تمایل بانک‌های خارجی به سرمایه‌گذاری در ایران/ قرارداد ایران ایر-بوئینگ و شکستن سد سرمایه‌گذاری

خبرگزاری شبستان:توبیخ ۹ مقام نظامی آمریکا در رابطه با بازداشت ملوانان در ایران، تمایل بانک‌های خارجی به سرمایه‌گذاری در ایران، قرارداد ایران ایر-بوئینگ و شکستن سد سرمایه‌گذاری دیگر شرکت‌ها از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: توبیخ ۹ مقام نظامی آمریکا در رابطه با بازداشت ملوانان در ایران، تمایل بانک‌های خارجی به سرمایه‌گذاری در ایران، قرارداد ایران ایر-بوئینگ و شکستن سد سرمایه‌گذاری دیگر شرکت‌ها از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:

فارس:

برجام برای ما فاجعه بزرگ و برای اسرائیل فاجعه‌ای بزرگتر است/نباید تحریم‌ها را برمی‌داشتیم

«دونالد ترامپ»، نامزد احتمالی حزب جمهوری‌خواه در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا با انتقاد از توافق هسته‌ای ایران و گروه 1+5 موسوم به برجام، آن را «فاجعه‌ای بزرگ برای آمریکا» و «فاجعه‌ای بزرگتر برای اسرائیل» خواند.

وی که روز جمعه در جمع هوادارانش در «دنور»، پر جمعیت‌ترین شهر ایالت «کلرادو» صحبت می‌کرد از «برجام» با عنوان «توافق وحشتناک با ایران» یاد کرد و گفت: «ایران به یک قدرت تبدیل شده است.»

وی در ادامه به انتقاد از «جان کری»، وزیر خارجه آمریکا برای توافق هسته‌ای با ایران پرداخت و گفت: «(کری) یکی از بدترین مذاکره‌کنندگانی است که من تا حالا دیده‌ام، طوری که پایش را در جریان مسابق دوچرخه سواری می‌شکند، باور می‌کنید؟ وقتی که در بحبوجه مذاکره برای رسیدن به توافق بود.»

اشاره «ترامپ» به حادثه‌ای بود که خرداد ماه سال گذشته برای «جان کری» در نزدیکی شهر «کیونزیر» فرانسه به وقوع پیوست و به شکستگی پای وی از ناحیه ران منجر شد.

«ترامپ» در ادامه در حالی که دست راستش را بالا گرفته بود گفت: «من به شما قول می‌دهم، برایتان قسم می‌خورم که حین برگزاری یک مذاکره مهم، به مسابقه دوچرخه‌سواری نخواهم رفت. قول می‌دهم. قول می‌دهم. هرگز!هرگز!»

نامزد حزب‌جمهوری‌خواه سپس به اظهارنظر درباره محتوای توافق هسته‌ای پرداخت و گفت: «اگر نگاه کنید، ایران کشوری بود که درگیر مشکلات عمیق بود. آنها داشتند بد عمل می‌کردند. و بعد ما تحریم‌ها را برداشتیم.»

ترامپ افزود: « ما نباید هیچ وقت تحریم‌ها را قبل از خاتمه توافق، برمی‌داشتیم. ما تحریم‌ها را از قبل برداشتیم، برای اینکه آنها مذاکره‌کنندگان بزرگی هستند. آنها (ایرانی‌ها) می‌گویند، ما تا زمانی که تحریم‌ها را برندارید، مذاکره نمی‌کنیم و بعد آنها (آمریکایی‌ها) می‌روند و می‌گویند باشد. (خنده حضار). همین را می‌گویند.»

این میلیاردر آمریکایی اینطور ادامه داد: «و وقتی که آنها (ایرانی‌ها) این را گفتند، چرا ما نگفتیم ما می‌خواهیم که زندانی‌هایمان را برگردانید؟ چون زندانی‌های ما سال‌ها بود که آنجا بودند... و ما تحریم‌ها را برداشتیم و از آن چیزی عایدمان نشد.»

ترامپ در ادامه با بیان این اظهارات ضمن انتقاد از مذاکره‌کنندگان هسته‌ای دولت اوباما به تشریح راهبرد خود پرداخت: «(مذاکره‌کنندگان آمریکا باید می‌گفتند) ما تحریم‌ها را برمی‌داریم، منتهی دو نکته وجود دارد. اول اینکه باید زندانی‌های ما را همین الان آزاد کنید. دوم اینکه ما به شما 150 میلیارد دلار نمی‌دهیم. بعد ایرانی‌ها می‌گفتند: اصلا! اصلاً! -می‌دانید که آنها مذاکره‌کنندگان بسیار بزرگی هستند. ایرانی‌ها مذاکره‌کنندگان بزرگی هستند- آنها می‌گفتند به هیچ وجه! عمراً امکان ندارد. بعد شما (میز مذاکره) را ترک می‌کنید -کاری که کری هیچ وقت نکرد- بعد شما میز مذاکره را ترک می‌کنید و وقتی که به آمریکا می‌رسید هنز از هواپیما پیاده نشده، برمی‌گردید! هم زندانی‌ها آزاد شده‌اند و هم نیازی نیست که 150 میلیارد دلار بدهید.»

ترامپ در ادامه گقت که او با رسیدن به توافق، موافق است، اما با «توافق خوب.»

وی گفت: «من فکر می‌کنم این توافق، یک فاجعه است. فاجعه برای ما؛ اما یک فاجعه‌ بزرگتر برای اسرائیل است.»

ترامپ با بیان این ادعا که ایران قبل از مذاکرات هسته‌ای درگیر مشکلات اقتصادی و شورش بوده گفت: «به جای آن، ما الان با یک قدرت مواجهیم. با یک قدرت واقعی که با ما می‌جنگد.»

نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا از عدم مذاکره دولت اوباما با ایران بر سر یمن نیز انتقاد کرد.

وی گفت: «ما داریم با ایران در یمن می‌جنگیم و وقتی از آنها می‌پرسیم چرا این را در توافق نگنجانده‌اید، کری می‌گوید: 'خیلی پیچیده بود.' چه چیزی پیچیده است؟ چه چیزی پیچیده است؟ ما همه چیز را به باد دادیم.»

وزیر خارجه عربستان: ایران عامل بی‌ثباتی در لبنان است

«عادل جبیر» وزیر خارجه عربستان سعودی با تکرار اتهام‌های پیشین خود، به نیروهای بسیج مردمی عراق موسوم به «الحشد الشعبی» حمله کرد.

به گزارش وبگاه خبری «تم» عربستان، جبیر در اختتامیه سفر «محمد بن سلمان» جانشین ولی‌عهد عربستان به فرانسه در اظهاراتی مدعی شد که نیروهای بسیج مردمی عراق وابسته به این کشور نبوده و «ایران است که این شبه‌نظامیان فرقه‌گرا را فرماندهی می‌کند».

وی با بیان اینکه در عملیات آزادسازی فلوجه این نیروها برخی خطوط را زیر پا گذاشتند، گفت: ما معتقدیم که این شبه نظامیان باید منحل شوند.

نیروهای بسیج مردمی عراق بعد از اشغال چندین شهر عراق به دست داعش، به فتوای آیت‌الله سیستانی مرجع عالی‌قدر عراق تشکیل شد و علاوه بر نیروهای شیعی از اهل تسنن و مسیحیان نیز نیرو دارد.

وزیر خارجه عربستان همچنین با متهم کردن تهران به ایجاد تنش در برخی کشورهای منطقه، از آن خواست که از دشمنی خود علیه عربستان سعودی دست بردارد.

جبیر مدعی شد: «ایران قصد دارد لبنان را در وضعیت بی‌ثباتی نگه دارد تا به نفع «حزب‌الله» همپیمان استراتژیک خود تمام شود؛ حزب‌اللهی که مانع انتخاب رئیس جمهور لبنان می‌شود».

اتهام ایران به دخالت در امور داخلی کشورهایی چون عراق و لبنان در حالی صورت می‌گیرد که «ثامر السهبان» سفیر عربستان در بغداد به دلیل اظهارات تحریک آمیز خود علیه نیروهای حشد الشعبی و ایجاد اختلاف بین اهل تسنن و شیعیان، بارها از سوی وزارت خارجه عراق احضار شده است.

در مقابل ایران از همان روزهای نخستین اشغال موصل به دست داعش، اقدام به حمایت از دول، ارتش و مردم عراق کرد و  کمک‌های استشاری و نظامی آن به نیروهای نظامی عراق همچنان ادامه دارد.

مهر:

توبیخ ۹ مقام نظامی آمریکا در رابطه با بازداشت ملوانان در ایران

وال استریت ژورنال به نقل از یک مقام آمریکایی که نامش فاش نشده نوشته است که ملوانان و فرماندهان بازداشت شده در خلیج فارس در انجام وظایف‌شان کوتاهی کرده و برنامه‌ریزی عملیاتی صحیحی نداشته‌اند.

نیروی دریایی آمریکا گزارش جدیدی را در مورد این رخداد منتشر کرده و یک مقام آمریکایی که از این گزارش‌اطلاع داشته، به روزنامه وال استریت ژورنال گفته است، ملوانان و فرماندهان آمریکایی زمانی که خشکی را در مقابل خود دیده‌اند این موضوع را گزارش نکرده و زمانی که موتور قایق آنها از کار افتاده و به مشکل برخورده‌اند با مقامات بالاتر تماس نگرفته‌اند.

۲۲دی‌ماه سال گذشته (۱۲ ژانویه ۲۰۱۶) ۱۰ ملوان آمریکایی که در خلیج فارس وارد آب‌های ایران شده بودند، توسط سپاه پاسداران دستگیر شدند. این ملوان‌ها (۹ مرد و یک زن) کمتر از ۱۶ ساعت بعد آزاد شدند. در گزارش اولیه‌ای که ارتش آمریکا از این رخداد منتشر کرد، آمده بود که این ملوانان سوار بر دو قایق گشتی از کویت، به سمت محل استقرار ناوگان پنجم آمریکا در بحرین در حال حرکت بودند، اما به دلیل بروز مشکل فنی از مسیر خود منحرف شدند.

در همین رابطه نیروی دریایی آمریکا گزارش جدیدی را در مورد دستگیری ۱۰ ملوان آمریکایی توسط نیروهای نظامی ایران تهیه کرده است. در این گزارش ذکر شده ایران حق پرسش از ملوانان آمریکایی را داشته، اما در نحوه رفتار با آنان زیاده‌روی کرده است.

وال استریت ژورنال به نقل از این مقام آمریکایی نوشته، نیروی دریایی آمریکا در گزارش خود پرسش و پاسخ از دو قایق آمریکایی را که وارد قلمرو آبی ایران شده بودند، حق این کشور دانسته اما تأکید کرده که ایران با نشانه گرفتن اسلحه به سمت این ملوانان، ضبط ویدئویی از این صحنه‌ها و بازجویی از آنان از قوانین بین‌المللی تخطئی کرده است.

نیروی دریایی آمریکا اخیرا اعلام کرد که دو فرمانده ارشد را در ارتباط با این پرونده از مقام‌شان برکنار کرده است.

در گزارش جدید نیروی دریایی آمده است که این ملوانان شب پیش از عملیات، به دلیل تعمیر یکی از قایق‌ها تمامی ساعات شب را بیدار بوده‌اند.

به نوشته وال استریت ژورنال این فرماندهان و ملوانان با به اصطلاح تنبیه انضباطی غیرقضایی روبرو هستند که در برخی موارد می‌تواند به معنای پایان دوران خدمت‌شان باشد.

باشگاه خبرنگاران جوان:

گاردین: آیا آمریکا در پیروزی انقلاب اسلامی در ایران نقش داشت؟

روزنامه انگلیسی گاردین با انتشار گزارشی در پایگاه اینترنتی خود نوشت «گری سیک،» یکی از کارکنان دولت «جیمی کارتر» درخصوص گزارش اخیر بی‌بی‌سی فارسی و یا به اصطلاح افشاگری این شبکه ضدایرانی معتقد است اظهارات «کامبیز فتاحی» درخصوص اسناد طبقه‌بندی شده‌ای که مدعیست دولت وقت آمریکا در پیروزی انقلاب اسلامی ایران نقش داشت، موضوع تازه‌ای نیست و اطلاعات چندان جدیدی ارائه نمی‌دهد.

در ادامه گزارش آمده است مقامات ارشد ایران با جعلی خواند این اسناد، به شدت چنین ادعاهای [واهی و بی‌اساسی] را رد می‌کنند و آن را توطئه برنامه‌ریزی شده از سوی انگلیس برای خدشه وارد کردن به چهره انقلاب اسلامی ایران و امام خمینی رحمت‌الله علیه، رهبر فقید انقلاب اسلامی ایران، می‌دانند.

در ادامه گزارش از جنایت‌های اروپائیان در ایران و دخالت‌های سیاسی و نظامی قدرت‌های غربی در ایران در دوران جنگ سرد، از دلایل بدبینی مردم کشورمان به کشورهای غربی و سوءظن به طرح توطئه از سوی این کشورها، عنوان شده است.

در ادامه گزارش آمده است: آیا گزارش اخیز بی‌بی‌سی واقعاً شواهد جدیدی درخصوص نقش دولت کارتر در سرنگونی شاه معدوم و پیروزی انقلاب اسلامی ایران، ارائه کرده است؟ نگارنده گزارش در پاسخ به این پرسش می‌نویسد: کارتر چنین طرحی را وتو کرده بود.

در ادامه گزارش آمده است: در آن زمان درخصوص چگونگی برخورد با این مسئله چنددستگی در دولت کارتر بوجود آمده بود. بسیاری خواهان حمایت از شاه معدوم بودند. از سوی دیگر، «ویلیام سولیوان،» سفیر وقت آمریکا، از موافقان توقف حمایت از محمدرضا پهلوی بود. مشاور امنیت ملی آن زمان کاخ‌سفید پیشنهاد اقدام نظامی را علیه انقلاب اسلامی ایران مطرح می‌کرد. وزیر امور خارجه آمریکا از طرفداران طراحی کودتا در ایران بود.

در ادامه گزارش با اشاره به حمایت و امید کارتر به در قدرت نگاه داشتن شاه معدوم، ادعا شده است پس از آنکه وی مطمئن شد تاریخ مصرف محمد رضا شاه در ایران به پایان رسیده، از حمایت وی دست برداشت.

نگارنده گزارش در ادامه می‌افزاید اما این دلیل نمی‌شود که دولت کارتر در پیروزی انقلاب اسلامی ایران نقش داشت. وی تنها طرح کودتا در ایران را در آن دوران اجرا نکرد. در این گزارش همچنین آمده است دولت کارتر در واکنش به تحولات ایران بسیار کند عمل کرد.  

چندی پیش نیز مؤسسه آمریکایی «گیت استون» با انتشار گزارشی در پایگاه اینترنتی خود و با طرح ادعاهایی واهی و بی‌اساس نوشت: «طبق اسناد طبقه‌بندی شده و محرمانه، کارتر از وقوع کودتای نظامی که برای ممانعت از بازگشت «امام خمینی» [رحمت‌الله علیه] از فرانسه طراحی شده بود، جلوگیری کرد. وی تصور می‌کرد با [سرنگونی] محمدرضا شاه [معدوم] و پیروزی انقلاب اسلامی ایران منافع آمریکا در منطقه حفظ خواهد شد و متحدان واشینگتن در امنیت خواهند بود ... متأسفانه [جمهوری اسلامی ایران] به اقدامات تروریستی خود ادامه داد و دولت‌های پس از کارتر نیز برای متوقف کردن این کشور تلاشی نکردند.»

اِن‌پی‌آر: قرارداد ایران ایر-بوئینگ و شکستن سد سرمایه‌گذاری دیگر شرکت‌ها و مؤسسات در ایران

رادیو عمومی ملی آمریکا، اِن‌پی‌آر، با انتشار گزارشی در پایگاه اینترنتی خود نوشت: با وجود آنکه هنوز هم نکات مبهم زیادی درخصوص قرارداد تجاری میان شرکت هواپیمایی «ایران ایر» و «بوئینگ» آمریکا وجود دارد؛ اما، شواهد بیانگر پیشرفت در مراحل انجام معامله احتمالی میان این دو شرکت هواپیمایی است.

در ادامه گزارش آمده است: توافق مقدماتی برای خرید 100 فروند هواپیمای بوئینگ به ارزش 20 میلیارد دلار از سوی ایران ایر در طول یک‌دهه آینده، صورت گرفته است. این قرارداد در صورت نهایی شدن موفقیت بزرگی برای بوئینگ محسوب خواهد شد. این در حالی است که هنوز هم نکات مبهمی در خصوص این معامله وجود دارد. 

در این گزارش همچنین آمده است عملی شدن چنین قراردادی شرکت‌های بین‌المللی را که درخصوص انجام معاملات با شرکت‌های ایرانی مردد هستند،برای سرمایه‌گذاری در این کشور تشویق خواهد کرد. بوئینگ نخستین شرکت بزرگ آمریکایی است که پس از لغو تحریم‌های هسته‌ای ایران در ژانویه گذشته، برای معامله تجاری با این کشور اقدام می‌کند. 

«الیزابت روزنبرگ،» رئیس برنامه انرژی، اقتصادی و امنیت مرکز نیوآمریکن و از کارکنان سابق بخش اعمال تحریم‌های ایران در وزارت خزانه‌داری آمریکا، معتقد است این قرارداد الهام‌بخش سرمایه‌گذاران احتمالی برای حضور در ایران، خواهد بود. با این وجود، وی افزود انجام این قرارداد بدون استفاده از دلار یا نظام مالی آمریکا، باعث بروز مشکلاتی خواهد شد. این مشکل یکی از موانع اصلی بر سر راه سرمایه‌گذاری شرکت‌های بین‌المللی در ایران است؛ زیرا، بیشتر نهادهای مالی جهان با بانک‌های آمریکایی در ارتباط هستند.

روزنبرگ معتقد است قرارداد میان ایران ایر و بوئینگ بیش از یک معامله تجاری ساده برای فروش چند فروند هواپیما ارزش دارد؛ زیرا، اجرایی شدن این قرارداد به ایران برای پایبندی به مفاد توافق هسته‌ای انگیزه می‌دهد. 

روسکام: قرارداد بوئینگ با ایران «شرم‌آور» است/تهران، مرکز عرضه تروریسم

«پیتر روسکام،» نماینده حوزه انتخابیه ششم «ایلینوی» از حزب جمهوری‌خواه ایالات متحده آمریکا در مجلس نمایندگان ایالات متحده آمریکا، در سخنانی خطاب به کهنه‌سربازان این کشور، قرار داد چند میلیارد دلاری شرکت هواپیمایی «بوئینگ» را با ایران نقض ارزش‌های آمریکا خواند و آن را «شرم‌آور» توصیف کرد. وی همچنین افزود این معامله امنیت ملی آمریکا را به خطر می‌اندازد.

روسکام سپس با طرح ادعاهای واهی و نخ‌نمای مقامات آمریکایی، افزود: ایران مرکز عرضه تروریسم جهانی است. وی پا را از این هم فراتر نهاد و کشورمان را مسئول تلفات نیروهای نظامی این کشور در افغانستان، عراق، لبنان و سراسر جهان خواند. عضو جمهوری‌خواه کنگره که این سخنان را در شرکت «نورثروپ گرومن» و در خلال مراسم جشن استقلال آمریکا بیان می‌کرد، افزود: «برای شرکت بوئینگ حتی مطرح کردن ایده انجام تجارت با ایرانی‌ها شرم‌آور است چه رسد به فروختن هواپیما به [کشوری] که تروریسم را در خاورمیانه گسترش می‌دهد.»

روسکام در ادامه با مقایسه بوئینگ و نورثروپ گرومن در این زمینه، مدعی شد شرکت‌های آمریکایی یا می‌توانند مانند نورثروپ گرومن مدافع امنیت ملی آمریکا باشند و یا مانند بوئینگ راه مسلح کردن ایران را در پیش گیرند. وی همچنین تصریح کرد نمی‌توان هر دو گزینه را برگزید.

در ادامه گزارش آمده است: قرارداد 17.76 میلیارد دلاری «ایران ایر» و «بوئینگ» پس از لغو برخی از تحریم‌های ایران در ژانویه گذشته، بزرگترین معامله تجاری میان تهران و واشینگتن محسوب می‌شود.

نورثروپ گرومن شرکت هوافضا و صنایع دفاعی آمریکایی است، که در زمینه طراحی و تولید تجهیزات جنگ‌افزاری، هواپیماهای جنگنده، کشتی، شناور و ناوهای هواپیمابر، ماهواره، سیستم‌های دفاع موشکی، رادار و پدافند هوایی و همچنین ارائه خدمات مشاوره فناوری اطلاعات و نیروی نظامی، فعالیت می‌نماید. این شرکت سال ۲۰۱۰ (1389)، پس از شرکت‌های بی‌ای‌ئی سیستمز، لاکهید مارتین و بوئینگ، در رتبه چهارم از فهرست بزرگترین شرکت‌های صنایع دفاعی و جنگ‌افزاری جهان قرار گرفت.

تمایل بانک‌های خارجی به سرمایه‌گذاری در ایران/موسسه فیچ به درخواست بانک‌های اروپایی و آسیایی به تهران آمد

"اکبر کمیجانی" قائم مقام بانک مرکزی، موسسه خدمات مالی آمریکایی فیچ، شش ماه بعد از رفع تحریم های غرب علیه ایران از این کشور دیدن کرده است زیرا بانک های خارجی، علاقه خود به همکاری با ایران را نشان داده اند.

قائم مقام بانک مرکزی ایران در مصاحبه خود در حاشیه همایش اقتصادی بین المللی در سن پترزبورگ گفت که اوایل این ماه، موسسه فیچ، مقدمات سفر به تهران را فراهم کرد تا از اقتصاد ایران ارزیابی اولیه را به عمل آورد.

کمیجانی گفت فیچ «ارزیابی از تحولات بخش مالی و نهادهای بانکی و در کل، شرایط اقتصاد کلان را ارزیابی کرده است. این موسسه، فعالیت خود را به زودی آغاز خواهد کرد.»

سخنگوی فیچ در لندن، طی مصاحبه ای که در ماه مارس با بلومبرگ انجام داد، تایید کرد که این شرکت با ایران مشغول گفتگو است اما اعلام نکرد که رتبه بندی چه موقع و چگونه اعلام خواهد شد.

کمیجانی در مصاحبه خود گفت که بانک های اروپایی و آسیایی، از جمله وام دهندگان عمده، در حال بازگشت به بازار جمهوری اسلامی ایران هستند. «برخی بانک های متوسط و کوچک، مقدمات حضور خود را فراهم کرده اند.»

بلومبرگ نوشت "حسن روحانی" رئیس جمهوری اسلامی ایران، یک سال مانده به اتمام دوره ریاست جمهوری اش، در حال پیاده کردن اصلاحات اقتصادی است که طی آن بتواند سالانه 50 میلیارد دلار سرمایه گذاری خارجی جذب کند و طرح های عمده بخش انرژی، حمل و نقل و صنایع سنگین را محقق کند.

کمیجانی در خصوص تورم نیز اظهار کرد برای اولین بار در ربع قرن اخیر، تورم ایران تک رقمی شده است و به این ترتیب، روحانی به وعده خود عمل کرده است. نرخ سود بانکی نیز از 18 درصد به 15 درصد کاهش یافته است و نرخ بهره بانکی وام نیز کمتر شده است.

 

کد خبر 555535

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha