگانه را برای تماشا انتخاب می کنند.
وی افزود: این در حالی است که خانواده ای که در طول سال رسانه های بیگانه را برای تماشا انتخاب می کند، ایام ماه مبارک رمضان را هم مستثنی نمی داند. در صورتیکه برنامه های سیمای جمهوری اسلامی، خانواده های متدین و متشرع که اهل نماز و روزه هستند را پای تلویزیون می کشاند و با این برنامه ها زمینه حضور آنها را در مسجد کمتر می کند.
این پژوهشگر دینی بر لزوم ایجاد نظم در تنظیم برنامه های صدا و سیما تاکید و تصریح کرد: برنامه ها باید به گونه ای تنظیم شود که ذوق و شوق حضور در مسجد بیشتر در مردم ایجاد شود و از برکات این ماه پربرکت بهره مند شوند.
پایان پیام/
نظر شما