خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: سابقه کاشت زعفران در ایران (به خصوص زعفران قائنات) به بیش از ۳۰۰۰ سال پیش بازمیگردد. برای به دست آوردن یک کیلوگرم زعفران خشک به ۱۱۰/۰۰۰ تا ۱۷۰/۰۰۰ گل زعفران نیاز است. همچنین یک کارگر باید ۴۰ ساعت کار کند تا ۱۵۰/۰۰۰ گل را بچیند. زعفران به علت طعم و رنگ و عطر عالی، کاربردهای فراوانی در تولید فراوردههای غذایی، دارویی و شیمیایی دارد و با توجه به محدودیت کشت و تولید، از فراوردههای گرانقیمت به شمار میرود. ایران با متوسط تولید ۹۰ تا ۹۳ درصد از مجموع تولید جهانی زعفران (بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ تن در سال) در این زمینه مقام اول را داراست. اسپانیا با تولید متوسط ۲۵ تن، مقام دوم و کشورهای هندوستان، جزایر اسپرون روسیه، سنگاپور، مالزی، ژاپن، تایوان، چین، فرانسه، ایتالیا، آلمان، استرالیا و یونان با تولید متوسط ۲۵تن، مجموعاً مقام سوم را به خود اختصاص میدهند.
بنابراین گزارش، توليد سالانه 200000 كيلوگرم زعفران در ايران كشور ما را در صدر توليد كنندگان و صادر كنندگان زعفران در جهان قرار داده است و هم اكنون بالغ بر 35 كشور بطور مستمر و برنامهاي خريدار عمده زعفران ميباشند. برخی كشورها هستند كه زعفران را از ايران خريداري و پس از تغييراتي در بسته بندي و بعضاً كيفيت، مجدداً آن را به كشورهاي ديگر صادر مي کنند كه عمدهترين آنها، اسپانيا در اروپا و دبي در حوزه خليج فارس ميباشند. فقط دو كشور ياد شده سالانه بيشتر از 50 درصد توليد زعفران ايران را جذب مي کنند و اگر چه قيمت خريد آنها بسيار پايين است ولي از دو راه بيشترين ارزش افزوده را از زعفران ايران نصيب خود مي کنند. در حال حاضر نیز به گفته رئیس شورای عالی زعفران ایران؛ ایران در رتبه نخست تولید و صادرات زعفران در جهان است و صادرات این محصول امسال حدود 20 درصد افزایش یافته است.
این گزارش می افزاید: پایگاه خبری اتاق ایران در این باره به نقل از سیدعلی حسینی، رئیس شورای عالی زعفران ایران نوشته است: "بهترین اتفاقی که در بازار زعفران ایران با برداشته تحریمها ایجاد شده، صادرات زعفران ایران به آمریکاست. پیش از دهه 70، بازار زعفران دراختیار اسپانیا بود و اکنون در اختیار ایران است؛ اما اگر تولید و صادرات زعفران به درستی مدیریت نشود این امکان وجود دارد که دوباره ایران این بازار آماده را از دست بدهد."
اواخر سال گذشته علی حسینی، عضو شورای ملی زعفران در گفتگویی با باشگاه خبرنگاران جوان درباره صادرات زعفران به آمریکا گفته بود: "در سالهای اخیر عرضه زعفران به جای واحدهای صادراتی به خانههای مردم تغییر مسیر داده، به طوری که افراد با دپو کردن محصول در خانههای خود و ممانعت از عرضه آن در بازار موجب افت و خیز قیمت و در نهایت کند شدن روند صادراتی شدند و همواره پیش بینی میشود که تا پایان سال به جهش صادراتی مورد انتظار دست نیابیم. در حال حاضر قیمت هر کیلو زعفران به مرز ۵ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان رسیده و باید گفت که حداقل برای جهش صادراتی باید ۵۰۰ هزار تومان از حباب کاذب قیمتها شکسته شود تا برای خریداران توجیه اقتصادی داشته باشد. با توجه به اینکه صادرات به آمریکا به تازگی آغاز شده، اما لازم به ذکر است که روند صادرات با شتاب است، به طوری که تاکنون ۳۰۰ کیلوگرم زعفران به آمریکا صادر شده است."
رئیس شورای عالی زعفران ایران در ادامه گفته است: "چندی پیش غلامرضا میری رئیس اتحادیه صادرکنندگان زعفران اعلام کرده بود صادرات زعفران امسال کاهش داشته است؛ اما حسینی تاکید کرد، صادرات زعفران نه تنها کاهش نیافته بلکه امسال بین 10 تا 20 درصد افزایش داشته است. با برداشته شدن تحریمها، امکان ورود ایران به بازار آمریکا مهیا شده است؛ از زمان برداشته شدن تحریمها تاکنون حداقل 300 تا 400 کیلو زعفران به آمریکا صادر شده است. اکنون ایران به 46 کشور زعفران صادر میکند و در این زمینه رقیب ندارد؛ هر چند در زمینه زعفران رقیب نداریم اما باید مراقب باشیم و تولید و تجارت زعفران را به درستی مدیریت تا سکوی نخست را در این زمینه حفظ کنیم. پیش از ما در دهه 70 بازار تولید و صادرات زعفران در اختیار اسپانیا بود. اما ما موفق شدیم زعفران با کیفیت را با قیمت ارزان صادر کنیم. اکنون کشوری قادر نیست 200 تن زعفران صادر کند و ما حرف اول را در این زمینه در دنیا میزنیم."
یادآور می شود: اوایل اردیبهشت ماه امسال «اسداله عسگراولادی» عضو کمیسیون کشاورزی، آب و صنایع غذایی اتاق تهران، عمدهترین دلیل کاهش صادرات زعفران را مربوط به استاندارد و طولانی بودن دریافت مجوزهای این بخش اعلام کرده بود. به گفته وی، پنج کشور اسپانیا، چین، استرالیا، هلند و یک کشور آفریقایی به کاشت و تولید زعفران مشغولند و رقبای ایران هستند.
نظر شما