عزم راسخ ایران در حمایت از مقاومت/ اولویت سیاست خارجی دولت یازدهم در سال آخر

خبرگزاری شبستان:مشکل تعاملات بانکی به اقدامات آمریکا بر می‌گردد، عزم راسخ ایران در حمایت از مقاومت، حکایت ایران و انگلیس پس از طلاق بریتانیا از اتحادیه اروپا برخی از سرتیترهای اخبار حوزه سیاست خارجی در هفته گذشته بود.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، مشکل تعاملات بانکی به اقدامات آمریکا بر می‌گردد، عزم راسخ ایران در حمایت از مقاومت، حکایت ایران و انگلیس پس از طلاق بریتانیا از اتحادیه اروپا برخی از سرتیترهای اخبار حوزه سیاست خارجی در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:

تغییر رویکرد داعش و جبهه النصره نسبت به رژیم صهیونیستی آن را نابود می کند

در خبرگزاری قدس نشستی عملی با عنوان «روز قدس، زندگی مسئولانه» با حضور ناصر ابوشریف نماینده جنبش جهاد اسلامی فلسطین در ایران،‌ سردار رمضان شریف رئیس ستاد انتفاضه و قدس و حمیدرضا دهقانی‌پوده رئیس اداره اول خاورمیانه و شمال آفریقای وزارت امور خارجه برگزار شد.

در این نشست، سردار رمضان شریف اظهار داشت: انتفاضه سوم فلسطینیان با بیش از 200 شهید و بیش از 2 هزار مجروح پدیده مبارکی بود که امیدوارم بر اثر آن چهره واقعی کشورهایی که چشم بر جنایات رژیم صهیونیستی بسته‌اند بهتر از قبل برای افکار عمومی نمایان شود.

وی یادآور شد: مردم و انقلاب اسلامی ایران بدون توجه به مذاکرات و دیپلماسی‌های پشت صحنه، خرمشهر این نماد ملی ایرانیان را در عملیات بیت‌المقدس آزاد کردند، این نام‌گذاری، نام‌گذاری بیهوده‌ای نبود و امیدوارم در تداوم این عملیات سرزمین‌های اشغالی و قدس شریف نیز آزاد شود.

وی متذکر شد: انتفاضه سوم فلسطینیان حرکتی معنادار در راستای مبارزات سنتی فلسطینی‌هاست. امروز رزمندگان فلسطینی به خلاقیت‌ و ابتکارات خود پشت‌گرم بوده و متکی بر این پشت‌گرمی به مبارزه با رژیم صهیونیستی ادامه می‌دهند.

وی افزود: با نگاه به پنج سال قبل و درگیری‌های حماس به جنبش مقاومت اسلامی، آزادسازی قدس و بیت‌المقدس به تدریج جای خود را بین امت اسلامی باز کرد اما با ایجاد حاشیه امن توسط غربی‌ها برای رژیم صهیونیستی از طریق بوجود آوردن داعش، افکار عمومی را از فلسطین منحرف کرده است. در حالی که جمهوری اسلامی ایران به موضوع فلسطین با نگاه انسانی و قرآنی می‌نگرد و به آزادی‌خواهان و حامیان آنان کمک می‌رساند. این اقدام موجب شده است حتی برخی کشورهای اروپایی نیز در قالب NGO ها به ویژه در حوزه بهداشت و درمان حمایت‌ها و کمک‌های خوبی را به مردم فلسطین داشته باشند.

رئیس ستاد انتفاضه و قدس، وجه تمایز راهپیمایی روز قدس امسال با سال‌های قبل را محتوای پیام راهپیمایی امسال دانست و افزود: در قالب قطعنامه پایانی، سخنرانی‌ها و شعارهای روز جهانی قدس در تلاشیم نگاه افکار عمومی جهان را بار دیگر متوجه مردم مظلوم فلسطین و حامیان عربی رژیم جعلی صهیونیستی کنیم.

وی تأکید کرد: با آگاهی‌بخشی به مردم و افکار عمومی جهان قبح عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی را زیر سوال خواهیم برد.

سردار شریف با اشاره به انگیزه‌های نام‌گذاری روز جهانی قدس توسط بنیانگذاری جمهوری اسلامی ایران، گفت: نامگذاری این روز یکی از ابتکارات امام خمینی(ره) بود. در مقطع انقلاب اسلامی بیش از سی سال از اشغال سرزمین‌های اشغالی می‌ذشت اما کشورهای اسلامی هیچ اقدام درخور توجهی انجام نداده بودند. علاوه بر آن استراتژی رژیم صهیونیستی این بود که مسأله فلسطین را مشمول مروز زمان کند و به فراموشی بسپارد. در این مقطع امام خمینی (ره) مسأله فلسطین را با نام‌گذاری آخرین جمعه ماه مبارک رمضان در صدر مهمترین مسائل جهان قرار داد و از آن سال مسأله فلسطین در رسانه‌های معتبر منطقه‌ای و بین‌المللی زنده نگهداشته شده است و این حداقل بهره‌ای است که از این نام‌گذاری حاصل شده است.

وی انقلاب اسلامی و تغییر نگاه ایران به مسأله مقاومت اسلامی را موجب تغییرات اساسی در معادلات منطقه دانست و افزود: این گفتمان جدید همزمان با انقلاب اسلامی مبتنی بر فرهنگ قرآنی و تعالیم پیامبر اعظم جایگاه ویژه‌ای نزد ملت ایران یافت و به تبع این تأثیر، آثارش بر امت اسلام نیز مشهود شد.

در ادامه آن، ناصر ابوشریف گفت: رژیم صهیونیستی با وجود حمایت گسترده جهانی همچنان از بحران بی‌ثباتی و ناامنی در داخل سرزمین‌های اشغالی رنج می‌برد و به همین دلیل خشونت بر علیه مردم فلسطین را افزایش داده است.

وی برگزاری کنفرانس‌های متعدد امنیتی، عادی کردن روابط با برخی کشورهای مهم عربی، دشمن جلوه دادن جمهوری اسلامی ایران، سیطره بر جنبش‌های مقاومت اسلامی و پایان دادن به منازعاتش با ترکیه را از نشانه‌های تداوم ناامنی و بی‌ثباتی رژیم صهیونیستی برشمرد.

وی خاطرنشان کرد: این‌که مقام معظم رهبری گفته‌اند این رژیم جعلی طی 25 سال اینده نابود خواهد شد، سخن دقیقی است. تمام دیوانه‌هایی نظیر جبهه النصره و داعش اگر روزی رویکرد خود را به سمت رژیم صهیونیستی تغییر دهند، این رژیم جعلی بیش از چند روز نمی‌تواند دوام بیاورد. این گروه‌ها تجربه 6 سال جنگ در منطقه را اندوخته‌اند که این تجربیات از تجربیات نیروهای نظامی رژیم صهیونیستی به مراتب ارزنده‌تر و کاربردی‌تر است.

نماینده جنبش جهاد اسلامی فلسطین در ایران، تاکید کرد: اگر امت اسلامی با هم متحد شوند، رژیم صهیونیستی به صورت خودکار نابود خواهد شد و اصلاً نیازی به اقدام علیه این رژیم جعلی نخواهد بود.

وی گفت: مهاجرت معکوس به دلیل اوضاع امنیتی رژیم صهیونیستی همچنان ادامه دارد. بر اساس آمار 700 هزار یهودی که شناسنامه رژیم صهیونیستی را در اختیار دارند خارج از سرزمین‌های اشغالی زندگی می‌کنند که تمایلی به سکونت در سرزمین‌های اشغالی ندارند. جمع زیادی از یهودی‌ها در سراسر جهان پشت دیوار سفارت آمریکا مدت ها در صف می‌ایستند تا بتوانند تابعیت آمریکایی بگیرند. سران رژیم صهیونیستی در تلاش‌اند به هر نحو ممکن این چالش را حل کنند.

ظریف: مشکل تعاملات بانکی به اقدامات آمریکا بر می‌گردد

در جریان سفرش به فرانسه در موسسه آکادمی دیپلماتیک بین‌المللی این کشور گفت: مشکل تعاملات بانکی به اقدامات آمریکا در قبال بانک‌ها در زمان تحریم بر می‌گردد.

به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از اداره کل دیپلماسی رسانه ای وزارت امور خارجه،‌ محمدجواد ظریف در جمع دیپلمات‌های ارشد، محققان و پژوهشگران در حوزه روابط بین‌الملل فرانسه سفر دکتر روحانی رئیس‌جمهوری کشورمان به فرانسه را نقطه عطفی در روابط دو کشور دانست که منافع زیادی را برای هر دو کشور خواهد داشت.

وزیر امور خارجه کشورمان در خصوص اجرای برجام تصریح کرد: تحریم‌ها بر روی کاغذ برداشته شده، اما کشورهای اروپایی باید تلاش بیش‌تری کنند تا فضای روانی موجود به ویژه در زمینه تعاملات بانکی بر طرف شود. مشکل تعاملات بانکی به مقررات مربوط نمی‌شود، بلکه بخشی از آن به اقدامات آمریکا در قبال بانک‌ها در زمان تحریم بر می‌گردد.

ظریف درباره شرایط منطقه به وضعیت یمن، بحرین، سوریه و عراق اشاره کرد و در مورد بحرین گفت: یکی از نگرانی‌های ما در منطقه موضوع بحرین است. یک گروه اقلیت در حال سرکوب اکثریت است. برداشت ما این است که گروه‌های مخالف در بحرین به دنبال سرنگون کردن دولت نیستند، اما با بستن تمام راه‌های سیاسی و زندانی کردن یک رهبر و سلب تابعیت از یک رهبر راه‌حل ایجاد نمی‌شود.

وزیر امور خارجه کشورمان در مورد سوریه ضمن تاکید بر حل این بحران از طریق سیاسی تصریح کرد: اگر در بحران سوریه تنها بر آینده بشار اسد تمرکز شود راه‌حل سیاسی به دست نمی‌آید.

ظریف تصریح کرد: در موضوع سوریه باید بر ساختار و ترتیبات قانونی آینده سوریه تمرکز کنیم. ایجاد ساختار فدرالی در سوریه راهگشا نخواهد بود.

وزیر امور خارجه کشورمان در مورد داعش گفت: داعش در سال گذشته یک میلیارد دلار درآمد داشته است. پاسخ به این سئوالات مبنی بر این‌که داعش این یک میلیارد دلار را از کجا آورده؟ چگونه نفت فروخته و چگونه و از طریق چه سیستم بانکی این پول را جابه جا کرده است، خیلی از مسائل را روشن می‌کند.

رییس دستگاه دیپلماسی کشورمان در پاسخ به سئوالی در خصوص این‌که جمهوری اسلامی ایران به دنبال همگرایی با جامعه بین‌المللی نیست، با اشاره به کمک کشورهای غربی و شرقی به صدام در دوران جنگ تحمیلی در حالی که جمهوری اسلامی ایران تقریبا تنها بود، تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران یاد گرفته که متکی به خود باشد. بنابراین در اقتصاد به دنبال اقتصاد مقاومتی است و می‌خواهد اقتصاد خود را طوری طراحی کند که با تحکم یا فشار خارجی این اقتصاد تخریب نشود.

وی افزود: اقتصاد مقاومتی متکی به داخل و نگاه به خارج (برای صادرات) دارد؛ این اقتصاد انزواگرا نیست. ایران نمی‌خواهد بازاری برای کالاهای خارجی باشد. بلکه با جذب سرمایه و فن‌آوری از کشورهای دیگر می‌خواهد به کشور صادرکننده تبدیل شود.

تاکید دوباره سید حسن نصرالله/عزم راسخ ایران در حمایت از مقاومت

سید حسن نصرالله — دبیر کل حزب الله لبنان — که به مناسبت چهلیمن روز شهادت شهید مصطفی بدر الدین در جمع حامیان مقاومت در بیروت سخنرانی می کرد، گفت: «بودجه حزب الله از ایران می رسد و هیچ طرفی ارتباطی با این موضوع ندارد. پول از ایران می رسد، مانند موشک هایی که با آن اسراییل را تهدید می کنیم. از حضرت امام خامنه ای، دولت ایران و رییس جمهور آن به خاطر حمایت بی دریغ از ما در سال های گذشته تشکر می کنیم. ما حقوق ها را می پردازیم و مشکلی در این زمینه نداریم».

این اظهارات سید حسن نصرالله گویی برای رسانه ها و سیاستمداران غربی تازگی دارد و این در حالی است که جمهوری اسلامی ایران بارها بر حمایت قاطع خود از گروه های مقاومت تاکید داشته است.

بنابراین گزارش، رهبر معظم انقلاب اسلامی حضرت آیت الله خامنه ای بارها از سیاست رسمی جمهوری اسلامی ایران در حمایت از جبهه مقاومت تاکید کرده اند که نمونه بیاناتشان به نماز جمعه در بهمن ماه ۱۳۹۰ باز می گردد که ایشان تصریح کردند:‌ هیچ ابایی ازگفتن این حمایت نداریم و به آن می بالیم.

علاوه بر این، علی اکبر ولایتی مشاور بین الملل مقام معظم رهبری نیز در این باره گفت: حور مقاومت با حمایت جمهوری اسلامی ایران همراه با بیداری امت اسلامی به مبارزه با جریانات افراطی و تکفیری ادامه داده و خواهد داد که اگر نبود این پشتیبانی و حمایت‌ها، باید امروز با داعش، جبهه النصره و دیگر جریانات تروریستی وابسته، در بغداد و دمشق و پایتخت دیگر کشورهای اسلامی مواجه می‌شدیم.

وی تاکید کرد: رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران نیز همواره بر حمایت از جریان مقاومت برای مبارزه با جریانات افراطی و تکفیری منطقه و همچنین رژیم صهیونیستی تاکید داشتند که امیدواریم پیروزی امت اسلامی در همه صحنه‌ها محقق گردد .

همچنین در ابعاد اجرایی کشور نیز وزیر خارجه کشورمان بارها بر حمایت ایران از جبهه مقاومت تاکید داشته است.

این در حالی است که مهم ترین منبع و ماخذ برای شناخت اهداف و وظایف سیاست خارجی، قانون اساسی کشورمان است که در آن بر حمایت از مقاومت این گونه بیان شده است:‌

1. تلاش در جهت تشکیل امت واحد جهانی.

2. حمایت از مستضعفان در برابر مستکبران.

3. تامین منافع ملی و حفاظت از استقلال و حاکمیت ملی در عرصه بین المللی.

4. دفاع از سرزمین ها و حقوق مسلمانان.

5. دعوت به اسلام.

از آنجا که اصول و قوانین نظام انقلاب اسلامی، از آموزه های دین مبین اسلام سرچشمه می گیرد، جمهوری اسلامی ایران از بدو شکل گیری تاکنون، اهداف خود را بر برپایی حکومت اسلامی در ایران منحصر نکرده، بلکه خود را به آزادی و بیداری سایر ملل مظلوم جهان و حمایت از حقوق آنان مولف می داند. بر اساس تحقق عملی حاکمیت ملی، دولت به نمایندگی از تمام افراد مردم، موظف به ایفای «تعهد برادرانه نسبت به همه مسلمانان» است. به همین دلیل، ضمن آن که «موظف است سیاست کلی خود را بر پایه ائتلاف و اتحاد ملل اسلامی قرار دهد»، در اعمال سیاست خارجی، «دفاع از همه مسلمانان را» باید وجهه همت خود سازد.

حکایت ایران و انگلیس پس از طلاق بریتانیا از اتحادیه اروپا

بامداد روز جمعه ۵۲ درصد از مردم بریتانیا در یک همه پرسی به خروج این منطقه از اتحادیه اروپا رای مثبت دادند.

این رای مثبت که هیچکدام از محافل رسانه ای و سیاسی جهانی من جمله اروپایی آن را پیش بینی نمی کردند، به زمین لرزه ای تعبیر شد که پس از این تمام برنامه های بریتانیا را بر هم خواهد زد.

بنابراین گزارش، در این میان روابط تهران و لندن را می توان تحت تاثیر حضور یا عدم حضور انگلیس در اتحادیه اروپا دانست و در خصوص روابط پس از این ایران و انگلیس مقامات کشورمان موضع گیری کردند.

در اولین موضع رسمی یک مقام جمهوری اسلامی ایران، سردار سیدمسعود جزایری معاون ستاد کل نیروهای مسلح اظهار داشت: خواسته مردم انگلیس برای خروج از اتحادیه اروپا در حقیقت «نه» گفتن اکثریت مردم این کشور به ادامه تبعیت دولت انگلیس نسبت به تحمیل اراده آمریکا به این کشور است.

وی افزود: انگلیس باید تاوان سال‌ها استعمارگری و جنایت علیه بشریت را بپردازد و جدا شدن بخش‌هایی از این کشور کمترین بهایی است که خواهد پرداخت.

سردار جزایری همچنین با اشاره به استقلال‌خواهی مردم در جزیره بریتانیا و همچنین ایسلند تصریح کرد: مردم اسکاتلند، ایرلند و سایرین حق دارند از زیر یوق رژیم پادشاهی به اصطلاح بریتانیای کبیر خارج شوند.

پس از آن، معاون سیاسی دفتر رییس جمهوری، خروج انگلیس از اتحادیه اروپا را یک فرصت تاریخی برای ایران دانست و گفت: باید از این فرصت تازه نهایت بهره را برد.

حمید ابوطالبی در صفحه شخصی خود در توئیتر درمورد خروج انگلیس از اتحادیه اروپا نوشت: زمین لرزه ای بزرگ اروپا را لرزاند و انگلیس از اتحادیه اروپایی خارج شد.

وی با بیان این که ستاره های پرچم اتحاد در اروپا در حال فرو افتادن است، تاکید کرد: تحولات اقتصادی کشورهای جنوب اروپا، تروریسم، و بحران مهاجرت نشان می داد که این اتحاد درحال فروپاشی است؛ اما دومینوی سقوط با برگزیت آغاز می شود.

معاون سیاسی دفتر رییس جمهوری با یادآوری این که اتحادیه اروپا زمان درازی است اعتماد مردم اروپا به خود را از دست داده است، خاطرنشان کرد: این روند جدید سبب قدرت، امنیت، و رفاه بیشتر دیگران خواهد شد.

علاوه براین، وزارت امور خارجه کشورمان درباره اعلام نتایج همه پرسی بریتانیا در زمینه خروج از اتحادیه اروپایی بیانیه ای صادر کرد.

در این بیانیه آمده است: جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک نظام مردم سالار به رای مردم بریتانیا در زمینه خروج از اتحادیه اروپایی احترام گذاشته و آن را در مسیر خواست اکثریت مردم آن کشور در تنظیم روابط خارجی خود قلمداد می کند.

جمهوری اسلامی ایران همواره خواهان گسترش روابط با کشورهای اروپایی بر مبنای احترام متقابل و عدم دخالت در امور داخلی یکدیگر بوده و خروج بریتانیا از اتحادیه اروپایی تغییری در رویکرد جموری اسلامی ایران نسبت به آن کشور ایجاد نخواهد کرد.

به گزارش شبستان، انگلیس در دهه 70 میلادی به عضویت اتحادیه اروپا درآمد که در آن زمان به نام «اتحادیه اقتصادی اروپا» معروف بود. بعدها این اتحادیه به اتحادیه اروپا تغییر نام داد و اعضای آن به 28 کشور رسید.

مذاکرات ظریف نتیجه نداد/ایران عضو دائم شانگهای نشد

همایش سازمان همکاری های شانگهای در تاشکند ازبکستان برگزار شد که یکی از دستورات جلسه این همایش بررسی به عضویت دائم درآمدن ایران در سازمان همکاری های شانگهای بود.

بنابراین گزارش، محمد جواد ظریف پس از پایان سفر دو روزه خود به لاهه، بامداد جمعه از طریق فرودگاه آمستردام، هلند را به مقصد تاشکند پایتخت ازبکستان ترک کرد.

نشست سران 10 کشور عضو و غیر عضو سازمان همکاری شانگهای جمعه در تاشکند پایتخت ازبکستان برای بررسی و تصویب برنامه کاری چهار ساله و تایید بیانیه مشترک این سازمان باسخنرانی اسلام کریم اوف رییس جمهوری ازبکستان آغاز شد.

با گذشت هشت سال از ارائه درخواست رسمی ایران برای عضویت دائم در سازمان همکاری شانگهای و در حالی که این بار گفته می‌شد فضا برای این امر فراهم‌تر شده، سران کشورهای عضو این سازمان باز هم با درخواست ایران مخالفت کردند. گفته می‌شود، با وجود اصرار روسیه بر عضویت ایران، برخی از دیگر اعضا با این امر مخالفت کرده‌اند.

با وجود درخواست روسیه برای موافقت اعضای سازمان شانگهای با عضویت دائم ایران، این سازمان نتوانست بر سر موضوع ایران به توافق برسد. گفته می‌شود، اختلاف نظر چین و روسیه و عدم تمایل پکن به افزایش جنبه «ضد غربی» این سازمان، دلیل اصلی این موضوع بوده است.

ایران که هم اکنون عضو ناظر سازمان به شمار می‌رود، در سال ۲۰۰۸ رسماً درخواست خود را برای عضویت دائم ارائه کرد. در آن زمان، روسیه با این استدلال که ایران تحت تحریم‌های بین المللی است، از پذیرش درخواست ایران خودداری کرد. با این حال، از سال گذشته و در پی حصول توافق هسته‌ای، این موضع روسیه تغییر کرده است.

بختیار حکیم اف، نماینده ویژه رئیس جمهور روسیه در سازمان همکاری شانگهای در حاشیه اجلاس جاری این سازمان در تاشکند ازبکستان، به خبرنگاران گفت: «موضع روسیه در حمایت از پروسه الحاق بدون تأخیر ایران به سازمان شانگهای، روشن است». وی افزود: «ما این بار نتوانستیم با همتایان خود به توافق برسیم، اما این کار همچنان ادامه دارد».

به گفته حکیم اف، هیچ مخالفت «اساسی» با ایده الحاق ایران وجود نداشته، اما برخی «اختلافات فنی» بر سر زمان این موضوع وجود داشته است.

وی همچنین اشاره‌ای به اینکه مخالفت‌ها از جانب کدام کشور بوده، نکرد.

همچنین در خبر منتشر شده در رسانه روسی، ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه در نشست سران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای در شهر تاشکند پایتخت ازبکستان اعلام کرد: هیچ مانعی برای عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای وجود ندارد.

پوتین در مراسم گشایش این نشست خطاب به سران کشورهای شرکت کننده اظهار کرد: ایران از مدت ها پیش و فعالانه در فعالیت های سازمان همکاری شانگهای به عنوان عضو ناظر حضور دارد و هیچ مانعی برای عضویت رسمی این کشور نمی بینم.

برنامه ظریف در تاشکند

وزیر امور خارجه کشورمان که برای حضور در مراسم سازمان همکاری های شانگ های به تاشکند رفته بود، مذاکراتی را نیز در حاشیه این نشست برگزار کرد.

وزیران امور خارجه ایران و روسیه در حاشیه نشست سران 10 کشور عضو و غیر عضو سازمان همکاری شانگهای جمعه در تاشکند پایتخت ازبکستان، روابط دوجانبه و چندجانبه، مسائل منطقه ای و همکاری ها در قالب این سازمان را بررسی کردند.

وزیر امور خارجه ایران و اشرف غنی رییس جمهوری افغانستان در حاشیه نشست سران 10 کشور عضو و غیر عضو سازمان همکاری شانگهای در پایتخت ازبکستان دیدار و مذاکره کردند.

در این دیدار که در شهر تاشکند انجام شد، روابط دوجانبه و چندجانبه، مسائل منطقه ای و گسترش همکاری ها بین دو کشور بررسی شد.

ظریف همچنین در حاشیه نشست تاشکند با سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه دیدار و مذاکره کرد که در آن مسائل مختلف بویژه روابط دوجانبه و اضاع منطقه ای بررسی شد.

موضع ایران درباره اعلام نتایج همه پرسی بریتانیا در زمینه خروج از اتحادیه اروپایی

وزارت امور خارجه کشورمان درباره اعلام نتایج همه پرسی بریتانیا در زمینه خروج از اتحادیه اروپایی بیانیه ای صادر کرد.

در این بیانیه آمده است: جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک نظام مردم سالار به رای مردم بریتانیا در زمینه خروج از اتحادیه اروپایی احترام گذاشته و آن را در مسیر خواست اکثریت مردم آن کشور در تنظیم روابط خارجی خود قلمداد می کند.

جمهوری اسلامی ایران همواره خواهان گسترش روابط با کشورهای اروپایی بر مبنای احترام متقابل و عدم دخالت در امور داخلی یکدیگر بوده و خروج بریتانیا از اتحادیه اروپایی تغییری در رویکرد جموری اسلامی ایران نسبت به آن کشور ایجاد نخواهد کرد.

اولویت سیاست خارجی دولت یازدهم در سال آخر

دولت یازدهم در حالی وارد سال آخر عمر خود شده که در عرصه سیاست خارجی بسیاری از کارشناسان از اقدامات این دولت دفاع می کنند اما در یک سال باقی مانده باید دید دولت می بایست کدام یک از اصول سیاست خارجی را در اولویت قرار دهد که به همین منظور خبرگزاری شبستان پای اظهارنظر کارشناسان بین المللی نشسته است که گفت و گوهایشان به شرح زیر است:

لزوم اتخاذ سیاست قویتر نسبت به کشورهای عربی

احمد بخشایشی کارشناس مسائل بین الملل در گفت و گو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان راجع به این که در سال آخر عمر دولت یازدهم چه مساله ای در اولویت سیاست خارجی این دولت باید قرار بگیرد، گفت: دولت در سیاست خارجی باید سیاست های جمهوری اسلامی ایران را همچنان جلو ببرد که مهمترین اصل سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران حمایت از جبهه مقاومت و تنش زدایی با کشورهای دیگر است.

وی با بیان این که سیاست دولت یازدهم تساهل و تسامح است، افزود: برجام را می توان نتیجه این سیاست دولت یازدهم دانست که البته این سیاست در مورد کشورهای منطقه جواب نمی دهد مثلا در خصوص عربستان این سیاست باعث می شود این کشور فکر کند که ایران در انزوا قرار گرفته است.

بخشایشی با تاکید براین نکته که دولت یازدهم باید همچنان به حمایت از سوریه و کشورهای مظلوم منطقه ادامه دهد، خاطرنشان کرد: در رابطه با کشورهای عربی باید سیاست خارجی ایران قویتر از گذشته عمل کند.

این کارشناس مسائل بین الملل همچنین تصریح کرد: دولت در این یک سال باقی مانده باید نتایج عملی برجام را بیشتر کند تا مردم نگاهشان به این معاهده مثبت تر شود همچنین در آزادسازی پول های بلوکه در کشورهای آمریکاو کانادا هم باید به صورت جدی عمل کند.

ضرورت بهبود مناسبات با کشورهای حوزه خلیج فارس

حسن بهشتی پور کارشناس مسائل بین الملل در گفت و گو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان در خصوص اولویت اصلی دولت یازدهم در سیاست خارجی در سال آخر این دولت،‌ گفت: مهمترین اولویتی که فعالان سیاست خارجی دولت یازدهم باید به آن توجه کنند، بهبود مناسبات کشورهای همسایه به ویژه کشورهای حوزه عربی و خلیج فارس است.

وی با بیان این که رابطه تنش آلود ایران و عربستان به ضرر دو کشور است و فقط آمریکا و اسرائیل از این تنش سود می برند، خاطرنشان کرد: دولت باید به منظور کم کردن تنش در روابط خود با عربستان تلاش کند.

بهشتی پور افزود: در بخش دیگر کشور باید به گسترش روابط خود با کشورهای همسایه از جمله ترکیه و عراق تکیه کند.

دولت با شیوه های تهاجمی اموال بلوکه شده را آزاد کند

حسن هانی زاده کارشناس مسائل بین الملل در گفت و گو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان در خصوص اولویت سیاست خارجی دولت یازدهم در سال آخر عمر این دولت،‌ گفت: دولت یازدهم با توجه به شرایط ویژه منطقه و جهان توانسته فضای تعاملی مناسبی با کشورهای مختلف ایجاد کند اما در حوزه اقتصاد خارجی این دولت دچار مشکل است.

وی با بیان این که دولت نیاز دارد به منظور حل معضلات معیشتی مردم در اقتصاد مقاومتی نگاهی به اقتصاد خارجی هم داشته باشد، خاطرنشان کرد: در این زمینه دولت باید گام های بلندی به منظور آزاد سازی پول های بلوکه شده ایران در کشورهای مختلف از جمله آمریکا و کانادا بردارد.

هانی زاده خاطرنشان کرد: دولت یازدهم در سال چهارم خود باید با شیوه های تهاجمی تری نسبت به کشورهایی چون آمریکا و کانادا برخورد کند که آن ها بیش از این به خودشان اجازه ندهند که به اموال ملت ایران دست اندازی داشته باشند.

وی تصریح کرد: دولت یازدهم در ارتباط با کشورهای غربی و آمریکا باید به فکر مماشات کمتر باشد.

لزوم اتخاذ سیاست مدارای ویژه با کشورهای همسایه

اسماعیل کوثری کارشناس بین المللی در گفت و گو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان در خصوص اولویت اصلی سیاست خارجی دولت یازدهم در سال آخر، گفت:‌ سیاست خارجی دولت یازدهم باید براساس سیاست اصلی چشم انداز ۲۰ ساله یعنی عزت، حکمت و مصلحت باشد نه این که براین اساس تنظیم شود که دولتی ها بگویند با دنیا مراعات می کنیم اما همه اش با آمریکا و چند کشور خاص اروپایی مراوده داشته باشند.

وی تاکید کرد: دولت در این سال باقی مانده نسبت به کشورهای دوست باید مدارای ویژه داشته باشد و تعامل خوبی برپا کند.

کوثری با اظهار این که دولت لازم است نسبت به کشورهای استکباری سیاست تهاجمی اتخاذ کند،‌ خاطرنشان کرد: اگر دولت این روش را در سیاست خارجی خود تقویت کند می توانیم به همان سیاست اصلی چشم انداز ۲۰ ساله دست یابیم.

مقابله جدی با سیاست ایران هراسی ریاض- تل آویو

مهدی مطهرنیا کارشناس بین المللی در گفت و گو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان در خصوص اولویت اصلی سیاست خارجی دولت یازدهم در سال آخر این دولت گفت: سیاست خارجی ایران دچار دو چالش جدی است که دولت باید برای حل این دو چالش تلاش کند.

وی با اشاره به ماموریت وزارت خارجه در خصوص پرونده هسته ای اظهارداشت: دولت باید دراین خصوص تلاش کند در سال آخر عمر خود به جنبه عملیاتی کردن برجام توجه ویژه داشته باشد.

مطهرنیا تاکید کرد: دولت در این مهلت باقی مانده باید با توجه به انتخابات نوامبر ۲۰۱۶ آمریکا به گفت و گوی جدی با اتحادیه اروپا راجع به اجرای برجام بپردازد تا تکلیف برجام بعد از این انتخابات بیش از پیش روشن شود.

ای کارشناس بین الملل چالش دوم سیاست خارجی دولت یازدهم را حل بحران تهران - ریاض دانست، تصریح کرد: عربستان با همراهی برخی از کشورهای عربی در منطقه در حال انجام اقدامات موزیانه است که ایران هراسی را با کمک تل آویو در جهان و منطقه گسترش دهد.

وی گفت: سیاست خارجی ایران که تحت نظارت دولت و دیگر نهادهای کشور است باید در سال جاری برای مقابله با سیاست موزیانه ایران هراسی ریاض - تل آویو اقدامات ویژه انجام دهد.

کد خبر 554842

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha