پژوهشی اجمالی در ادبیات عامیانه ایران

خبرگزاری شبستان:کتاب «پژوهشی اجمالی در ادبیات عامیانه ایران» به قلم«سید وهاب قیاس» را انتشارات «اطلاعات» روانه بازار گردید.

به گزارش خبرگزاری شسبتان ،به نقل از کتابخانه مجلس شورای اسلامی ،از آنجا که ادبیات عامیانه از فرهنگ مردم نشئت گرفته و بر فرهنگ مردم تکیه دارد، ترجمان آداب و رسوم، هویت، ارزش‌ها و باورهای مردمی است و بن‌مایه ادبیات کنونی ماست؛ از موضوعات بسیار بااهمیت، پرمحتوا، ارزشمند و بیش از همه به لحاظ عام‌بودنش پرجاذبه و قابل بررسی است.

ادبیات هر قوم و ملتی ترجمان تفکرات، احساسات، باورها، نگرش‌ها، هنرها و همچنین فراز و فرودها و سایه‌روشن‌های زندگی فردی و جمعی آن قوم یا ملت است. با این دیدگاه می‌توان فرهنگ و مدنیت هر جامعه را بر اساس ادبیات و پیشینۀ ادبی آن بررسی نمود و مورد ارزیابی قرار داد. به دیگر سخن ادبیات هر ملتی مشخص‌کنندۀ هویت، قدمت، پویایی و افت‌وخیزهای آن ملت در گذار زمان است.

در تعریف ادبیات عامیانه گفته‌اند: «دانش عوام یا توده‌شناسی شاخه‌ای است از علم مردم‌شناسی و عبارت است از علم به آداب و رسوم، بازی‌ها و سرگرمی‌ها، قصه‌ها، افسانه‌ها، داستان‌ها، ضرب‌المثل‌ها، چیستان‌ها، ترانه‌ها، سرودها و تصنیف‌های شادی و عزای یک قوم و ملت که زبان به زبان و دهن به دهن از نسلی به نسلی می‌رسد و جمع‌آوری و بررسی دقیق آنها بسیاری از نکات تاریک و مبهم زندگی و معیشت، اخلاق و عادات، عواطف و احساسات و طرز تفکر و اندیشه و اجمالاً خصایص روحی و ملی آن قوم و ملت را آشکار می‌کند».

این کتاب مجموعه‌ای است مُجمل از انواع ادبیات عامیانه که بخش نخست آن شامل شرح و تعاریف در بیان ادبیات عامیانه و انواع آن می‌شود و بخش دومش حاوی نمونه‌های متعددی از ادبیات مناطق مختلف کشور و گویش‌های گوناگون آن است؛ از قبیل: «افسانه‌ها»، «رمانس‌ها»، «مثل‌ها»، «حکایات تمثیلی»، «اشعار و ترانه‌های عامیانه»، «ضرب‌المثل‌ها»، «چیستان‌ها»، «لالایی‌ها» و ... .

انواع ادبیات عامیانه، خاص مناطق و اقلیم خاصی نیست، بلکه جای‌جای این سرزمین پهناور با توجه به آداب و رسوم و سنت‌های خود از دیرباز فرهنگِ مردمی (فولکلور) خاص خود را دارد که هرچند دربرگیرندۀ همۀ شهرها و روستاهای کشور نیست، اما می‌توان ادعا کرد کم و بیش از هر قوم و طایفه و گویشی نمونه‌های مختلفی آورده است. ادبیات عامیانه از یک جنبه در حکم ریشه‌های پراکندة ادبیات رسمی کشور است که با وجود اختلافات ظاهری، از هماهنگی و وحدت بنیانی این فرهنگ پرمایه حکایت می‌کند.

فهرست مطالب کتاب:

مقدمه

بخش اول: شرح و تعاریف

بخش دوم: نمونه‌ها

داستان‌های افسانه‌ای و حکایات

مثل‌ها

متلک‌ها

حکایات تمثیلی

اشعار و ترانه‌های عامیانه

لطایف

چیستان

لالایی‌ها

ضرب‌المثل‌ها

کتاب پژوهشی اجمالی در ادبیات عامیانه ایران به نگارش سیدوهاب قیاسی، انتشارات اطلاعات، تعداد صفحات 664 ص.، نوبت اول چاپ 1395، شمارگان 525 نسخه روانه بازار گردید.

کد خبر 571544

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha