سهم ۲۰ درصدی خطوط مترو در حمل و نقل عمومی

خبرگزاری شبستان:معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران با اشاره به راه اندازی خطوط ۶ و ۷ مترو و خط سریع السیر فرودگاه امام گفت: سهم خطوط مترو در جابجایی مسافر ۲۰ درصد است.

به گزارش خبرنگار اجتماعی شبستان، مازیار حسینی، در دویست و هشتاد و نهمین جلسه علنی شورای شهر تهران با ارایه گزارشی از خطوط متروی تهران گفت: در حال حاضر خطوط 1، 2، 3، 4 و 5 تهران در حال خدمات رسانی به شهروندان است.

 

معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران با اشاره به راه اندازی خطوط 6 و 7 شهری و یک خط مسافری تا پایان سال 96 خاطرنشان کرد: با راه اندازی این خطوط 266 کیلومتر خط مترو در تهران خواهیم داشت.

 

وی با بیان اینکه روزانه 17 میلیون سفر در تهران انجام می شود، تصریح کرد: در طرح جامع پیش بینی شده است که 75 درصد سفرها با حمل و نقل عمومی انجام شود.

 

حسینی با بیان اینکه در طرح جامع سهم 30 درصدی حمل و نقل مسافر به خطوط مترو اختصاص یافته است، تصریح کرد: برای تحقق این امر باید زیرساخت های ریلی و خط مترو را آماده کنیم.

 

وی با بیان اینکه تا پایان سال 94، 170 کیلومتر ریل مسافری و 100 ایستگاه مترو در شهر تهران داشته ایم، یادآور شد: آنچه که سال جاری و سال 96 در برنامه داریم اتمام خطوط 6 و 7 و خط سریع السیر فرودگاه امام است.

 

حسینی افزود: در خط یک با 42 کیلومتر طول و 29 ایستگاه، در خط 2 مترو با 26 کیلومتر طول و 22 ایستگاه، خط 3 با 33 کیلومتر طول و 20 ایستگاه، خط 4 مترو با 24 کیلومتر و 18 ایستگاه و خط 5 با 45 کیلومتر طول و 11 ایستگاه در حال حاضر به شهروندان خدمات ارایه می دهد.

 

معاون حمل و نقل ترافیک شهرداری تهران با بیان اینکه راه اندازی خط 6 مترو 37 کیلومتر بر میزان خطوط ریلی مترو می افزاید و 31 ایستگاه در این خط خواهیم داشت، ادامه داد: خط 7 مترو که به عنوان پرمخاطره ترین خط مترو شهر تهران مطرح بود پس از راه اندازی در 22 ایستگاه و به طول 27 کیلومتر، خط ریلی به شهروندان تهرانی خدمات ارایه می دهد.

 

وی در مورد خط سریع السیر مسافری نیز ادامه داد: این خط مترو 8 ایستگاه خواهد داشت و 20 تا 22 کیلومتر نیز طول این خط مترو خواهد بود.

 

حسینی با بیان اینکه خط سریع السیر فرودگاه امام نیز با 35 کیلومتر و 2 ایستگاه تا سال 96 به مسافران خدمات ارایه می دهد.

 

وی با بیان اینکه تا پایان سال 94 طول خطوط مترو در تهران را به 170 کیلومتر رساندیم، تصریح کرد: با افزوده شدن خطوط 6 و 7 مترو و خط سریع السیر فرودگاه امام در سالهای 95 و 96 طول خطوط مترو تهران به 266 کیلومتر خواهد رسید.

 

حسینی با بیان اینکه 331 دستگاه واگن امروز به 1200 دستگاه واگن افزایش یافته است، تصریح کرد: در 10 سال گذشته تعداد سفر سالیانه شهروندان با استفاده از خطوط مترو به 717 میلیون نفر رسیده است که با افزایش ظرفیت های خطوط مترو این میزان سفر به یک میلیارد و یکصد میلیون سفر سالانه خواهد رسید.

 

وی با بیان اینکه متوسط تعداد مسافر جابجا شده توسط خطوط مترو در سال گذشته 855 هزار نفر بوده است، ادامه داد: پیش بینی کرده ایم با افزایش ظرفیت خطوط مترو تعداد مسافر جابجا شده در شهر تهران به 3 میلیون و 588 هزار نفر افزایش یابد.

 

معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران با بیان اینکه خطوط مترو 20 درصد از سهم کل جابجایی مسافر در تهران را بر عهده دارند، ادامه داد: در مقایسه با 10 سال گذشته 91 درصد به زیربنای خطوط مترو اضافه کرده ایم که این امر در افزایش سهم خطوط مترو در جابجایی مسافر کمک خواهد کرد.

 

حسینی با بیان اینکه تعداد ایستگاه های خطوط مترو در مقایسه با سال 84، 105 درصد رشد داشته است، ادامه داد: تا پایان سال 96، 66 درصد بر تعداد ایستگاه های مترو افزوده می شود.

 

حسینی با اشاره به شهرهای اقماری کلانشهر تهران که برخی از آنها یک میلیون نفر جمعیت دارند، خاطرنشان کرد: تردد کاری، تفریحی و خدماتی این شهروندان باید در برنامه ترافیکی تهران مورد توجه قرار بگیرد.

 

وی با بیان اینکه شورا باید به موضوع جابجایی شهروندان شهرهای حومه ای تهران توجه و برای آن برنامه ریزی کنند، ادامه داد: قطار حومه ای در زیرمجموعه متروی تهران باید اجرایی شوند.

 

حسینی با بیان اینکه در لایحه برنامه ششم توسعه وزارت راه و شهرسازی مسئول احداث قطار حومه ای در تهران شده است، خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه تهران مبدا و مقصد تردد شهروندان ساکن در شهرهای حومه پایتخت است، باید تهران در طرح ها و برنامه های حمل و نقل ریلی مورد توجه قرار بگیرد.

 

حسینی گفت: باید توجه داشته باشیم شرکت راه آهن شهری تهران و حومه در حال فعالیت است بنابراین باید احداث خطوط ریلی حومه تهران نیز توسط این شرکت اجرایی شود.

 

وی پیشنهاد داد متناسب با طرح تفصیلی تهران، طرح ترافیک تهران مورد بازنگری اساسی قرار بگیرد چرا که مناطق 5، 21 و 22 تحت پوشش خطوط متروی 7+1 قرار نمی گیرند.

 

حسینی با بیان اینکه ایجاد خطوط مترو باعث اشتغالزایی می شود، تصریح کرد: به ازای هر 20 کیلومتر خط مترویی که احداث می شود 180 هزار شغل مستقیم و غیرمستقیم برای 5 سال دوره ساخت و 70 سال دوره نگهداری ایجاد می شود.

 

معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران با بیان اینکه 40 درصد واگن های قطار تولید داخل است، اظهار داشت: در شرکت واگن سازی تلاش می کنیم تا میزان تولید داخلی را به 85 درصد برسانیم که این امر در صنعت پیچیده واگن سازی یک موفقیت بزرگ محسوب می شود.

 

حسینی با بیان اینکه ایران از نظر هزینه ساخت خطوط مترو جزء کم هزینه ترین کشورهای دنیا است، تاکید کرد: در ایران برای ساخت هر یک کیلومتر مترو 42.5 میلیون دلار هزینه می شود.

 

وی یادآور شد: بهبود کیفیت زندگی شهروندان، کاهش تعداد روزهای ناسالم هوا، صرفه جویی در وقت مسافران در زمان تردد شهروندان و کاهش میزان تصادفات از دستاوردهای ورود مترو در زندگی شهری است.

 

 

 

کد خبر 571911

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha