به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، فرار پرنده مشکوک آمریکایی با هشدار ایران، ایران و روسیه سکوهای نفتی می سازند، ایران به دنبال خرید سوخوی 34، گسترش ایران و شیلی برخی از سرتیترهای اخبار ایران در جهان در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:
پرنده مشکوک آمریکایی با هشدار ایران فرار کرد
پرنده مشکوک آمریکایی که وارد آسمان ایران شده بود پس از هشدار پدافند ضد هوایی جمهوری اسلامی ایران مجبور شد آسمان این کشور را ترک کند. گفته می شود این پرنده جاسوسی در آسمان افغانستان پرواز می کرد و آمریکایی ها می گویند به اشتباه وارد خاک ایران شده است.
در همین حال هشدار ایران نشان می دهد این کشور قادر است پیچیده ترین پرنده های بدون سرنشین را در آسمان ایران شناسایی و آنها را مجبور به عقب نشینی کند. نباید از نظر دور داشت که ایران طی سال های گذشته در دستیابی به سامانه های ضد موشکی و ضد هوایی پیشرفت های بسیار شایانی کرده است.
جمهوری اسلامی در فضای کنونی عملا می تواند از این دستاورد خود حتی در جهت فروش تسلیحات و سامانه های رادارای به متقاضیان خرید چنین فن آوری هایی اقدام نماید. تهران و واشنگتن همچنین در آبهای جنوبی ایران نیز چالش های جدی دارند زیرا شناور های آمریکای به عمد یا غیر عمد وارد آبهای سرزمینی این کشور شده اند.
نباید از نظر دور داشت که مسائل عراق و افغانستان عملا تهران و واشنگتن را در مقابله با برخی از گروه های تروریستی هم راستا کرده است اما اختلافات میان طرفین هنوز ادامه دارد.
ایران و روسیه سکوهای نفتی می سازند
شرکت کراسنایا بریکادی " سپاه سرخ " توافق کرد تا پنج سکوی نفتی جدید را برای ایران بنا کند. گفته می شود جمهوری اسلامی ایران و روسیه بر اساس توافقاتی که میان روسای جمهوری دو کشور انجام شد همکاری های خود را در زمینه های مختلفی از جمله نفت و فرآورد های آن گسترش داده اند.
گفته می شود در ملاقاتی که میان طرف ایرانی و مدیر عامل شرکت روسی کراسنایا بریکادی صورت گرفت طرفین قرار دادی را به ارزش ۱ میلیارد دلار به امضا رساندند. در همین حال این پنج سکوی نفتی قرار است برای اکتشاف به ایران کمک کنند.
طرف ایرانی می گوید این سکو های نفتی در خرمشهر و در منطقه استراتژیکی ساخته خواهند شد که ساخت آنها دو سال به طول خواهد انجامید. این همکاری برای ساخت با سرمایه گذاری مشترک ایران و روسیه انجام می شود که می تواند سر آغاز همکاری های نفتی دو کشور در جنوب کشور ایران باشد.
ایران ۱۵ درصد از هزینه های ساخت اولین سکو را که ارزشی معادل ۲۰۰ میلیون دلار را پرداخت کرده است و روسیه ۸۵ درصد مابغی را پرداخت می کند.
ایران به دنبال خرید سوخوی -۳۴ است
پس از موفقیت در دریافت سامانه های ضد موشکی S-300 از روسیه جمهوری اسلامی ایران اکنون به دنبال خرید جنگنده های شکاری – بمب افکن سوخوی -34 است.
این جنگنده ها در حال حاضر در ارتش روسیه مشغول فعالیت هستند و ایران نیز در پایگاه هوایی همدان میزبان آنها بوده است. به نظر می رسد روسیه و ایران همکاری های نظامی خود را به طور قابل توجهی گسترش خواهند داد و هواپیماهای جنگنده یکی از بخش های مهم خرید های تسلیحاتی تهران از مسکو است.
در همین حال گفته می شود ایران با وجود سامانه های ضد موشکی روسی اکنون نیازمند تامین جنگنده های قوی و به روزی است که بتواند امنیت ملی این کشور را تامین کند. نباید از نظر دور داشت که تهران به دنبال سه مدل جنگنده سوخوی -30 سوخوی 34 و سوخوی 35 است برای نیروی هوایی خود است .
سوخوی -30 جنگنده های چند منظوره است که برای تمامی شرایط آب و هوایی امادگی دارد و گفته می شود این هواپیما برای جنگ های هوا به هوا و هوا به سطح بسیار مناسب ارزیابی شده است .
در همین حال این جنگنده در چین توسعه یافته و مدل جی -16 از روی آن مدل سازی شده است. نباید از نظر دور داشت که نیروهای هوایی روسیه ، الجرایر ، قزاقستان و مالزی از آن استفاده می کنند. ایران نیز قرار است این پرنده ها را در چهار چوب فعالیت های خود در نظر داشته باشد.
ایران و ونزوئلا برای ثبات در بازار نفت توافق کردند
در حالی که بازار جهانی نفت با نوساناتی همراه است گفته می شود در اجلاس آتی اوپک ایران تلاش خواهد کرد تا مواضع خود را به دیگر اعضای این سازمان نفتی نزدیک کند. کاهش دوباره قیمت ها و نواسان در بازار عملا کشورهای ایران و عراق و ونزوئلا را با چالش های جدی رو به رو کرده است. ونزوئلا که برنامه ای پر هزینه خدمات اجتماعی اش را بر روی تولید نفت برنامه ریزی کرده بود اکنون ضربات جدی را متحمل شده است.
در همین حال نیکلاس مادورو رئیس جمهور ونزوئلا در دیدار با جواد ظریف وزیرخارجه ایران گفت : ما همچنان برای تقویت مشترکات و ثبات در بازار نفت تلاش می کنیم تا بتوانیم موقعیت اوپک را نیز بهبود بخشیم.
رویترز در بخش دیگری از گزارش خود می نویسد علی رغم آنکه ونزوئلا از سال 2014 با چالش های جدی در بازار انرژی رو به رو است تلاش کرده تا با اعضای اوپک و غیر اوپک نفت به توافقاتی برای ثبات بازار نفت دست یابد.
عربستان سعودی اما در ای چهارچوب علاقه بسیار اندکی را به کاهش تولید نفت خود نشان می دهد .
روابط نظامی ایران و روسیه چگونه خواهد شد؟
قرار نبود مساله حضور نظامیان روسی در ایران آنطور که رسانه ای شد مطرح شود اما با رسانه ای شدن این حضور عملا چالش های بسیاری متوجه دو کشور شد و نیروهای نظامی و سیاسی وادار به واکنش در این زمینه شدند.
جنگنده های توپولوف -۲۲ در کنار سوخوی - ۳۴ روسی در پایگاه هوای نوژه حضوری فعال داشتند و چندین پرواز را به سمت دیرالزور و حمص انجام داده بودند و حتی گفته می شود این جنگنده ها خود را برای آزادی حلب هم اماده می کنند.
مساله که با آتش بس کنونی و شکننده ای که رخ داده است به عنوان طرح دوم مطرح است .اما توافقات ایران و روسیه برای استفاده از پایگاه هوایی نوژه در باکو انجام شد که حضور روسها در ایران نیز به سرعت پایان یافت اما روابط روسی - ایرانی در زمینه های نظامی نیز متاثر از این تصمیم خواهد شد؟
به نظر نمی رسد چنین باشد وگفته می شود روابط دو کشور در زمینه های نظامی به قدرت خود باقی است و طرفین با قوت این مناسبات را ادامه می دهند. هدف مشترک روسیه و ایران تحولات در سوریه است به همین جهت به نظر نمی رسد تغییری در این اهداف انجام شده باشد.
در هر صورت باید یادآوری کرد که روابط میان ایران و روسیه با موضوع سوریه همبستگی نظامی یافت و این مساله می تواند در آینده مناسبات دو کشور بر سر مسائلی چون امنیت خلیج فارس ، امنیت دریای خرز و مرزهای حوزه شانگهای موثر باشد.
ایران و شیلی مناسبات خود را گسترش می دهد
جمهوری اسلامی ایران و شیلی مناسبات جدید خود را با سفر ظریف به ساندیگو ریل گذاری می کنند. ظریف که در مجموعه سفرهای دوره ای اش به آمریکای لاتین سفر کرده است از کوبا ، ونزوئلا ،بولیوی و شیلی دیدار کرده است.
ظریف را در سفر دوره ای به آمریکایی لاتین گروه بزرگی از بازرگانان و صاحبان صنایع همراهی می کنند . رئیس جمهوری شیلی هم در دیدار با ظریف تاکید کرد مناسبات دو طرف قابلیت بهبود را دارد و ظرفیت های بسیار مهمی در دو کشور برای همکاری وجود دارند.
رئیس جمهور شیلی همچنین تاکید کرد تهران و ساندیگو در زمینه های مختلفی تخصص دارند و می تواند تبادل تجربیات خوبی داشته باشند. در همین حال گفته می شود جمهوری اسلامی ایران و شیلی مناسبات دیپلماتیک خود را نیز بعد از بیش از سه دهه از سر گرفته اند.
ایران به افزایش قیمت نفت کمک می کند
خبر حضور ایران در نشست بعدی اوپک بر قیمت های جهانی نفت تاثیرات قابل توجهی گذاشته است. گفته می شود ایران در نشست قبلی اوپک که در آوریل برگزار شد بر سر فریز نفتی مخالفت های را اعلام کرد که در نهایت منجر به عدم تصویب این ایده شد.
عربستان سعودی از حامیان طرح فریز نفتی بود اما بدون حضور ایران در این طرح حاضر نشد به آن تن دهد. قرار است اعضای اوپک در ماه سپتامبر دور هم جمع شوند تا در خصوص افزایش قیمت نفت و راه های آن تصمیم گیری کنند. نباید از نظر دور داشت که جمهوری اسلامی ایران بعد از لغو تحریم ها حضور خود را در بازارهای انرژی افزایش داده است و جنگ نیابتی میان عربستان و ایران در نفت نیز مشاهده می شود.
عربستان بازارهای اروپایی و آسیایی را از تخفیف های نفتی لبریز کرده است تا بتواند جایگاه خود را حفظ کند. از سوی دیگر امریکا نیز افزایش بی سابقه ای در تولید نفت خود داده است.
نظر شما