بغض هایی از جنس تار و پود

خبرگزاری شبستان: این روزها حال تار و پودهای رنگی بافته شده از جان و طبیعت ایرانی خوب نیست و همت مسئولان را می طلبد تا فکری برای درمان صنعت ملی فرش دستباف ایرانی کنند.

خبرگزاری شبستان – گروه اقتصادی: رنگ های بی نظیری که با حس و حال سر انگشتان بافنده ها جان گرفته اند این روزها در 12 سالن از نمایشگاه بین المللی تهران به نمایش گذاشته شده اند. رنگ هایی جان گرفته از طبیعت و اصالت ایرانی که چند سالی است حال و روز خوبی ندارند.

با وجود آن که راه های سفر فرش هاس دستباف ایران به خارج از کشور پس از اجرای برجام باز شده اما هنوز این صنعت ملی و بومی ایرانی نتوانسته جانی دوباره بگیرد. از سال 1384 که درهای سفر آن ها به خارج از کشور بسته شد به گفته تولید کنندگان کمر فرش ایرانی شکست و از سال های گذشته هم این صنعت به کما رفته است.

در روز افتتاحیه بیست و پنجمین دوره نمایشگاه بین المللی فرش دستباف وزیر صنعت، معدن و تجارت افق روشنی برای صادرات فرش دستباف ایرانی ترسیم کرد اما هنوز تولیدکنندگان امید زیادی به جان گرفتن صنعتشان ندارند.

در گشت و گذاری که در این نمایشگاه زیبا می زنیم به سالن 38A هم سر می زنیم که در آن یکی از غرفه داران با ما از بازار فرش می گوید. رضا عیوضی معاون شرکت تولیدات فرش عیوضی می گوید: این شرکت از سال 59 کارش را آغاز کرده در زمینه تولیدات فرش دستباف اعلی تبریز فعالیت می کند و تا سال 84 صادرات هم داشتیم که از سال 84 به بعد صادرات فرش قطع شد و در مدت صادرات مقصدمان کشورهای ژاپن و آلمان بود.

او در مورد صادرات فرش دستباف هم یادآور می شود: از سال 84 قطع شد و از 92 بازار فرش به کما رفته است با افزایش قیمت دلار فرش جان گرفت ولی از سال 92 دوباره کمر فرش شکست و مواد اولیه هم بسیار گران شده است و تنها فروش داخلی داریم که فروش داخلی مان هم کاهش یافته است و این صنف یواش یواش در حال از بین رفتن است قبلاً در آذربایجان شرقی نزدیک به 700 هزار نفر در صنعت فرش فعال بوده‌اند اما این تعداد بسیار کم شده و به 200 هزار نفر رسیده و تلاشهای این دولت هم تاثیری بر صادرات نداشته است.

یک سری هم به سالن 38B می زنیم و در آنجا به سراغ بزرگترین غرفه یعنی فرش عظیم زاده می رویم. احد عظیم زاده که 5 سال است به صورت متوالی رتبه اول صادرات فرش دستباف ایران را به خود اختصاص داده است در مورد صادرات می گوید: ما قبل از این 2 هزار و 250 صادرکننده داشتیم که الان به 100 صادرکننده فرش رسیده اند و صادرات افت زیادی داشته که برای رفع این افت باید به حمایت از تولید و صادرات پرداخته شود. با تبلیغ این صنعت ملی که سال هاست ایران را به نام فرش می‌شناسند آن را به جهان معرفی کنیم در حال حاضر یک دهم کشور از این صنعت می توانند اشتغال زایی کنند و دولت باید به این صنعت احترام بگذارد و از آن حمایت کند.

در سالن 41 هم این نمایشگاه به سراغ تولیدکننده ای می رویم که تنها فروشش بازار داخلی است و تا کنون برای صادرات گامی برنداشته. مصطفی رفیعی مدیرعامل شرکت بافت های عشایری ایران می گوید: از سال 72 در نمایشگاه شرکت می کنیم و فقط فروش داخلی داریم و در این 16 سال حضور در نمایشگاه سال های ابتدایی فروش خوبی داشتیم و هر چه سال ها می گذرد فروش در نمایشگاه ضعیف می شود و خریدارها هم کم شده اند و تاجرها هم در این نمایشگاه حضور نمی یابند. فروش فرش از سال 67 که ما کارمان را شروع کرده ایم می توانیم بگوییم در سال های 71 الی 72 فروش فرش مناسب بود و از سال 88 فروش فرش با رکود بسیاری مواجه شد و در سه سال گذشته هم وضعیت بازار ضعیف تر شده است.

اگر علاقه مندید سری به نمایشگاه بی نظیر فرش دستباف بزنید بدانید که تا 6 شهریور از ساعت 10 تا 20 فرصت دارید از این کالای نفیس ایرانی بازدید کنید.

رونمایی از نسخه انگلیسی ویکی فرش، رونمایی از دانشنامه جامع 4 جلدی مکتوب در حوزه فرش دستباف ، رونمایی از گواهی های ثبت 14 منطقه تولیدکننده فرش دستباف شامل ایلام، سنقر و کلیایی، کردی خراسان شمالی ، لرستان، تابلوفرش سردورود، ترکمن سرگلان، سیستان و بلوچستان، ورامین ، چهارمحال و بختیاری، قشقایی و گبه، فارس، قهستان و بیرجند و همچنین برگزاری کارگاههای مختلف آموزشی بخشی از برنامه های جانبی این نمایشگاه است. 

در بخشی دیگر از بیست و پنجمین نمایشگاه فرش دستباف ایران، بهترین فرش های عتیقه و معاصر کشورمان در معرض دید علاقمندان قرار گرفته است.

همچنین در طول روزهای برگزار نمایشگاه و در سالن شماره 27؛ ایستگاه نقاشی ویژه کودکان برای اشنایی کودکان و نوجوانان با فرش دستباف ایرانی و همچنین بصورت زنده فرایند تولید فرش دستباف و نیز نمایش چیدمان فرش ایرانی برگزار می شود. 

 

گزارش از پریسا رهنما

 

 

 

کد خبر 568819

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha