به گزارش خبرنگار اجتماعی شبستان، رویا کلیشادی، در گردهمایی بررسی آلودگی هوا و سلامت 35 میلیون ایرانی گفت: مقالات متعدد و کتاب های لاتین زیادی درباره آلودگی هوا وجود دارد اما در حوزه زبان فارسی آثاری درباره آلودگی هوا نداریم.
عضو هیئت علمی دانشکده علوم پزشکی اصفهان با اشاره به عوامل بروز آلودگی های هوا اظهار داشت: آلودگی هوا و محیطی در همه جای دنیا وجود دارد و باید عوارض آن را بررسی کنیم و برای مقابله با آن سیاستگذاری کنیم.
وی با بیان اینکه برخی گروه های سنی نظیر کودکان، سالمندان و زنان باردار در مواجهه با آلودگی هوا آسیب پذیرتر هستند، اظهار داشت: قرار گرفتن در معرض دود دخانیات، آلودگی های داخل منزل، استفاده از مواد شوینده و اسپری و آلودگی های ترافیکی از عواملی هستند که در گسترش و بروز بیماری ها نقش آفرینی می کنند.
کلیشادی با اشاره به عوارض آلودگی هوا بر سلامت انسان گفت: عوارض تنفسی، ژنتیکی، قلبی عروقی، بیماری های بدخیم و بیماری های روحی روانی از جمله عوارض آلودگی هوا و سلامت انسان هستند که تمام سیستم بدن را تحت تاثیر قرار می دهند.
مشاور سازمان جهانی بهداشت در امر پیشگیری بیماری های غیر واگیر با اشاره به نقش آلودگی هوا در ایجاد استرس اکسیداتی گفت: Pm2.5 از طریق ایجاد التهاب، استرس اکسیداتیو، اختلال عملکرد سیستم ایمنی باعث تخریب سلول های بدن شده و پیری زودرس سلول ها را به دنبال خواهد داشت بنابراین اکسیداسیون بدن افزایش پیدا می کند.
کلیشادی تصریح کرد: تغییر سبک زندگی و در معرض آلودگی هوا قرار داشتن اثر تجمیع روی هم دارد و باعث گسترش بیماری های غیر واگیر در جوامع و کشورهای در حال توسعه به ویژه در ایران شده است.
وی با بیان اینکه گرد و غبار و آلودگی هوا امروز دغدغه اصلی کشورمان محسوب می شود، تاکید کرد: به عنوان نمونه در شهرهای بزرگ ایران نظیر اصفهان با موضوع آلودگی ترافیک، صنایع و آلاینده های نوپدید مواجه هستیم که خود باعث ایجاد بیماری های خود ایمنی و نوپدید بسیاری شده است.
کلیشادی با بیان اینکه شیوع بیماری دیابت در جامعه ایران با سرعت زیادی رو به افزایش است، خاطرنشان کرد: تا سال 2020 بیشترین میزان دیابت در کل دنیا مربوط به مرحله خاورمیانه خواهد بود.
مشاور سازمان جهانی بهداشت در امر پیشگیری با بیان اینکه کمبود ویتامین D از جمله دغدغه های امروز ایران محسوب می شود، ادامه داد: بیش از 70 درصد مردم ایران با کمبود ویتامین D مواجه هستند.
وی با بیان اینکه آلودگی هوا یکی از موانع جدی برای جذب نور مفید آفتاب محسوب می شود، تصریح کرد: برای جبران ویتامین D برنامه ای داریم مبنی بر اینکه از مکمل های ویتامین D در سنین مختلف استفاده شود.
کلیشادی با بیان اینکه کمبود ویتامین D باعث بروز بیماری های زیادی مانند MS می شود، اظهار داشت: متاسفانه در حال حاضر بیماری فلج پیش شونده یا MS در اصفهان رو به افزایش است و فراوانی این بیماری مشهود می باشد که علاوه بر کمبود ویتامین D قرار گرفتن در معرض آلایندگی هوا باعث شیوع این بیماری شده است.
وی با بیان اینکه سرطان یکی از پیامدهای آلاینده های هوا است، تصریح کرد: امروز شاهد هستیم سرطان خون در کودکان رو به افزایش است به ویژه سیر صعودی سرطان خون در کودکان زیر 10 سال کاملا مشهود است.
کلیشادی با بیان اینکه بروز سرطان خون از دیگر پیامدهای آلودگی هوا و تماس با مواد شیمیایی و آلاینده های شیمیایی است، خاطرنشان کرد: جهش های ژنتیکی، زایمان زودرس، اضافه وزن، پایین بودن وزن نوزاد در هنگام تولد همه از عوامل و پیامدهای آلودگی هوا است.
وی یادآور شد: قرار گرفتن در معرض برخی مواد شیمیایی باعث ایجاد اختلال در فعالیت های غدد درون ریز بدن می شود و متابولیسم بدن بهم می خورد و فرد مستعد اضافه وزن، دیابت و سایر بیماری ها خواهد شد.
مشاور سازمان جهانی بهداشت در امر پیشگیری بیماری های غیر واگیر با بیان اینکه نهادها و سازمان های مختلف برای جلوگیری از آلودگی هوا باید همکاری و برنامه ریزی منسجمی داشته باشند، خاطرنشان کرد: نقش دانشگاه های علوم پزشکی باید به صورت جدی تر در این نوع طرح و برنامه ها مورد توجه قرار بگیرد.
نظر شما