امیر نیکپی، استاد جامعهشناسی دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی، در مصاحبه با خبرنگار شبستان پیرامون مقوله شهادت، ضمن تاکید بر لزوم توجه به درک عمومی از دین، گفت: بر اساس برداشت و ذهنیت سنتی، مقولهی شهادت هرگز یک مفهوم سیاسی نبودهاست.
این استاد دانشگاه شهید بهشتی با تاکید بر اینکه، جامعهشناس در حوزه ارزشگذاری مسائل وارد نمیشود، خاطرنشان کرد: جامعهشناس با توجه به ارزیابی و درک مردم از قیام امام حسین(ع) به بررسی پیامدهای آن میپردازد. وی افزود: برای مثال در یک جامعه سیاستزده، قیام عاشورا کاملا یک واقعه سیاسی تعبیر می شود؛ در حالی که ممکن است در جامعهای دیگر به این مقوله به عنوان یک آیین مذهبی بپردازند.
عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی تصریح کرد: با توجه به عدم وجود شناخت واحد از دین و به طور خاص از واقعه عاشورا، مقوله قمه زدن، خواندن شعرها و سبکهایی متفاوت با گذشته در مجالس مذهبی پیش می آید و این مشکل جز با رسیدن به درک واحد از دین برطرف نمی شود.
وی، با اشاره به این که در جامعهای که تفکر غالب حول محور اتحاد، دیانت و سیاست باشد، همه چیز جنبه سیاسی پیدا میکند؛ تاکیدکرد: نگاه سیاسی به شهادت، دو برداشت را در پی دارد.نیک پی یادآور شد: اولین برداشت، "شهادت حمزهای" است. به این ترتیب که شخص وارد کارزار مبارزه میشود اما هدف وی صرفا شهادت نیست.
استاد دانشگاه شهید بهشتی، دومین برداشت را "شهادت حسینی"نامید و آن را این گونه تعریف کرد گاهی اوقات مانند واقعهی کربلا، پیشاپیش میدانیم که راهحلی جز کشته شدن همه مبارزان و همراهان، وجود ندارد و باید برای افشای نظام استبدادی جنگید و شهید شد.
وی با اشاره به اختلاف نظرهایی که پیرامون این دو برداشت وجود دارد تصریح کرد: صالحی نجف آبادی، مولف کتاب "شهید جاوید" قیام امام حسین را صرف شهادت نمیداند، بلکه او معتقد است امام به امید پیوستن کوفیان برای مبارزه با استبداد یزید قیام کرد. وی خاطر نشان کرد: این دیدگاه نقطهی مقابل نظر دکتر شریعتی است. زیرا وی معتقد بود امام از ابتدا میدانست نتیجه و هدف این قیام شهادت خود و همراهانش است.
پایان پیام/
نظر شما