تفکری مسجدی/ابتکار کانون باقر العلوم در ترویج فرهنگ مطالعه

خبرگزاری شبستان: کانون روستایی باقرالعلوم مسجد جامع جیرده شفت با اقدامی ابتکاری در کتابخانه مسجد موجب ترویج فرهنگ مطالعه در روستا شده است.

خبرگزاری شبستان- رشت؛ کانون های فرهنگی و هنری مساجد از بازوان نظام در اجرای فرامین رهبری بوده و نقش مهمی در اجرای فعالیت های فرهنگی و جذب نوجوانان و جوانان به مساجد دارند.

 

این کانون ها ظرفیت های ارزشمندی برای ارتقای شاخصه های فرهنگی هستند و در روستاها نقشی به مراتب پررنگ تر و ارزشمندتر و در نهادینه سازی فرهنگ اسلامی- ایرانی دارند.

 

با توجه به دغدغه های رهبر معظم انقلاب در حوزه فرهنگ و تذکرات ایشان در خصوص تهاجم فرهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد باید در عرصه فرهنگی پیش قدم باشند. کم کاری متولیان فرهنگی در کشور موجب نگرانی و دغدغه رهبر معظم انقلاب شده و ایشان بارها در فرمایشاتشان بر این مسئله تاکید داشته اند« واقعاً مسأله فرهنگی کشور زمین افتاده است. همه خودشان را فرهنگی می دانند، همه نسبت به مسائل فرهنگی اظهار شوق و علاقه می کنند و آنرا در بیانات و نظراتشان مهم نشان می دهند، اما حقیقتاً کار فرهنگی در کشور، متناسب با پیشرفت و ریشه دواندن انقلاب در جامعه نیست. لذا مسائل فرهنگی حقیقتاً در خور این است که به آنها، با سعه صدر و اهتمام و دلسوزی عمیق و همواره با خبرگی و کارشناسی رسیدگی بشود.»
 

یکی از راه های گسترش فرهنگ اسلامی در جامعه ارتقا آگاهی عمومی مردم از طریق کتاب است. در واقع کتاب و کتابخوانی زیربنای توسعه فرهنگ در جوامع است.

 

متاسفانه امروزه با گسترش رسانه های دیداری و شنیداری به ویژه فضای مجازی از نقش کتاب و کتابخوانی کاسته شده است در حالیکه مطالعه به انسان عمق می‌دهد و آگاهی، بینش و بصرت فرد را بالا می‌برد.

گسترش مطالعه و تعمیق فرهنگ کتابخوانی می تواند در بهبود وضعیت علمی کشور موثر باشد و ادارات و ارگان های مختلف بویژه نهادهای فرهنگی می توانند نقش برجسته ای در گسترش فرهنگ کتابخوانی ایفا کنند.

 

با توجه به اهمیت مقوله کتاب و کتابخوانی در گسترش فرهنگ به همت ستاد عالی هماهنگی و نظارت بر کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد کشور، فضایی مناسب در جوار مساجد برای گسترش فرهنگ مطالعه و کتاب‌خوانی تحت عنوان کتابخانه مساجد در کانون‌های فرهنگی و هنری فراهم شد.

 

استان گیلان نیز از این قضیه مستثنی نبوده و بیش از 242 باب کتابخانه در مساجد استان راه اندازی شده است.

 

کانون روستایی باقر العلوم مسجد جامع جیرده شفت یکی از کانون‌های روستایی دارای کتابخانه بسته است که با علم بر نقش کتاب و کتابخوانی در ارتقاء فرهنگ، طرحی ابتکاری را در حوزه کتابخوانی در دست اجرا دارد.

 

سهراب قربانی، مسئول کانون فرهنگی و هنری باقرالعلوم مسجد جامع جیرده شفت به خبرنگار خبرگزاری شبستان از رشت گفت: این کانون از 26 شورای مرکزی و اجرایی که ارکان اصلی کانون و فعالیت هایش می باشد، تشکیل شده است.

 

وی ادامه داد: قبل از تاسیس کانون، فعالیت های فرهنگی و هنری در این روستا که از توابع بخش مرکزی شهرستان شفت است،انجام نمی شد اما از سال 85 که کانون فرهنگی و هنری باقرالعلوم در جوار مسجد جامع شکل گرفت فعالیت های فرهنگی، هنری و مذهبی رونق گرفت.

 

قربانی با بیان اینکه این روستا طبق سرشماری سال 85، 376 خانوار جمعیت دارد تصریح کرد: 40 موذن و 63 مکبر در این کانون تربیت شده و 20 بانو و 55 ورزشکار نیز عضو کانون باقرالعلوم هستند.

وی با اشاره به فعالیت های قرآنی این کانون از بدو تاسیس تا کنون افزود: 154 دوره زیارت عاشورا، 32 دوره دعای ندبه، 94 دعای توسل، 87 دعای معراج، 87 دعای کمیل و 51 جلسه احکام تاکنون برگزار شده است.

 

قربانی از تربیت 10 قاری در این کانون خبر داد و افزود: جلسات ختم قرآن پنج سال است که در این کانون تداوم دارد.

 

وی ادامه داد: طرح هرخانه یک مکبر و یک مؤذن نیز در کانون اجرا می شود که بیش از 70 درصد موفقیت داشته است.

 

مسئول کانون باقر العلوم جیرده شفت به فعالیت های کتابخانه ای این کانون اشاره و بیان کرد: کتابخانه این کانون بسته و دارای مخزن کتاب است که یک ساعت قبل از اذان برای استفاده دوستدارن کتاب باز می شود.

 

وی ادامه داد: فعالیت های کتابخانه ایی کانون توسط نوجوانان و جوانان فعال کانون انجام می شود.

 

قربانی یکی از وظایف کانون را ارتقاء فرهنگ و آگاهی مردم روستا اعلام کرد و افزود: ارتقا آگاهی و دانش مردم روستا از طریق مطالعه کتاب امکانپذیر است و در این راستان کانون باقرالعلوم به همت اعضای جوانش طرحی ابتکاری را در روستا اجرا می کند.

 

وی افزود: در قالب این طرح نوجوانان به شناسایی نیازهای روستا در زمینه های مختلف پرداخته و پس از تحلیل کتبی مطابق با این نیازها تامین می‌شود تا در اختیار مردم قرار گیرد.

 

مسئول کانون باقرالعلوم تصریح کرد: در قالب این طرح کتب مربوطه به همراه برخی کتب دیگر به مدت سه ماه در اختیار مغازه های پرتردد و معروف روستا قرار می گیرد تا مشتریان مغازه از کتب مورد نظر به صورت امانی بهره گیرند.

 

وی افزود: هر سه ماه یکبار کتب امانت داده شده به مغازه ها با کتبی دیگر جایگزین می شود تا بتوانیم از این طریق فرهنگ مطالعه را در روستا نهادینه کنیم.

 

قربانی با اشاره به استقبال خوب مردم از اجرای این طرح گفت: خواندن روزانه یک صفحه کتاب موجب ارتقا آگاهی مردم و نهادینه شدن فرهنگ مطالعه و کتابخوانی در روستا می شود.

 

وی در ادامه به نشریه کانون اشاره کرد و افزود: این نشریه به صورت فصلنامه منتشر و توزیع می شود که تمام فعالیت های کانون و مسجد در قالب نشریه به مردم اطلاع رسانی می شود.

مسئول کانون باقر العلوم مسجد جامع جیرده شفت با اشاره به فعالیت های ورزشی کانون افزود: روستا فاقد زمین ورزشی مناسب برای استفاده نوجوانان و جوانان بود که با همکاری دبیرخانه کانون های فرهنگی و هنری مساجد استان زمین ورزشی در جوار مسجد آماده و تجهیز شد.

 

وی ادامه داد: چهارشنبه هر هفته برای نوجوانان و جوانان و جمعه هر هفته برای بزرگسالان فوتسال برگزار می شود.

فرهنگ مطالعه و کتاب‌خوانی باید در سطوح مختلف جامعه استمرار پیدا کند تا شاهد یک نسل قوی و کتاب‌خوان در آینده باشیم که معرف فرهنگ و اصالت ما باشد و بتواند در توسعه‌ استان نقش ایفا کند و در این راستا کانون های فرهنگی و هنری مساجد می توانند با جذب جوانان به کتابخانه های مساجد که مکانی امن وآرام برای مطالعه است موثر باشند. اما باید توجه داشت که کتابخانه های مساجد مجهز به کتب مختلف متناسب با سنین افراد و نیاز استان باشد تا بتواند کارکرد واقعی خود را انجام دهد.

کد خبر 555624

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha