خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: میدان گازی پارس جنوب بزرگترین میدان گازی جهان است که در خلیج فارس و در آبهای سرزمینی ایران و قطر واقع شدهاست. این میدان گازی بین ایران و قطر مشترک بوده و در کشور قطر، میدان گازی گنبد شمالی نام دارد. ایران و قطر از ابتدای برداشت از این میدان مشترک همواره در رقابت برای برتری در بهرهبرداری از منابع هیدروکربنی این میدان بودند. در پاییز سال ۱۳۹۱ ایران در حال برداشت روزانه ۳۰۰ میلیون مترمکعب از ذخایر این میدان بوده، که ۷۰ میلیون مترمکعب کمتر از شریک خود، در این میدان برداشت میکند.
بنابراین گزارش، پس از آن سالها کشورمان در تلاش بود تا به میزان برداشتی برابر قطر از این میدان گازی مشترک دست پیدا کند. تلاش های مکرر در این زمینه در حال نتیجه دادن است تا جایی که امروز برداشت گاز از پارس جنوبی به روزانه ٤٣٠ میلیون مترمکعب رسیده است.
این گزارش می افزاید: شانا به نقل از فرخ علیخانی، مجری طرحهای توسعه میدان گازی پارس جنوبی و جانشین مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس در این باره نوشته است: "برداشت گاز ایران از میدان گازی پارس جنوبی از ٢٥٠ میلیون مترمکعب در سال ٩٠ به ٤٣٠ میلیون مترمکعب در روز افزایش یافته است. ٢٤ فاز برای توسعه میدان گازی پارس جنوبی درنظر رفته شده است و با تکمیل و راه اندازی همه این فازها روزانه ٨٢٠ میلیون مترمکعب گاز معادل ٢٩ میلیارد فوت مکعب گاز به شبکه سراسری تزریق می شود. میزان برداشت فعلی گاز از پارس جنوبی ٤٣٠ میلیون مترمکعب در روز است که با نصب و راه اندازی ٦ سکوی پارس جنوبی تا پایان امسال، ظرفیت برداشت ایران از این میدان مشترک به ٥٣٠ تا ٥٤٠ میلیون مترمکعب در روز افزایش می یابد."
یادآور می شود: میدان گازی پارس جنوبی در صورت برداشت کامل گاز این میدان، انرژی ۱۰ سال کل ساکنان کره زمین تامین میشد. مساحت این میدان ۹۷۰۰ کیلومتر مربع است که ۳۷۰۰ کیلومتر مربع آن در آبهای سرزمینی ایران و ۶۰۰۰ کیلومتر مربع آن در آبهای سرزمینی قطر قرار دارد. حجم گاز برداشتشدنی میدان به همراه میعانات گازی، معادل ۲۳۰ میلیارد بشکه نفت خام است.
ذخیره بخش ایرانی میدان 13.3 تریلیون مترمکعب گاز درجا و 19 میلیارد بشکه میعانات گازی (۹ میلیارد بشکه قابل برداشت) است که ۵۰ درصد ذخایر گازی ایران و ۸ درصد از ذخایر گازی جهان را در خود جای داده است. گاز خشک قابل استحصال در بخش ایرانی میدان 8.1 تریلیون مترمکعب با ضریب بازیافت 0.61 میباشد. ذخیره بخش قطری میدان ۳۷ تریلیون مترمکعب گاز درجا و ۲۶ تریلیون مترمکعب گاز قابل برداشت و ۳۰ میلیارد بشکه میعانات گازی (۱۰ بیلیون بشکه قابل برداشت) است که معادل ۹۹٫۹ درصد ذخایر گازی قطر و ۲۱ درصد ذخایر گازی جهان است. بهرهبرداری از مجتمع بندری پارس، از تیرماه ۱۳۸۹ به شرکت ملی نفتکش ایران، واگذار شد.
نظر شما