به گزارش خبرگزاری شبستان از گرگان و به نقل از روابط عمومی میراث فرهنگی گلستان، ابراهیم کریمی، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گلستان گفت: در آخرین جلسه شورای ثبت میراث ملی کشور که تشکیل شد پرونده نان زنجبیلی با رای این شورا در فهرست آثار میراث فرهنگی ناملموس کشور ثبت شد.
وی درباره انواع شیرینی های سنتی استان گلستان و تقسیم بندی ها آنها، افزود: شیرینیهای مخصوص عید درمیان گرگانیها به چند گروه تقیسم می شود حلواها، شیرینیها، شکلاتها از جمله این شیرینیها شامل حلوا اُماج، نون عیدی (شامل: نان خرمایی، نان زنجفیلی (زنجبیلی)، سرغربیلی، نان پادرازی خشک) و نان پادرازی روغنی، ﮐمبه، قطاب، آب نبات شیری، پشت زیک و... بوده که از دیرباز بصورت کاملاً سنتی تهیه و در مراسمات، جشن ها و اعیاد بزرگ مانند نوروز مورد استفاده قرار می گرفت.
کریمی همچین در خصوص مواد استفاده درترکیبات نان زنجبیلی افزود: از آرد گندم، شکر، کره محلی و زنجبیل استفاده میشود و به شکل لوزی برش داده می شود. ترکیب زنجبیل در این شیرینی موجب خوش طعم شدن و بالا رفتن ارزش غذایی و درمانی آن شده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گلستان در پایان اضافه کرد: میراث فرهنگی ناملموس(میراث معنوی) این اثر را با عنوان "نان زنجبیلی: نان شیرینی سنتی (نون عیدی) گرگان" به شماره 1160 در تاریخ 22/12/1394 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رساند.
ثبت مراسم سینه زنی کمر به کمر رامیان در فهرست آثار ملی شد
وی افزود: مراسم سینه زنی کمر به کمر رامیان که در روز عاشورا در بین مردم رامیان رواج دارد و از قدمتی دیرینه برخوردار است ثبت ملی شد.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گلستان گفت: انتخاب این شیوه عزاداری در بین مردم رامیان، نشان از باور مردم عزادار به دور محور ولایت علی ابن ابیطالب (علیه السلام) و 11 امام دیگر است که این امر بطور سمبلیک با حرکت به دور میدان امام علی (علیه السلام) انجام می شود.
وی در خصوص نحوه برگزاری مراسم، افزود: هر ساله در روز دهم ماه محرم مراسمات مذهبی در قالب دسته جات عزاداری که هر یک متعلق به طایفه ای است از میدان مرکزی رامیان به سمت میدان امام علی (علیه السلام) حرکت کرده و در این مکان به سینه زنی کمر به کمر می پردازند.
کریمی اظهارداشت: هر طایفه به ترتیب به این جمع پیوسته و به دور دایره سینه زنان بزرگتر شده تا اینکه در نقطه ای به هم متصل و به شکل حلقه ای کامل در می آید.
وی همچنین در خصوص نحوه ی برگزاری مراسم این چنین گفت: در مراسم سینه زنی، عزاداران در اطاعت از ولی امرشان کفن های سفید و سبز بر تن می کنند. این مراسم در صبح روز عاشورا به همراه سایر مراسمات از جمله نخل گردانی، بیادکجاوه و نخل حضرت زینب (سلام الله علیها)،علم گردانی نمادی از علم دار دشت کربلا حضرت ابوالفضل العباس (علیه السلام)، اسب سفید به یاد ذوالجناح امام حسین (علیه السلام) و نوحه خوانی در جلوی دسته ها، با فریاد" روز عاشوراست امروز، کربلا غوغاست امروز" برگزار می شود.
مدیرکل میراث فرهنگی ،صنایع دستی و گردشگری استان گلستان در پایان اضافه کرد: شورای عالی ثبت میراث فرهنگی ناملموس کشور این اثر را به عنوان (میراث معنوی) و این مراسم را با عنوان مراسم سینه زنی کمر به کمر رامیان به شماره 1157 در تاریخ 22/12/94 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رساند.
نظر شما