«کارنامه» عنوان سلسله بزرگداشتهایی است که صرفاً نه برای تجلیل بلکه برای تحلیل آثار و شخصیت سینماگران اصفهانی در حال برگزاری است.
چهارشنبه هفته گذشته اما آئین نکوداشت استاد اکبر خواجویی،کارگردان مجموعه پدرسالار و کهنهسوار، با حضوری جمعی از اهالی سینما از سوي سازمان فرهنگی تفریحی شهرداری اصفهان در تالار هنر برگزار شد.
مرحوم اکبر خواجویی یکی از کارگردانان و فیلمنامه نویسان بنام سینما و تلویزیون بود. سریال پدرسالار یکی از پرمخاطبترین آثار خواجویی بود که در اوایل دهه هفتاد از شبکه دو صداوسیما پخش شد. داستانی که روایتگر اتفاقاتی میان پدر و فرزندانش بود و با رویدادهای بینظیر خود در بطن داستان توانست بسیاری از مخاطبان تلویزیون را با خود همراه سازد.
مردی که دلنگران سالاری خسته شده است
در 50 سال سابقه کاری استاد اکبر خواجویی، اگر دوربین چرخیده بود در پشت تمامی صحنهها، مردی را دیده بود که دلنگران سالاری خدشهدار شده پدری است «کهنهسوار» دلنگران قهرمان جوانی است که در کش مکش قهرمان شدن با اتفاقاتی دست و پنجه نرم میکند؛ مردی را دیده بود که نگران آب رودخانهای است که قرار بوده بیاید و نیامد، مرد بلندهمتی را میدید که دلنگران آمال و آرزوهای دختران «دبیرستان خضرا» ست.
اگر دوربین چرخیده بود مردی را میدید که نگران زندگی زوجی جوان است؛ مردی که دلنگران آزاد شدن عشقی قدیمی است تا «پس از سالها» آوار نشود، اگر دوربین چرخیده بود «پیک راستانی» را میدید که دلنگران نویسندهای جوان است؛ نویسندهای میخواست دنیا را آنگونه که میخواهد ببیند و آنگونه که میبیند، بنویسد؛ اگر در تمامی این سالها دوربین چرخیده بود مردی را میدید که قلمش راوی قصههای آشنا بود.
تجلیل از هنرمندان زنده، قهرمانپروری نیست
محمدرضا نریمانی، بازیگر طنز تلویزیون کشور، قرائت متن بیانیه در این مراسم را جایز ندانست و فرصت را مناسب شمرد تا پای گفتوگوهایی پیرامون مسائل سینما را به میان آورد. وی به یادآوری خاطرات استاد خواجویی پرداخت و بیان کرد: با وجود گستردگی بسیاری از آثار مخرب سینمای غرب، جای خالی آثاری چون آثار خواجویی در حوزه سینما و تلویزیون بیشازپیش احساس میشود.
وی افزود: باید بدانیم که تجلیل از هنرمندان زنده، قهرمانپروری نیست بلکه انگیزهای برای حرکت و پیشتازی نسل جوان فیلمساز در کشور قلمداد میشود. حرف یک هنرمند، کسی که به زبان هنر مسلط است، قادر به درمان بسیاری از مشکلات اجتماعی است درحالیکه چنین توانایی در زمینه فعالیت سیاستمداران نمیگنجد.
اصفهان، جهان شهری با رعایت اصل تفاوتها
محمد عیدی، مدیر امور هنری سازمان فرهنگی تفریحی شهرداری اصفهان نیز که این روزها ویژهبرنامه کارنامه را در حال اجرا دارد، با بیان بسیاری از ظرفیتهای هنر سینما گفت: شکلگیری روابط اجتماعی بین کشورهای مختلف جهان نیاز به بومی شدن دارد؛ شاخصهای که تنها هنر سینما قادر به القای آن در جهان است.
وی افزود: اصفهان کلانشهر نیست؛ بلکه جهان شهری است که مانند یک کاشی معرق تفاوتهای زیادی را در خود گنجانده و با احترام به اصل تفاوت و برنامههای گفتگو محور خود را به شهر خلاق و جهانشهر مبدل ساخته است.
اصفهان، مهد شکلگیری اندیشه سینمایی چهرههای سینما
بسیاری از کارگردانان بزرگ ایرانزمین، از شهر اصفهان برخاستهاند و هرکجای دنیا هم باشند، علاقه و دلبستگی خود به این شهر را حفظ کردهاند. از این بین میتوان به اساتیدی اشاره کرد که هنوز هم، دلبستگی خاص خود را به این شهر تاریخی حفظ کردند.
بغض غلامرضا آزادی درمیان صحبتهایش حکایت از دلبستگی به سینمای ایران و بهخصوص شهر اصفهان را دارد اما شرایط حاضر در سینما، شرایط را برای او نامساعد کرده و از بابت فیلم ساختنش در پاریس ناراحت است اما میگوید پاریس بوی اصفهان را به مشام من میرساند.
آزادی کارگردانی است که در اصفهان زاده شد، رشد کرد و مراتب ترقی را پله پله طی کرد، با این حال او حالا در پاریس به یاد نصفجهان فیلم میسازد.
به گفته غلامرضا آزادی، اکبر خواجویی آغازگر سینمای عملی در ایران بود و دست به خلق آثاری زد که جای ستایش آنها همچنان باقی است. این کارگردان اصفهانی به بیان ویژگیهای شخصیتی استاد خواجویی پرداخت و ادامه داد: باعث و بانی فعالیتهای سینمایی من، اکبر خواجویی بود.
این هنرمند اصفهانی اما به دغدغههایش در این باره نیز اشاره میکند و ادامه میدهد: کاش فضای قبلی سینمای اصفهان احیا شود چراکه به بیانی دیگر اندیشه سینمایی بسیاری از چهرههای سینما از شهر اصفهان شکل گرفتهشده است.
ویژه برنامه «کارنامه» امیدوار است که با معرفی چهرههای شاخص هنر اصفهان، دوباره این جهانشهر تاریخی را در مسیر گذشته خود قرار دهد، مسیری که میتواند دوباره اصفهان را در سینمای ایران، صاحب سبک کند.
نظر شما