پایان نامه های قرآنی فهم دینی جامعه را هدف قرار می دهد

سادات فخر گفت: اگر در پایان نامه نویسی قرآنی بتوانیم شیوه هایی را به یاد گیرندگان در سطوح عالی آموزشی منتقل کنیم در حقیقت توانسته ایم فهم دینی مخاطب را در سطح عالی گسترش دهیم.

به گزارش خبرگزاری شبستان، با توجه به این که در پایان هر دوره و هر سیستم آموزشی مرسوم است که دانش پژوه مهارت هایی را که طی ترم های متمادی فرا گرفته است را در عرصه پایان نامه به نمایش بگذارد؛ از همین رو پایان نامه برای ارزش گذاری و ارزش یابی مهارت های فرا گرفته شده دانش پژوه بسیار حائز اهمیت است.

در همین رابطه و با توجه به برپایی کارگاه و شیوه های تدوین پایان نامه های قرآنی در نوزدهمین نمایشگاه قرآن کریم، سیدعلی سادات فخر، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با تاکید بر اهمیت مسئله یابی در تدوین پایان نامه ها، به خبرنگار شبستان گفت: دانش پژوه همواره باید به دنبال مسئله ای باشد که نیاز جامعه و دغدغه فردی نیز در آن دخیل باشد بتواند با انگیزه مضاعف به تحقیق و بررسی، پیرامون مساله انتخاب شده بپردازند.

وی با بیان اینکه مرحله بعدی در تدوین پایان نامه، چگونگی حل مسئله است خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه پایان نامه نویسی مجموعه ای از مهارت های پژوهشی را شامل می شود، حل کردن مساله باید براساس یک طرح و برنامه ریزی دقیق انجام شود.

سادات فخر با تاکید بر اینکه پایان نامه های قرآنی فهم دینی مردم را هدف قرار می دهد تصریح کرد: اگر در پایان نامه نویسی قرآنی بتوانیم شیوه هایی را به یاد گیرندگان در سطوح عالی آموزشی منتقل کنیم در حقیقت توانسته ایم

مدیر گروه ماخذشناسی مرکز فرهنگ و معارف قرآن با اشاره به مشکلات مالی در بخش روشی تدوین پایان نامه های قرآنی، اظهار کرد: مهمترین و اولین گامی که یک دانشجو یا طلبه در سطح تدوین یک پایان نامه برمی دارد روش پژوهش مناسب و استاندارد است.

وی به راهبردهای کارگاه شیوه های تدوین پایان نامه های قرآنی اشاره کرد و گفت: اهمیت متن قرآن باعث می شود که حساسیتها درخصوص تفسیر به رای افزایش یابد و به همین دلیل در این کارگاه در تلاشیم تا با استفاده از شیوه های متقن و معتبر مانع تفاسیر غیرعلمی و کارشناسی از آیات قران کریم شویم. بالا آوردن سطح فهم دینی و قرآنی نویسنده و مخاطب از دیگر راهبردهای این کارگاه است.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی پیرامون نحوه انتخاب مساله خاطرنشان کرد: مسئله یابی مهمترین نکته در تدوین پایان نامه ها و در همه سطوح است که این مهم به دو گونه موضوع محور و مساله محور تقسیم می شود.

وی پیرامون حمایت های صورت گرفته از پایان نامه های قرآنی خاطرنشان کرد: پایان نامه ها در حوزه علمیه قم و در برخی مراکز از قبیل دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم و مرکز فرهنگ و معارف قرآن مورد حمایت قرار می گیرند.

سادات فخر با بیان اینکه حمایت از پایان نامه های قرآنی به دو گونه است خاطرنشان کرد: یک شیوه حمایت به این صورت است که پس از تدوین پایان نامه و در مرحله نهایی، طلبه، پایان نامه خود را به مراکز یاد شده ارایه می دهد و پس از کسب رای لازم در شورای پژوهشی، این حمایت به صورت خرید پایان نامه انجام می شود.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی افزود: دفتر تبلیغات اسلامی قم و مرکز فرهنگ و معارف قرآن همچنین با پیشنهاد به طلبه، مبنی بر تدوین پایان نامه پیرامون یک مساله خاص، حمایت خود را از ابتدای امر انجام می دهند.

وی با تاکید بر این که اکثر پایان نامه های قؤانی ارایه شده موضوع محور است تصریح کرد: متاسفانه به دلیل بی توجهی طلبه ها در تدوین پایان نامه های قرآنی مساله محور، ارزشها و معیارهای اسلامی تاکنون نتوانسته اند آن گونه که شایسته است در جامعه نهادینه شوند.

سادات فخر افزود: پایان نامه های قرآنی در صورتی می تواند در جامعه تاثیرگذار باشد که براساس مسائل و نیازهای مردم تدوین شود و در غیر این صورت این پایان نامه ها هیچ گونه تاثیرگذاری در سطح جامعه ندارند.

مدیر گروه ماخذشناسی مرکز فرهنگ و معارف قرآن ضمن ارایه راهکار درخصوص نحوه عملیاتی شدن پایان نامه های مسئله محور در جامعه، خاطرنشان کرد: برای رسیدن به این هدف تمامی مراکز آموزشی، اعم از دانشگاه، حوزه علمیه و پژوهشگاه های قرانی باید در کنار هم قرار نگیرند تا به این ترتیب فاصله آموزش و پژوهش را کاهش دهیم.

سادات فخر افزود: مخاطب محور بودن پایان نامه های قرآنی یکی از نکات بسیار مهم است که با همراهی دانشگاه و حوزه می تواند کمک چشمگیری به عملیاتی شدن این پایان نامه ها در جامعه کند.

پایان پیام/
 

کد خبر 55893

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha