نوع و نحوه کار تکنیک آن را مشخص می کند

استاد فلسفه دانشگاه علامه طباطبایی(ره) به رابطه و نسبت بین کار و تکنیک اشاره کرد و گفت: تکنیک مستلزم کار است و نوع و نحوه کار، تکنیک را تعیین می‌کند و با انتحاب کار، تکنیک آن هم مشخص می‌شود.

 

به گزارش خبرگزاری شبستان، عبدالله نصری، استاد فلسفه دانشگاه علامه طباطبایی(ره) در دهمین نشست از سلسله درس گفتارهایی در فلسفه دین با موضوع "دین و تکنولوژی 2" در سخنرانی خود با عنوان "تکنیک از دیدگاه یاسپرس" گفت: یاسپرس تکنیک را، کارکردن بر روی مواد و نیروها در جهت خدمت به نیروهای انسانی تعریف می‌کند و معتقد است که تکنولوژی بر دو اصل فهم و محاسبه و توانایی برای تغییر طبیعت مبتنی است.

 

وی با بیان اینکه تکنولوژی، توانایی انسان را شکوفا می‌کند، افزود: تکنیک از یک سو موجب تغییر طبیعت می‌شود و از سوی دیگر در انسان تغییرات به وجود می‌آورد.

 

این استاد دانشگاه بااشاره به اینکه تکنولوژی باعث فراهم شدن آزادی‌های اجتماعی و به وجود آمدن سازمان کار می‌شود، گفت: با به وجود آمدن تکنولوژی نیروهای ماشینی رفته رفته جایگزین نیروی کار می‌شوند و این امر مشکلاتی را به وجود می‌آورد که ازجمله آن می‌توان به یکنواخت شدن کار و در نتیجه خستگی برای نیرو انسانی اشاره کرد.

 

نصری یکی دیگر از معضلات ماشینی شدن جوامع با پیشرفت تکنولوژی را بی‌هدفی انسان ها دانست و افزود: وقتی تمام کارهایی که قبلا با نیروی انسانی انجام می‌شد به صورت ماشینی اداره شود برای نیروی انسانی بی‌هدفی و از خودبیگانگی به وجود می‌آید اما اگر نیروی انسانی احساس کند که حاصل کار به گونه‌ای است که او هم در حاصل و نتیجه آن نقش دارد، بهتر و با هدف بیشتر کار می‌کند.

 

این مدرس دانشگاه به رابطه و نسبت بین کار و تکنیک اشاره کرد و گفت: تکنیک مستلزم کار است و نوع و نحوه کار، تکنیک را تعیین می‌کند و با انتحاب کار، تکنیک آن هم مشخص می‌شود.

 

وی با اشاره به اینکه تکنیک وسیله است و نیاز به رهبری و مدیریت انسان دارد، تصریح کرد: در تکنیک این خطر وجود دارد که به جای وسیله بودن، هدف تلقی شود، هر چند تکنیک امری اجتناب‌ناپذیر است اما بشر توانایی تسلط بر آن را دارد.

نصری با بیان اینکه یکی از مشکلات انسان ایجاد اختلاف و تضاد بین حرفه و وجدان است، گفت: این وظیفه فیلسوفان است که به دنبال حل این مسئله باشند، تکنیک انسان را تهدید نمی‌کند بلکه این خود انسان است که به وسیله تکنیک خود را در معرض تهدید قرارمی‌دهد و آگاهی از مرزها و قلمرو تکنیک مهم‌ترین عامل در کنترل این موضوع است.

 

شایان ذکر است، این نشست به همت انجمن علمی فلسفه دین ایران و گروه فلسفه دین پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در این پژوهشگاه برگزار شد.

 

پایان پیام/
 

کد خبر 55621

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha