فعالیت‌های امام جواد(ع) برای زمینه‌سازی ورود شیعیان به دوران غیبت

خبرگزاری شبستان: کارشناس مباحث مهدویت گفت: امام جواد(ع) در زمان امامت خود دو کار جدی برای زمینه‌سازی بحث ورود شیعیان به دوران غیبت انجام دادند که یکی از این کارها، کادرسازی و نیروسازی بود.

حجت‌الاسلام والمسلمین محمدرضا نصوری، معاون تبلیغ و ارتباطات مرکز تخصصی مهدویت حوزه علمیه قم در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در قم، با اشاره به سالروز شهادت امام محمد تقی (ع)، گفت: فضای دوران امام جواد (ع) به گونه ای بود که دشمنان با ایجاد تعدد فرقه‌ها و تشویق به توسعه فرقه‌های مختلف، بین صفوف متدینین و مومنین تفرقه ایجاد می‌کردند که این مسأله در زمان امام رضا (علیه السلام) نیز وجود داشت و آن حضرت تا حدودی این مسأله را در جامعه مهار کرده بودند.

 

امام جواد (ع) فضای علمی را رشد دادند

 

معاون تبلیغ و ارتباطات مرکز تخصصی مهدویت اظهار داشت: امام رضا (ع) مناظرات مختلفی با رهبران فرقه‌های مختلف در زمان خود انجام دادند، اما از آنجا که آن حضرت در محدودیت بودند، تنها در فضای خراسان توانستند این مسأله را تا حدودی مهار کنند و عباسیان برای این که حاکمیت خود را حفظ کنند، در قلمروی اسلامی اقدام به توسعه فرقه‌های انحرافی مختلف کردند.

 

حجت الاسلام و المسلمین نصوری تصریح کرد: امام جواد (ع) در زمان امامت خود فضای علمی را رشد دادند و در این فضا توانستند توسعه فرقه‌ها را مهار کنند، آن حضرت مناظرات علمی متعددی داشتند و با شخصیت‌های ممتاز از جمله یحیی بن اکثم جلسات مناظره داشتند که حقانیت اهل بیت (ع) را نشان می‌داد.

 

وی یادآور شد: وقتى «مامون» از «طوس» به «بغداد» آمد، طی نامه اى حضرت جواد (ع) را به بغداد دعوت کرد و پیشنهاد تزویج دختر خود «اُمّ الفضل» را به ایشان کرد. بنى عباس اعتراض کردند و گفتند: این جوان خردسال است و از علم و دانش بهره‌اى ندارد؛ مامون گفت: شما این خاندان را نمى شناسید، کوچک و بزرگ اینها بهره عظیمى از علم و دانش دارند و چنانچه حرف من مورد قبول شما نیست، او را آزمایش کنید و مرد دانشمندى را که خود قبول دارید بیاورید تا با این جوان بحث کند و صدق گفتار من روشن گردد.

 

کارشناس مباحث مهدویت ادامه داد: عباسیان از میان دانشمندان، «یحیى بن اکثم» را (به دلیل شهرت وى) انتخاب کردند و مامون جلسه اى براى سنجش میزان علم و آگاهى امام جوادترتیب داد. یحیى بن اکثم گفت: درباره شخصى که مُحْرِم بوده و در آن حال حیوانى را شکار کرده است، چه مى گویید؟ امام جواد (ع) فرمود: آیا این شخص، شکار را در حِلّ (خارج از محدوده حَرَم) کشته است یا در حرم؟ عالم به حکم حرمت شکار در حال احرام بوده یا جاهل؟ عمداً کشته یا بخطا؟ آزاد بوده یا برده؟ صغیر بوده یا کبیر؟ براى اولین بار چنین کارى کرده یا براى چندمین بار؟ شکار او از پرندگان بوده یا غیر پرنده؟ از حیوانات کوچک بوده یا بزرگ؟ باز هم از انجام چنین کارى ابا ندارد یا از کرده خود پشیمان است؟ در شب شکار کرده یا در روز؟ در احرامِ عُمره بوده یا احرامِ حج؟!

 

حجت الاسلام و المسلمین نصوری اضافه کرد: یحیى بن اکثم از این همه فروع که امام براى این مسأله مطرح کرد، متحیر شد و زبانش به لکنت افتاد به طورى که حضار مجلس ناتوانى او را در مقابل آن حضرت نیک دریافتند.

 

فعالیت‌های امام جواد(ع) برای زمینه‌سازی ورود شیعیان به دوران غیبت

 

وی تصریح کرد: امام محمد تقی (ع) در زمان امامت خود دو کار جدی برای زمینه سازی بحث ورود شیعیان به دوران غیبت انجام دادند که یکی از این کارها، کادرسازی و نیروسازی بود، به طوری که حضرت عبدالعظیم حسنی و علما و بزرگان آن زمان را پرورش و برنامه‌ها و راهکارهایی به آنها ارائه دادند تا در فضای مقابله با بدعت ها، خرافات و انحرافات بحث‌های علمی مطرح کنند.

 

معاون تبلیغ و ارتباطات مرکز تخصصی مهدویت بیان داشت: دومین کار امام جواد (ع) در زمان امامت خویش، تقویت و توسعه سازمان وکالت بود که از زمان امام صادق (ع) که گستره و دامنه تشیع افزایش یافته بود، ایجاد شده بود.

 

حجت الاسلام و المسلمین نصوری افزود: از آنجا که گستره تشیع از دوران امام صادق (ع) افزایش یافته بود و شیعیان سوالات و شبهاتی داشتند، همچنین موقوفات، وجوهات و نذوراتی داشتند که ازطریق وکلای امام صادق (ع) انجام می‌شد و در زمان امام جواد (ع) سازمان وکالت، توسعه و بسط داده شد.

 

وی تصریح کرد: امام جواد (ع) افرادی را که در سازمان وکالت بودند، تقویت کرد و به آنها مأموریت‌های ویژه ای داد، همچنین با وکلایی که مدعی و کذاب بودند و خیانت کرده بودند، برخورد جدی کرد.

 

امام جواد (ع) زمینه ایجاد دایره‌المعارف شیعه را فراهم کردند

 

کارشناس مباحث مهدویت عنوان کرد: در پی فعالیت هایی که امام جواد (ع) داشتند، بستر به گونه ای آماده شد که امام هادی (ع) در زمان امامت خود زیارت غدیریه و جامعه کبیره را می‌خوانند و بحث امام شناسی و دایره‌المعارف تشیع را گسترش می‌دهند.

 

حجت الاسلام و المسلمین نصوری یادآور شد: امام جواد (ع) در زمان امامت خویش، بحث انتظار را مطرح کردند و تأکید زیادی بر روایت «افضل الأعمال امتی، انتظار الفرج» داشتند؛ آن حضرت تأکید داشتند که امت پیامبر اکرم (ص) باید نگاه اعمال صالح داشته باشند تا زمینه ساز و منتظر حضرت مهدی (عج) باشند.

 

کد خبر 570842

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha