خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: بهرهوری بالا در تولید، نیروی کار ارزان و زیرساختهای مناسب عواملی هستند که چین را به تولیدکننده پیشرو دنیا تبدیل کردهاند اما اقتصاد چین از نظر مصرف انرژی بهرهوری بسیار پایینی دارد. این کشور در سال ۲۰۱۰ بزرگترین مصرفکننده انرژی دنیا شد، در حالیکه بیش از ۷۰ درصد انرژی خود را از ذغال سنگ تأمین میکرد. در سال ۲۰۱۳ چین جای آمریکا را در صدر فهرست واردکنندگان نفت خام گرفت. رشد اقتصادی سریع و صنعتیسازی این کشور به محیط زیست آن نیز آسیب زدهاست. از اوایل سال ۲۰۱۰ به بعد رشد اقتصادی چین شروع به کاهش کرده و از تقاضای بینالمللی برای صادرات چین کاسته شدهاست که این موضوع تلاطماتی را در اقتصاد جهانی پدیدآوردهاست.
بنابراین گزارش، نیاز چین به انرژی باعث شده که امروز به عنوان بزرگترین مشتری پتروشیمی ایران ثبت شود. فریبرز کریمایی، معاون انجمن کارفرمایی صنعت پتروشیمی ایران در این باره به مهر گفته است: "هم اکنون نیمی از پتروشیمی ایران راهی چین میشود و چین بزرگترین بازار پتروشیمی ایران شده است. سهم کره و ژاپن از بازار پتروشیمی ایران به نزدیک صفر رسیده است. در طول سه سال گذشته با وجود تحریمها، روند تولید و صادرات محصولات پتروشیمی رو به افزایش بوده است.
ایران سال گذشته حدود ۱۸.۸ میلیون تن مصحول پتروشیمی و پلیمری صادر کرد که در مقایسه با سال ۹۳ افزایشی حدود سه میلیون تنی را تجربه میکند. در طول پنج سال گذشته تاکنون تغییراتی در روند صادرات پتروشیمی ایران به بازارهای مختلف به وجود آمده است. در طول در سالهای ۸۵ تا ۸۹ که تقریبا قبل از تحریم است، حدود ۱۱ درصد بازار پتروشیمی کشور مربوط به اروپا بوده، این درحالی است که در پنج سال اول دهه ۹۰ به ۱.۸ درصد یافته است. این رقم در سال ۹۴ به حدود ۰.۵ درصد کاهش یافته است. در این مدت، بازار مصرف محصولات پتروشیمی ایران در آسیای جنوب شرقی به طور خیلی جزئی تقویت شده است، در این طول این مدت بازار خاور دور شامل کره جنوبی و ژاپن را به طور چشمگیری از دست دادیم. به عبارت دیگر در حال حاضر این دو، کشورهای محتاط و حساسی هستند و از لحاظ ارزشی از ۲۱ درصد سهم بازار پتروشیمی ایران در دوره اول، در دوره دوم به ۱۲.۸ درصد کاهش یافته و در سال ۹۴ این سهم به ۰.۵ درصد کاهش یافته است.
در این مدت بازار چین در این دوره خیلی تقویت شد به طوری که سهم آن از بازار پتروشیمی ایران در دوره اول ۱۹ تا ۲۰ درصد بود و در دوره دوم به ۳۹ درصد افزایش یافته است. در سال ۹۴ از لحاظ ارزشی حجم صادرات پتروشیمی ایران به چین به ۵۷ درصد رسیده است. همچنین بازار خاورمیانه شامل کشورهایی مانند عراق، افغانستان، پاکستان و ترکیه از جمله بازارهایی بود که تقریبا آسیب دیدیم و از سهم حدود ۲۸ درصد ارزشی به ۱۸ درصد رسیده است. سهم خاورمیانه از بازار پتروشیمی ایران به ۲۳ درصد افزایش یافته است، در این مدت هند هم از جمله بازارهایی بود که تقویت شد ولی نه به اندازه چین، به طوری که سهم ارزشی این کشور از بازار ایران در دوره اول ۹ درصد بود که در دوره دوم به ۱۱ درصد رسید و در سال ۹۴ نیز در همان حدود ۱۱ درصد باقی ماند."
یادآور می شود: سال ۱۳۹۲ تولید محصولات پتروشیمی و فرآوردههای پلیمری ایران به حدود ۴۰.۵ میلیون تن رسید. این رقم در سال ۱۳۹۳ به حدود ۴۴.۵ میلیون تن و سال گذشته به ۴۶.۵ میلیون تن رسید و پیش بینیها هم نشان میدهد امسال تولید محصولات پتروشیمیایی از مرز ۵۰ میلیون تن عبور خواهد کرد.
نظر شما