به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، بعیدی نژاد فرستاده ایران به انگلیس، رونق ساختمان آجری چهارراه استانبول، علت تاخیر در اعزام سفیر به مسقط، پهلوگیری ناوهای روسی در دریای خزر برخی از سرتیترهای اخبار حوزه سیاست خارجی در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:
استوارنامه هاپتون به دست ظریف رسید
نیکلاس هاپتون سفیر جدید انگلستان در تهران بعدازظهر امروز (دوشنبه) با حضور در محل وزارت امور خارجه کشورمان ضمن دیدار با محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران رونوشت استوارنامه خود را تسلیم ظریف کرد.
نیکلاس هاپتون که پیش از انتصاب به این سمت کاردار انگلستان در تهران بود، قبلا عهدهدار سفارتخانههای انگلستان در قطر و یمن بوده است.
رونق ساختمان آجری چهارراه استانبول
پیش از زمستان سال ۹۰ هرگاه از چهارراه استانبول تهران رد می شدید شاهد صف های طولانی در کنار یک ساختمان آجری قرمز رنگ بودید که قصد سفر به لندن داشتند. صف هایی که در میان آن ها ایرانیانی بودند که یا برای ادامه تحصیل، یا گردش و یا حتی اقامت قصد سفر به لندن می کردند و رونقی که در سفارت انگلیس در تهران بود را نمی شد با سفارت های دیگر مقایسه کرد.
اما پس از آن که دانشجویان به ساختمان این سفارت رفتند و روابط دیپلماتیک تهران و لندن دچار خدشه شد دیگر این ایرانی های علاقه مند به سفر به لندن باید راهی ترکیه یا امارات عربی می شدند تا بتوانند از سفارت انگلیس ویزا یا روادید دریافت کنند.
از زمانی که دولت یازدهم بر روی کار آمد از سر گیری روابط دیپلماتیک ایران و انگلیس رقم خورد و در اولین گام محمد جواد ظریف با همتای انگلیسی خود در سال ۹۲ در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک به دیدار و گفت و گو پرداخت.
پس از آن دو کشور تصمیم گرفتند به منظور انجام اقدامات کنسولی کاردارهای غیرمقیم بین دو کشور در تردد باشند و در این زمینه ایران محمدحسن حبیباللهزاده را به عنوان کاردار غیر مقیم معرفی کرد و آجای شارما همتای او در ایران شد.
اول شهریور ۱۳۹۴ بود که با سفر فیلیپ هاموند به تهران سفارت دو کشور همزمان کارش را آغاز کرد و کاردارهای غیر مقیم، در سفارت ها مقیم شدند.
حالا امروز بعد از ۵ سال بلاتکلیفی سفارت خانه های تهران و لندن، دو کشور ایران و انگلیس برای یک دیگر سفیر ارسال کردند و حمید بعیدی نژاد سفیر ایران در لندن شد و نیکلاس هاپتون همتای او در ایران. هر دو فرستاده استوارنامه هایشان را تقدیم وزرای خارجه ایران و انگلیس کردند که طبق ترجمه خبرگزاری فارس، «بوریس جانسون» وزیر خارجه انگلستان روز دوشنبه از ارتقا روابط این کشور با ایران استقبال کرد.
وی در بیانیهای که به مناسبت تبادل سفیر با تهران صادر کرده، این مسئله را «لحظهای مهم در روابط» انگلستان و ایران توصیف کرده است.
جانسون افزود: «ارتقا روابط دیپلماتیک این فرصت را در اختیار ما قرار میدهد که بحثهایمان را در مورد طیفی از موضوعات از جمله موارد کنسولی که من عمیقا از آنها نگرانم و پیش از این هم با وزیر خارجه (محمد جواد) ظریف در میان گذاشتهام، توسعه دهیم.»
ایران و انگلستان امروز برای اولین بار در پنج سال گذشته، در پایتخت کشور مقابل سفیر تعیین کردند.
وزیر خارجه انگلستان در این مورد گفت: «امیدوارم این آغازگر همکاری سازندهتری میان کشورهایمان بوده و این امکان را به ما بدهد که موضوعاتی چون حقوق بشر، نقش ایران در منطقه و همچنین ادامه اجرای توافق هستهای و توسعه روابط تجاری میان دو کشور را به نحوی مستقیمتر مورد بحث قرار دهیم.»
افراطگرایی تهدیدی برای کل منطقه و جهان است
حسین جابریانصاری معاون عربی و آفریقایی وزارت امور خارجه، معاون وزیر خارجه بعد از دیدار با معاون دبیرکل سازمان ملل در امور بشر دوستانه، اظهار کرد: در این دیدار به این موضوع اشاره شد که در بحران جاری در منطقه با چند مسالهی در هم تنیده مواجه هستیم.
وی با بیان این که یکی از این مسائل، مسالهی امنیتی و گسترش افراطیگری و تروریسم در منطقه است ادامه داد: این موضوع تهدیدی برای کل منطقه و جهان است.
او ادامه داد: مسالهی دیگر در این زمینه، مسالهی سیاسی، مطالبات و درخواستهایی است که برای تغییر و اصلاح از سوی برخی از ملتهای منطقه مطرح میشود.
این دیپلمات ارشد کشورمان، افزود: مسالهی دیگر در این ارتباط که یک مسالهی آنی و فوری است ارسال کمکهای انسانی به برخی از بخشهای منطقه به دلیل فجایع انسانی است که در منطقه صورت گرفته است.
معاون وزیر امور خارجه افزود: در این دیدار تاکید شد که موفقیت کمکهای انسانی در بحران جاری منوط به این است که به صورت همزمان به مسائل سیاسی و امنیتی مورد اشاره نیز توجه شود.
انصاری گفت: این سخن به این معنا نیست که به آنی و اضطراری بودن کمکهای انسانی توجه نشود و حتما میبایست این کمکها به صورت آنی انجام شود و در این زمینه توقع از سازمان ملل این است که با استانداردهای یگانه، واحد و با بیطرفی کامل تلاشهای انسانی خود را مدیریت کند اما باید به طور همزمان به دو مساله سیاسی و امنیتی توجه داشته باشد. چرا که مجموعه تلاشها در سه بعد انسانی، سیاسی و امنیتی امکان پایان دادن به وضعیت بحران جاری در منطقه را فراهم میکند.
استفان اوبراین، معاون دبیرکل سازمان ملل متحد در امور انساندوستانه صبح امروز در وزارت خارجه با حسین جابریانصاری، معاون عربی و آفریقای وزارت امور خارجه دیدار و رایزنی کرد.
پس از ۵ سال ایران سفیر دار شد/ بعیدی نژاد فرستاده ایران به انگلیس
حمید بعیدینژاد سفیر جدید کشورمان در بریتانیا و نیکلاس هاپتون سفیر جدید بریتانیا در تهران بهطور همزمان در وزارت امور خارجه دو کشور حضور یافته و با تسلیم رو نوشت استوارنامه خود با وزرای خارجه ملاقات کردند.
یک مقام آگاه در وزارت امور خارجه کشورمان اعلام خبر فوق گفت: بیش از یک سال است که سفارتخانههای جمهوری اسلامی ایران و بریتانیا فعال بوده و تمام امور جاری توسط کاردارهای دو کشور هدایت میشده است. اکنون در پی محقق شدن شرایط برای ارتقای روابط دو کشور تصمیم گرفتند که سفرای خود در تهران و لندن را مستقر کنند.
وی در عین حال تاکید کرد که ارتقای روابط به معنای حل و فصل مسائل فی مابین نبوده و جمهوری اسلامی ایران کماکان دیدگاههای خود را بهصورت دوجانبه و غیر آن به صراحت اعلام خواهد کرد.
سفیر جدید انگلیس پیش از این کاردار این کشور در تهران بود. همچنین محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در 29 شهریور ماه سال گذشته طی حکمی «محمدحسن حبیبالله زاده» را به سمت کاردار جمهوری اسلامی ایران در لندن منصوب کرد.
پس از تجمع دانشجویان در مقابل سفارت انگلستان در تهران در 8 آذر 1390 انگلستان مناسبات خود را با تهران قطع و پس از مدتی دو کشور اقدام به تعیین حافظ منافع کردند و در دوران وزارت خارجه ظریف این روابط در سطح کاردار افزایش یافت و امروز هم سفرای دو کشور رونوشت استوارنامههای خود را تقدیم وزرای خارجه دو کشور کردند.
علت تاخیر در اعزام سفیر به مسقط/سفر وزیر کشور عمان برای مینجی گری نبود
بهرام قاسمی سخنگوی وزیر امور خارجه در نشست خبری هفتگی خود با خبرنگاران در پاسخ به سوال شبستان راجع به علت به تعویق افتادن تعیین سفیر ایران در عمان توضیح داد: پروسه تعیین سفیر یک پروسه خاصی است و در این رابطه باید مراحلی را طی کنیم تا به سرانجام برسد و سفیر پس از تایید استوارنامه اش از سوی رئیس جمهور راهی کشور مقصد شود.
وی ادامه داد: اما با توجه به اینکه سفیری که برای مسقط تعیین شده بود در آخرین مراحل از عزیمت به محل ماموریت منصرف شد ما برای مدتی از داشتن سفیر در عمان محروم بودیم و مراحل مقدماتی فرستاده دیگر در حال انجام است.
وی تاکید کرد: هم اکنون روابط ما از طریق کاردار موقت در سفارتخانهها ادامه خواهد داشت و روابط بین ایران و عمان روابط ویژه ای است که پس از انقلاب شاهد آن بودیم و این روابط می تواند الگوی مناسبی برای کشورهای منطقه باشد.
قاسمی همچنین به سفر روز گذشته وزیر کشور عمان به ایران اشاره کرد و گفت: در این سفر تعیین باغهای آبی دو کشور در دریای عمان که سالهای گذشته تدوین شده بود نهایی شد و به امضا رسید.
وی راجع به میانجی گری وزیر کشور عمان در این سفر بین ایران و عربستان گفت: مساله میانجی گری مطرح نبوده و ما مواضع خودمان را در دیدارها تحکیم کردهایم.
ظریف به لائوس نمی رود/پهلوگیری ناوهای روسی در دریای خزر
بهرام قاسمي، سخنگوی وزارت خارجه در نشست خبري گفت: روابط ما با انگليس فراز و نشيب هاي زيادي داشته است و در حال حاضر ارتقاي روابط در دستور كار ماست.
وي افزود: اين خواست دو كشور است و اميدواريم رابط به سطح سفير برسد و اين پروسه در حال تكميل است و البته اين به معني حل شدن كامل بين دو كشور نيست.
وی ادامه داد: در پاسخ به سوال خبرنگاری درخصوص پیگیریهای فاجعه منا و احقاق حقوق ایرانیان قربانی شده در این حادثه از سوی وزارت امور خارجه اظهار داشت: در ستاد پیگیری فاجعه منا مباحث مختلف را بررسی کردیم و در حال انجام آن هستیم و درخصوص پیگیری های حقوقی احقاق حقوق ایرانیان با حقوقدانهای بین المللی مشورت داشتیم که البته این موضوع با توجه به قطع روابط ایران و عربستان دچار چالشهایی شده اما این ستاد کماکان با جدیت تمام کارش را دنبال می کند.
قاسمی افزود: روابط ما با عربستان به دلیل توهم و ذهنیت غلط عربستان درخصوص ایران هنوز از وضعیت ناهنجاری برخوردار است.
سخنگوی وزیر خارجه راجع به انتظار گزارشی از سوی موسسه ملی امنیت آمریکا مبنی بر باج دهی امریکا به ایران گفت: روزانه چندین گزارش از سوی موسسات و رسانههای خارجی درخصوص ایران منتشر می شود و ما باید اعلام کنیم که هیچ امتیاز خاص و باجی نه آنها به ما دادهاند و ما چیزی را فراتر از آن چیزی که مطرح شده با آنها به تفاهم رسیده ایم.
قاسمی درخصوص چرخشهای سیاسی اردوغان در منطقه گفت: مبارزه با تروریسم در منطقه به ویژه در سوریه که متاسفانه سالهاست به محلی برای تمرکز تروریست ها تبدیل شده یک اصل مهم است و همه کشورها موظف هستند در این خصوص بدون استانداردهای دوگانه اقدام کنند.
وی با تاکید بر این نکته که اقدام اردوغان در مبارزه علیه تروریسمهای سوریه قابل درج است خاطرنشان کرد: اما حتما چه ترکیه و چه کشورهای دیگر بدون اجازه حکومت مرکزی کشوری نمی توانند ارتش و نیروی نظامی خود را به آن کشور اعزام کنند.
کشورهای منطقه در برخورد با مسلمانان مینه رو آنها را به سمت تروریسمها سوق ندهند
قاسمی در واکنش به اعتصاب غذایی رییس حزب اسلامی آذربایجان گفت: آذربایجان و کشورهای منطقه باید در مواجهه با نیروهای مسلمان میانه رو جوری برخورد کنند که برخورد نهایی شان منجر به زیست و رشد گروههای افراطی و تروریستی نشود تا تروریستها از مسلمانان میانه رو یارگیری نکنند.
وی تاکید کرد: مسایل داخلی کشورهای مختلف به ایران ارتباطی ندارد حتی اگر آن کشورها در همسایگی ما باشد.
وی راجع به خبر منتشر شده در یک روزنامه پاکستانی مبنی بر سفر روحانی به نیویورک برای شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل اعلام کرد: قبل از نیویورک بحث سفر به ونزوئلا مطرح است که ایران قرار است ریاست جنبش عدم تعهد را به این کشور تحویل دهد و زمان دقیق سفر اعلام خواهد شد.
وی راجع به بحث میانجی گری پاریس بین کشورهای ایران و خلیج فارس گفت: خبری مستند در این خصوص وجود ندارد اما در ادامه مناسبات و رفت و آمدهای پارلمانی دو کشور که از وضعیت خوبی برخوردار است امشب رئیس مجلس ملی فرانسه به تهران میاید و طی اقامت در تهران با رئیس جمهور و سایر مقامات کشور من جمله لاریجانی که میزبان اوست دیدار خواهد کرد.
قاسمی راجع به سفر اردوغان به تهران و سفر علی لاریجانی به آنکارا نیز گفت: هنوز تاریخ دقیقی برای سفر اردوغان به تهران تمدید نشده و در مورد سفر پارلمانی بین دو کشور مسئولین مشغول بررسی مقدمات کار هستند.
سخنگوی وزیر امور خارجه در پاسخ به سوالی راجع به تشکیل جلسه کمیسیون مشترک برجام در وین توضیح داد: این جلسات به صورت مرتب در حال بررسی است و مساله ای که بدعهدی آمریکا از جمله مسایل پیگیری شده از سوی نمایندگان ایران در این جلسات است.
رییس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه ای وزارت خارجه راجع به محدودیت های مطرح شده از سوی برخی مقامات و رسانه ها درخصوص FATF و نظام بانکی کشور ما توضیح داد: این محدودیتها را کاملاً رد میکنم و این توافق ربطی به برجام ندارد و ما در زمینه پولشویی و حمایت مالی از تروریستها خودمان معتقد به این مسایل هستیم و قانونی نیز در این مورد در زمان دولت قبل در مجلس به تصویب رسید و نگرانی برخی از رسانهها در مورد حمایت مالی ما از حزب الله لبنان است که تاکید این توافق نامه بر حمایت نکردن از گروههای تروریستی مشخص مانند داعش، جبهه النصره، طالبان و القاعده است و من باز هم تاکید می کنم که FATF برای ما محدودیتی ندارد و ما برای حضور در روابط بانکی بین المللی باید روابط بانکی را رعایت کنیم.
وی تصریح کرد: کسانی که در این خصوص مشکلاتی که FATF ایجاد می کنند صحبت می کنند می خواهند با دادن اطلاعات مختلف افکار عمومی را مشوش کرده و این نگرانی را به وجود آورند.
قاسمی راجع به اختلاف نظرهای به وجود آمده در دیدار وزرای خارجه روسیه و آمریکا در مورد سوریه اظهار داشت: تصور کلی ما این است که سوریه وضعیت دشواری را سپری می کند و برای رسیدن به یک راه حل نهایی نیازمند یک راحل سیاسی هستیم که اکثریت جامعه سوریه آن را بپذیرند و طبق اخبار ضدو نقیضی که در مورد مذاکرات لاوروف و کری در این مورد منتشر شده ما پیش بینی می کنیم مشکل سوریه در کوتاه مدت به نتیجه قطعی نمی رسد و مساله زمان بر است.
قاسمی در واکنش به اخبار منتشر شده احتمال استفاده دوباره روسیه از پایگاه نظامی نوژه همدان گفت: روابط ما با روسیه روابط راهبردی است و در بعضی از موارد همکاریمان سرعت بیشتری گرفته است و درخصوص مسایل سوریه مواضع مان نزدیک است و در همکاریهای نظامی هم همکاریهای خوبی داریم و در مورد سوریه همکاری ما با روسیه همکاری راهبردی است و در مورد اخبار منتشر شده مبنی بر اینکه همکاری چندجانبه نظامی در این مورد صورت خواهد گرفت اعلام می کنم که در حال حاضر چنین همکاری در دستور نیست و به این نقطه نرسیده ایم.
قاسمی در پاسخ به سوال خبرنگاری راجع به دستگیری یک تبعه ایرانی امریکایی به نام رامین شاهینی اعلام کرد: در این خصوص خبری ندارم و در مورد مذاکره با امریکا راجع به این مساله تاکید ما تنها مجوزمان مذاکره با امریکا در مورد مسایل هستهای بود و درخصوص مسایل دیگر اجازه مذاکره با آمریکا را نداریم.
سخنگوی وزارت خارجه در مورد جایگزینی گزارشگر جدید ویژه سازمان ملل به جای احمد شهید گفت: ما به صورت اساسی مخالف تعیین گزارشگر برای ایران هستیم و این حرکت را یک استفاده ابزاری علیه جمهوری اسلامی ایران و یک حرکت کاملاً سیاسی می دانیم.
قاسمی در مورد انتشار نامه آرامش بخش گفت: در این مورد یک فضاسازی غلطی ایجاد شد و مسایلی که رسانهها منتشر کردهاند نادرس است و این نامه توصیه ای برای رفع نگرانی شرکتهای امریکای لاتین به منظور سرمایه گذاری در ایران بوده است.
رییس مرکز دیپلماسی عموم وزارت خارجه در مورد انتشار خبر لنگر انداختن کشتیهای روسی در ساحل بندر انزلی گفت: لنگر انداختن دو ناو روسی در دریای خزر چیز جدیدی نیست و این اقدامات بین کشورهایی که روابط نزدیک دارند مطلوب است و ما بیش از این با پاکستان، هند و چند کشور اروپایی این همکاری را داشتهایم.
وی تصریح کرد: این یک همکاری سمبولیسم و دوستانه است که قرار است کشتیهای ما هم در ساحل روسیه پهلو بگیرند.
سخنگوی وزیر خارجه در پایان نشست خبری خبر از لغو سفر ظریف به لائوس به منظور امضای تفاهم نامه آس آن که قرار بود امشب انجام بگیرد خبر داد و گفت: به دلیل مکاتباتی که با دبیرخانه این موافقت نامه در اندونزی داشتیم مشخص شد که چند مورد را در موافقت نامه یاد نکرده ایم و به دلیل آنکه هر موافقت نامه ای به تصویب مجلس شورای اسلامی برسد این سفر به تعویق افتاد.
صالحی به وین می رود
علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان ماه اوت به منظور شرکت در شصتمین سالروز افتتاح سازمان انرژی اتمی راهی وین می شود تا در مراسمی که به این مناسبت در مقر سازمان برگزار می شود شرکت کند.
بنابراین گزارش، در همین رابطه در گفت و گو با ایرنا، صالحی افزود: اجلاس سالانه عمومی آژانس بین المللی انرژی اتمی به زودی برگزار می شود و به طور معمول هم مسوول سازمان انرژی اتمی ایران در این کنفرانس شرکت می کند.
وی تصریح کرد: در این کنفرانس مواضع جمهوری اسلامی ایران را در بخش هسته ای در مطرح خواهیم کرد و نشست هایی هم با تعداد بسیاری از همتایان خود از کشورهای مختلف خواهیم داشت.
رییس سازمان انرژی اتمی تاکید کرد که به این اجلاس امیدوار و خوشبین است.
این در حالی است که بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی اعلام کرده که قرار است در این اجلاس پروژه pact روش درمانی مقابله با سرطان به عنوان پروژه بین المللی معرفی شود و این اولین بار است که ایران در مقر سازمان انرژی اتمی سمیناری علمی برگزار می کند و این اولین سالروز انرژی اتمی است که کشورهای مختلف به عنوان یک کشور دارای فناوری هسته ای مجاز و امکان خرید و فروش با ایران با نمایندگان کشورمان برخورد خواهند داشت.
به گزارش شبستان، آژانس بینالمللی انرژی اتمی (IAEA) یک سازمان بینالمللی است که در سال ۱۹۵۷ برای ترویج استفاده صلحآمیز، و جلوگیری از استفاده نظامی، از انرژی هستهای تأسیس شد. این آژانس به عنوان یک نهاد مستقل و خودمختار تأسیس شده و جزئی از سازمان ملل یا سازمان دیگری نیست با این حال در اساسنامه خود اعلام کرده که گزارشهای خود را به مجمع عمومی و شورای امنیت ملل متحد ارائه میدهد.
مقر این سازمان در شهر وین اتریش است و مدیرکل کنونی آن یوکیا آمانو از ژاپن است. آژانس و مدیر کل وقت آن محمد البرادعی در سال ۲۰۰۵ مشترکاً برنده جایزه صلح نوبل شدند. تاکنون ۱۶۴ کشور به عضویت این سازمان درآمدهاند.
پیشنهاد تأسیس این سازمان را دوایت آیزنهاور رئیسجمهور آمریکا در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل متحد (که به سخنرانی اتم برای صلح معروف شد) در سال ۱۹۵۳ مطرح کرد.
آیا عمان پیغامی به ظریف داد؟
حمود بنفیصل البو سعیدی وزیر کشور عمان با محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان دیدار و رایزنی کرد.
در این دیدار دو طرف در خصوص مسائل دوجانبه و تحولات منطقهای گفتوگو و رایزنی کردند.
دیدار و گفتوگو با عبدالرضا رحمانی فضلی نیز از دیگر برنامههای وزیر کشور عمان در سفر به ایران است.
اما از آنجایی که عمان همواره نقش میانجی بین ایران و کشورهای غربی را ایفا کرده است به نظر می رسد وزیر کشور مسقط شاید در دیدار با وزیر خارجه کشورمان حامل پیامی برای ایران باشد.
همچنین این سفر در حالی رخ داده که ایران هنوز برای سفارتش در مسقط سفیر تعیین نکرده است.
علیاکبر سیبویه سفیر ایران در عمان به تازگی بعد از پایان دوران مسئولیتش در عمان این کشور را به مقصد تهران ترک کرد که گفته می شد حسین امیرعبداللهیان جانشین او می شود که خبرها حاکی از نپذیرفتن این سمت از سوی امیرعبداللهیان دارد.
آمادگی ایران در جهت کاهش آلام مردم در کشورهای بحران زده
علی اکبر ولایتی رییس مرکز تحقیقات مجمع تشخیص مصلحت نظام در دیدار با استفان اوبرایان معاون امور بشردوستانه دبیرکل سازمان ملل متحد گفت: در این جلسه در مورد معاونت سازمان ملل متحد و کمکهای این سازمان به اشخاصی که در جنگها و بلایای طبیعی دچار مشکل می شوند بحث و گفتگو شد.
ولایتی اظهار کرد: وظیفه بخشی از سازمان ملل متحد رسیدگی به وضعیت مردم بیگناهی است که از بلایای طبیعی یا در جنگها دچار مصائب می شوند که در این دیدار در مورد کمکهای انسان دوستانه بحث و گفتگو شد.
وی گفت: طی 4 سال اخیر قریب به 6 میلیون نفر در عراق، یمن و سوریه آسیب دیده اند که تعداد آنها رو به افزایش است.
ولایتی گفت: با توجه به نفوذ جمهوری اسلامی در این مناطق سازمان ملل متحد از جمهوری اسلامی تقاضای کمک کرد تا با همکاری سازمان ملل متحد هر چه بیشتر و زودتر به مشکلات مردم بی گناهی که در محاصره مناطقی چون تعز، هدف و اطراف دمشق هستند نجات یابند.
ولایتی اظهار کرد: جمهوری اسلامی آماده است تا از طریق هر راه و شیوه ای که سازمان ملل در جهت کاهش آلام مردم در مناطق بحران زده اعلام می کند به این کشورها یاری کند.
در این دیدار استفان اوبرایان گفت: ما برای دیدگاههای جمهوری اسلامی ایران در قبال نیازهای بشردوستانه درخصوص این مناطق (مناطق آسیب دیده) احترام قائل بوده و امیدواریم که سازمان ملل در جهت مساعدت به مردم جنگ زده در این مناطق به ویژه شهرهای تحت محاصره یاری نماید.
بنابراین گزارش در این دیدار درخصوص تحولات منطقه به ویژه موضوع حل و فصل بحرانها و راههای کمکهای بشردوستانه به عراق و سوریه یمن و افغانستان بحث و تبادل نظر شد.
توافق با FATF به صلاح کشور نیست/خودیها از نقشه دشمنان پیروی نکنند
علی اکبر ولایتی رییس مرکز تحقیقات مجمع تشخیص مصلحت نظام در حاشیه دیدار با معاون دبیر کل سازنان ملل در امور بشردوستانه در جمع خبرنگاران در مورد تعهدات ما به FATF (گروه مالی مقابله با پولشویی) و همچنین تحریم برخی نهادها از جمله قرارگاه خاتم از سوی برخی نهادهای مالی کشور و نگرانی مسئولان و پیامهای امنیتی این موضوع گفت: ما ملزم به اجرای آنچه نهادهای مالی بین المللی به ناحق در مورد مسئولین جمهوری اسلامی تصمیم می گیرند نیستیم تا انها را اجرا کنیم این موضوع به هیچ وجه درست نیست.
وی افزود: آنچه مسلم است هدف دستگاههای مالی بین المللی محدود کردن جمهوری اسلامی از امکانات مالی و تسهیلات اقتصادی و بین المللی است و این امر یک نوع تحریم کردن و محروم کردن جمهوری اسلامی و فعالان اقتصادی است که نباید از آن تبعیت کرد.
وی افزود: ما با این تحریمها و این نوع محروم سازیها مبارزه می کنیم نه آنکه از آن پیروی کنیم.
وی درخصوص جلسات ستاد نظارت بر برجام گفت: وظیفه کمیته نظارت برجام این است که مطابق آنچه رهبر انقلاب عنوان کردند نظارت کند این ستاد ملزم است که تحقق تعهدات طرف مقابل را مورد بررسی قرار دهد این جلسات تاکنون در 5 جلسه تشکیل شده است و به این جلسات ادامه میدهیم و مسلماً تاخیر و تعلل در جلسات نخواهیم داشت.
وی درخصوص تحریم قرارگاه خاتم از سوی بانک ملت و سپه و ارزیابی خود از این موضوع گفت: دلیل تحریم قرارگاه خاتم و سایر دستگاهها به جهت پیشتاز بودن در مبارزه علیه صهیونیسم و حامیان صهیونیست است در حقیقت آنها پیشتاز مبارزه با کشورهایی هستند که علیه اسلام و مبارزه ضدصهیونیست حرکت می کنند و این تحریمها مانع نمی شود از اینکه قرارگاه خاتم و همه مبارزین برای اهتزاز اسلام دست از مبارزه بردارند مبارزه در داخل و خارج و همچنین در زنجیره مقاومت لبنان ادامه دارد و دست از مقاومت برنخواهیم داشت. تحریم بزرگان به دلیل مقاومت است و اگر قرار باشد به دلیل مقاومت تحریم شوند هر روز دایره تحریمها تنگتر می شوند و تحریمها ادامه می یابد در حالیکه باید مقاومت افزایش یابد.
وی درخصوص توافق FATF گفت: خودیها نباید از نقشههای دشمنان پیروی کنند اگر مقاومت ادامه یابد دشمنان می فهمند که مقاومت به نتیجه رسیده است این توافق به صلاح کشور نیست و کسی برنده است که بتواند مقاومت را ادامه دهد اگر کسی در مقابل این نوع تحریمها ضعف نشان دهد طرف مقابل برنده می شود.
ولایتی گفت: آنچه که جوهر انقلاب اسلامی مقاومت است مادامی که مقاومت ادامه دارد پیروزی جمهوری اسلامی استمرار دارد. هر گاه از مقاومت خسته شویم پیروزی از بین می رود.
وی تصریح کرد: ایران عراق فلسطین سوریه و تمام کشورهایی که از ایران تبعیت می کنند از مقاومت خسته نمی شوند.
وی گفت: مردم یمن با موشک برد 800 کیلومتر نشان داده اند که انها به تجهیزات جدید دست یافته اند و این موضوع موجب پیروزی آنها شد.
ایران بهترین موشکهای فراصوت ضد کشتی را تولید میکند
طبق ترجمه خبرگزاری فارس، نشریه آمریکایی «نشنال اینترست» نوشت: بعد از خاتمه پایان جنگ سرد این مینهای دریایی بودند که بیش از هر تهدید دیگری به کشتیهای جنگی آمریکا خسارت زده یا آنها را نابود ساختهاند.
از دید این نشریه آمریکایی، تنها قدرتهای نظامی مهم جهان چون ایران، روسیه و چین هستند که قادرند با کیفیتترین سلاحهای موسوم به « A2/AD weapons» یا همان دسترسی ممنوع چون موشکهای ضدکشتی فرا صوت را تولید کنند.
نشنال اینترست با اشاره به مینهای دریایی و خطراتی که از این ناحیه متوجه نیروی دریایی آمریکا میباشد، نوشت: این درحالی است که فقیرترین کشورهای ساحلی نیز میتوانند مینهای دریایی را تهیه کنند.
«جری هندریکس» ژنرال باز نشسته نیروی دریایی آمریکا در این زمینه گفت: «مینهای دریایی یکی از قدیمیترین سلاحهای موجود در عرصه دریایی و اغلب ارزانترین و در دسترسترین جنگ افزارهای ویژه برای ایجاد مناطق دسترسی ممنوع هستند.»
اندیشکده آمریکایی «مطالعات راهبردی و بینالملل» نیز چندی قبل نوشت: نقش مینهای آبی در عرصه دریایی بسیار مهم هستند و ایران بیش از 6000 هزار مین و انبارهایی از مینهای هوشمند دارد که میتواند از آنها علیه هرگونه تهدید دریایی استفاده کند.
به گزارش شبستان، این اولین باری نیست که رسانه های آمریکایی به قدرت موشکی ایران اذعان می کنند.
مجله «جینز» در سال ۲۰۱۴ در تحلیل خود که به قلم جرمی بینی و دنیل واسربلی نوشته شده به بررسی گزارش منتشرشده از سوی وزارت دفاع آمریکا درباره ایران توان نظامی ایران پرداخته است. در این گزارش که از سوی وزارت دفاع آمریکا به کنگره ارائه شده، اشاره شده که ایران موشکهای بالستیک ضدکشتی مدل «خلیج فارس» خود را وارد مرحله عملیاتی کرده است. نویسنده این گزارش در ابتدا جزئیاتی را در مورد موشک جدید ضد کشتی ایران ذکر میکند و عنوان میکند که بر طبق گزارشهای موجود مراحل آزمایشی این موشک با موفقیت سپری شده و در حال حاضر نیز این مدل به تولید انبوه رسیده و در اختیار نیروهای نظامی جمهوری اسلامی ایران قرار دارد. وی در پایان اشاره میکند که گمانهزنیهای بسیاری از سوی کارشناسان و تحلیلگران غربی در مورد موشکهای جدید ایران به وجود آمده است و آنها بر این باورند در صورتی که ایران توانسته باشد به این سطح از پیچیدگی، هدایت، دقت عملیاتی و پیشرفت موشکی برسد، میتواند موازنه نظامی منطقه خلیج فارس را به کلی تغییر دهند.
در همان سال هم وزارت دفاع آمریکا در گزارش سالانه خود به کنگره این کشور در مورد توانمندیهای نظامی جمهوری اسلامی ایران، اعلام کرده است که موشکهای بالستیک ضدکشتی مدل «خلیج فارس» ایران به واحدهای عملیاتی تحویل داده شدهاند. این در حالی است که موشکهای جدید ایران میتوانند موازنه نظامی منطقه خلیج فارس را به کلی تغییر دهند. در بخشی از خلاصه اجرایی این گزارش آمده است: «تهران به صورت بیسروصدا در حال گسترش و استفاده از سیستمها و سامانههای تسلیحاتی کشنده متقارن و نامتقارن از جمله مینهای دریایی پیشرفته، زیردریاییهای کوچک اما کارآمد، سکوها و پرتابگرهای موشکهای کروز پدافند ساحلی، قایقهای تهاجمی و موشکهای بالستیک ضدکشتی است.» اولین باری است که پنتاگون به عملیاتی شدن این نوع از موشکهای ایرانی اذعان میکند. مقامات آمریکایی تاکنون از اظهار نظرات بیشتر در رابطه با گزارشی که در ماه ژانویه از سوی پنتاگون به کنگره این کشور ارائه شد، خودداری کردهاند.
گزارش منتشرشده از سوی مرکز مطالعات راهبردی و بینالمللی در چهاردهم اوت سال جاری عنوان میکند: «کارشناسان احساس میکنند ایران از عدم توانایی و یا توانایی بسیار پایینی به منظور استفاده از موشک «خلیج فارس»، سایر موشکهای بالستیک و یا موشکهای دوربرد ضد کشتیبرخوردار است.» در ادامه این گزارش عنوان شده است که به نظر نمیرسد ایران به طور کامل به سیستم پیشرفته هدایت موشکی (سیستمی که میتوان آن را برنامهریزی کرد و موشک قادر است تا در طی پرتاب آپدیت شده و رهگیر آن این قابلیت را پیدا میکند که اهداف را در فاز نهایی مورد هدف قرار دهد) دستیافته باشد، اما با این حال در صورتی که ایران توانسته باشد به این سطح از پیچیدگی، هدایت، دقت عملیاتی و پیشرفت موشکی برسد، میتواند موازنه نیروی دریایی منطقه خلیج فارس را به کلی تغییر دهند.
بندبازی های اردوغان نفس روابط تجاری تهران-آنکارا را هم گرفت
روابط سیاسی ایران و ترکیه از زمان درگیری های موجود در سوریه کمی دچار تنش شد اما پس از کودتا ترکیه تلاش کرد باز خودش را به ایران و روسیه در حل بحران سوریه نزدیک کند که در عمل به دلیل یورش نظامی به قسمت کردنشین سوریه و مخالفت ایران و روسیه با این استراتژی نتوانست به هدفش برسد.
بنابراین گزارش، اقدامات سیاسی نادرست ترکیه در حمایت از تروریست های موجود در سوریه به روابط تجاری این کشور با کشورهای همسایه به خصوص ایران نیز آسیب زده است.
پس از اجرایی شدن برجام و همزمان شدن گسترش روابط تجاری ایران و کشورهای مختلف جهانی انتظار می رفت به دلیل همسایگی تهران و آنکارا این فرصت برای ترکیه نیز به وجود آید که روابط تجاری اش با ایران را افزایش دهد اما بندبازی های سیاسی اردوغان این فرصت را در اختیار آنکارا نگذاشت.
بنابراین گزارش، بازار 160 میلیونی میزان روابط تجاری ایران و ترکیه است که حجم مبادلات تجاری ایران و ترکیه در سالجاری میلادی از 5 میلیارد دلار بالاتر نرفته است.
همچنین ترکیه در حال حاضر روزانه 105 هزار بشکه نفت از ایران میخرد، در حالی که قبل از تحریمها این میزان 200 هزار بشکه بود که هنوز میزان خرید نفت ترکیه از ایران به میزان سالهای تحریم باقی مانده است.
طبق اعلام احمد نورانی نماینده وزارت خارجه که روز گذشته در همایش اقتصادی آذربایجان شرقی و ترکیه حضور یافته بود، مشکلات بانکی و حمل و نقل از مشکلات قابل توجه تجارت دو کشور است؛ تا سال 2006 مشکلاتی در زمینه حمل و نقل نداشتیم تا دولت ترکیه قانونی مبنی بر مالیات بر سوخت کامیونهای خارجی در ترکیه اعمال کرد.
به گزارش شبستان، رجب طیب اردوغان پس از کودتا در چرخشی ناگهانی در سیاست هایش در منطقه به سمت ایران و روسیه حرکت کرد و ادعا داشت که به همکاری با این دو کشور برای مقابله با تروریست در منطقه به خصوص سوریه خواهد پرداخت.
اما در چند روز گذشته حمله نیروهای نظامی ترکیه به کردهای سوری نگرانی و هشدار ایران و روسیه را به دنبال داشته است.
پس از آن که بهرام قاسمی سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در دو پیام نگرانی شدید و جدی ایران از اقدامات نظامی ارتش ترکیه در خاک سوریه را اعلام کرد شب گذشته هم روسیه هشداری جدی در این زمینه به اردوغان داد.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری میزان، وزارت خارجه روسیه روز چهارشنبه در بیانیه ای اعلام کرد که نظامیان ترکیه از هدف قرار دادن نیروهای کرد در شمال سوریه بپرهیزد.
در این بیانیه همچنین آمده است که اجرای توافقنامه در شهر داریا سوریه منجر به توقف ورود عناصر مسلح به این منطقه شده است.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه ابراز امیدواری کرد که الگوی موفقیت آمیز خروج افراد مسلح از شهر داریا در مناطق دیگر سوریه تکرار شود.
اما بندبازی های سیاسی اردوغان در منطقه به همین جا خلاصه نشده و او برخلاف ادعای مبارزه با تروریست تصمیم به اجرای مصوبه مجلس ترکیه برای گسترش روابط آنکارا- تل آویو را اعلام کرد.
طبق اعلام دفتر آنکارای ایرنا، رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه روز چهارشنبه مصوبه مجلس ملی این کشور در تایید توافقنامه عادی سازی روابط آنکارا – تل آویو را تایید و اجرایی کرد تا روابط دو طرف که از سال 2010 میلادی به پائین ترین سطح دیپلماتیک افت کرده بود، دوباره ارتقا یابد.
براساس پروسه حقوقی در ترکیه، قراردادها و توافقتنامه های بین المللی دولت آنکارا بعد از تصویب در مجلس و تایید رئیس جمهوری اجرایی می شود. رئیس جمهور باید ظرف دو هفته بعد از مصوبه مجلس یا آن را تایید کند و یا به مجلس بازگرداند.
براساس این توافقنامه، رژیم صهیونیستی 20 میلیون دلار بابت کشتار امدادرسانان ترکیه ای که با کشتی موسوم به مرمره آبی در 31 ماه می 2010 میلادی قصد داشتند با شکستن حصر، کمک های انسانی به مردم غزه برسانند، به ترکیه پرداخت خواهد کرد.
با این موافقتنامه دو طرف ضمن اعزام متقابل سفیر، راه قانونی محاکمه عاملان قتل شهروندان ترکیه ای نیز مسدود شد.
خانواده های قربانیان کشتی مرمره با رد پذیرش غرامت از رژیم صهیونیستی خواهان محاکمه عاملان کشتار کشتی مرمره بودند و در این راستا نیز در محاکم قضایی ترکیه چندین دعوا اقامه شده بود.
نظر شما