صادرات و واردات های ایران بعد از برجام

خبرگزاری شبستان: پس از آن که زنگ اجرای برجام در ۲۶ دی ماه ۹۴ به صدا در آمد هیات های مختلف تجاری از سراسر دنیا به ایران آمدند و هیات های تجاری ایران هم راهی کشورهای دیگری شدند که جزئیات اقدامات آن ها را با هم مرور می کنیم.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، از 26دی ماه 1394 اجرای بزرگترین توافق نامه جمهوری اسلامی ایران با کشورهای غربی کلید خورد. توافق نامه ای که بارها گفته شده بود با اجرای آن اقتصاد ایران تکان می خورد. اقتصادی که از سال 2012 روز به روز حلقه ی تحریم ها بر دور آن تنگ تر می شد. اقتصادی که تنها اتکایش بر فروش نفت بود و قرار شده بود همین تکیه گاه را هم تا آخر سال گذشته از آن بگیرند و در ازای فروش دارو نفتش را خریداری کنند.

بنابراین گزارش، با وارد شدن برجام به عرصه اقتصادی دیگر نا امیدی ها از میان رفت و سرمایه گذارانی که چمدان بسته بودند تا ریال هایشان را در مرزهای غریبه به دلار تبدیل کنند چمدان هایشان را باز کردند به این امید که در مرزهای کشورشان ارز را بگیرند و به ریال تبدیل کنند.

در کنار این هیات های تجاری که سال ها بود بازار داغ ایران را از دست داده بودند دور خیزی کرده بودند تا این بازار را باز به دست بیارند و به همین منظور همه پشت درهای ایران صف کشیده بودند تا سوت آغاز رقابت تجاری از 26 دی 94 به صدا درآید و همگی این مسابقه را از سر بگیرند. به همین منظور تا اجرای برجام کلید خورد هیات مختلف تجاری از کشورهای مهم جهان راهی ایران شدند.

طبق گفته های مسعود خوانساری، رئیس اتاق بازرگانی هیات های تجاری که به ایران آمده اند در زمینه های خودرو، نفت و گاز بیشترین قراردادها را به امضا رسانده اند.

او در گفت و گو با روزنامه شرق در این رابطه می گوید: قراردادها در زمینه های خودرویی با دو شرکت بزرگ ایران‌خودرو و سایپا را داریم که طبیعتا خودرویی‌ها اگر بخواهند بیایند، با این دو شرکت کار می‌کنند. در شرکت‌های خصوصی، MAN را داریم که بیشتر در  زمینه اتوبوس و کامیون فعال است یا رانیران که بیشتر در حیطه اتوبوس کار می‌کند. در ارتباط با سواری، دو شرکت بزرگ دولتی داریم. در مورد بحث فولاد، عمده شرکت‌های بزرگ ما دولتی هستند و برای گسترش آنها ممکن است دولت طرف باشد اما در همین زمینه شرکت‌های فولاد خصوصی و معادن خصوصی را داریم. در نفت و گاز و پتروشیمی نیز قراردادها به امضا رسیده است.

همچنین محسن جلال پور رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران چندی پیش اعلام کرده بود که ۷۰ هیئت تجاری و اقتصادی خارجی از دی ماه سال گذشته برای سرمایه گذاری وارد کشور شدند و موفق ترین آن ها هیاتی از کره جنوبی بوده اند که توانسته اند ضمن انعقاد ۱۴ قرارداد اجرایی، ۸ میلیارد دلار فاینانس در اختیار فعالان اقتصادی قرار داده و ۵ میلیارد دلار هم پوشش بیمه ای برای فعالان اقتصادی پیش بینی کند.

از سویی دیگر هم محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان چندی پیش که دومین گزارش اجرای برجام را در اختیار مجلسی ها قرار می داد از روابط تجاری ایران در حوزه شیلات با روسیه خبرداد و گفت قرار است در این زمینه با روسیه همکاری داشته باشیم و علاوه براین در زمینه های لبنی و کشاورزی نیز ایران و روسیه بعد از برجام به تجارت پرداخته اند.

از جمله دیگر مبادلات تجاری ایران پس از برجام می توان به اظهارات وزیر نفت در زمان سفر رئیس جمهور کره جنوبی به ایران اشاره کرد.

بر اساس این گزارش بیژن زنگنه وزیر نفت یکشنبه، 12اردیبهشت ماه پس از دیدار با کانگ هو این، وزیر امور زمین، زیربنایی و حمل و نقل کره جنوبی در جمع خبرنگاران درباره حجم فروش نفت و میعانات گازی ایران به کره جنوبی پس از لغو تحریمها، اظهارکرد: فروش نفت و میعانات گازی ایران به کره جنوبی با 300هزار بشکه افزایش در روز به 400هزار بشکه رسیده است.

وی افزود: این مقدار، پیش از لغو تحریمها یکصدهزار بشکه در روز بود.

زنگنه با بیان این که هنوز مشکل بانکی با کره جنوبی حل نشده است، تصریح کرد: این موضوع در حال پیگیری است.

زنگنه با اشاره به این که همزمان با سفر رئیس جمهوری کره جنوبی به ایران یادداشت تفاهمی با وزیر انرژی این کشور امضا می شود، درباره این که کره ایها علاقمند هستند در چه طرحهایی حضور یابند، گفت: ایران ال ان جی، طرح توسعه بخش دوم فاز 12پارس جنوبی (که اتان و مولکولهای سنگین تر را به عنوان خوراک پتروشیمی جدا می کند)، پالایشگاه بیدبلند 2، ان جی ال و همچنین پالایشگاه بهمن گنو در جاسک از طرحهای مورد علاقه کره ایها هستند.

وی با بیان این که شرکتهای دو کشور درباره برخی پروژه ها با هم گفتگو کرده اند و تعدادی از آنها به نتیجه رسیده است، تصریح کرد: در پروژه هایی مانند ال ان جی، ایران ادامه مذاکره را با شرکتهای کره ای منوط به خرید ال ان جی از سوی آنها عنوان کرد که موافقت کردند؛ بنابراین مذاکرات در این زمینه نیز ادامه می یابد.

زنگنه فروش نفت به کره جنوبی را باب نخست همکاری میان دو کشور عنوان و اظهارکرد: مرحله بعدی این همکاری مربوط به تامین مالی پروژه هاست که فکر می کنم در این سفر گشایش مهمی حاصل شود.

ایران و کره جنوبی 20 میلیارد دلار سند همکاری امضا می کنند

کانگ هو این پس از دیدار با بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران در گفتگو با خبرنگاران با بیان این که امضای این اسناد همکاری فضا را برای توسعه همکاریهای ایران و کره جنوبی فراهم می کند، افزود: فرصتهای زیادی برای همکاری با ایران وجود دارد که ما قصد داریم از این فرصتها و بازار ایران استفاده کنیم و در این باره بیشتر فعالیت کنیم.

وی با اشاره به این که ایران با جمعیت 80میلیونی و برخورداری از منابع مختلف همچنین بهره مندی از موقعیت جغرافیایی ویژه به عنوان پلی ارتباطی میان آسیا و اروپا، جایگاه مهمی دارد، تصریح کرد: کره جنوبی به اهمیت این جایگاه آگاه است و قصد دارد از این جایگاه در توسعه همکاریهای دو کشور بهره جوید.

علاوه برهمه این ها امضای 20 سند همکاری از جمله خرید 118 فروند هواپیمای ایرباس به ارزش تقریبی 23 میلیارد یورو (معادل 25 میلیارد دلار)، تفاهم همکاری سرمایه‌گذاری مشترک شرکت پژو- سیتروئن و کارخانه ایران خودرو مبنی بر سرمایه‌گذاری 400 میلیون یورو (436 میلیون دلار) در طول پنج سال در ایران و امضای قرارداد با شرکت توتال مبنی بر خرید 150 تا 200 هزار بشکه در روز نفت خام از ایران، از دستاوردهای سفر رئیس جمهوری ایران به فرانسه را هم باید به این لیست ها اضافه کنیم.

در اظهار نظر دیگری هم محمدرضا نعمت زاده 22 تیرماه در ستاد رفع موانع تولید کهگیلویه و بویراحمد اعلام کرد: بیش از 100 قرارداد با کشورهای مختلف در حوزه صنعتی در ماه های گذشته بین ایران و سایر کشورها منعقد شده است.

وی اظهار کرد: در مشارکت با شرکت پژو بیش از 20 قرارداد برای تولید خودرو در ایران منعقد شده است.

نعمت زاده عنوان کرد: تا پایان امسال، نخستین خودرو که از پیامدهای این قراردادهاست تولید می شود.

وی گفت: تقاضاهای بسیار زیادی از سوی شرکت های خارجی برای سرمایه گذاری در کشور با شرایط مورد علاقه ایران در دست بررسی دولت است.

نعمت زاده افزود:این شرکت ها براساس قراردادها می بایست علاوه بر ورود فناوری های روز دنیا به صادرات محصولات تولیدی نیز اقدام کنند.

وی بیان کرد: شرایط اقتصادی کشور در سال های گذشته 'قفل' بود و فعالان اقتصادی ایران کمتر فعالیت اقتصادی می توانستند داشته باشند.

نعمت زاده در ادامه با اشاره به برخی مشکلات موجود در ارتباطات بین المللی اقتصادی ایران گفت: این مشکلات به تدریج حل خواهند شد.

وی عنوان کرد: در ماه های گذشته بانک مرکزی ایران 35 توافق با بانک های مرکزی کشورهای مختلف برای سهولت روابط مالی منعقد کرده است.

نعمت زاده افزود: بانک های ایران نیز جداگانه 215 توافقنامه با بانک های خارجی منعقد کرده اند که به خاطر رفع تحریم ها و برجام بود.

کد خبر 561478

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha