علی سلیمی، مدیرکل امور عشایری استان ایلام، صبح امروز(27 شهریور) در مصاحیه با خبرنگار خبرگزاری شبستان در ایلام، اظهار کرد: در حال حاضر 9 هزار و 736 خانوار عشایری با جمعیتی نزدیک به 60 هزار نفر در این استان وجود دارد.
ی، بابیان اینکه این میزان جامعه عشایری استان از 12 ایل و 32 طایفه مستقل و 95 کانون توسعه و ساماندهی عشایری تشکیلشده است، ابراز کرد: جمعیت عشایری استان، نزدیک 11 درصد جمعیت استان را تشکیل میدهند و یکمیلیون و 400 هزار رأس دام سبک و سنگین در اختیاردارند.
مدیرکل امور عشایری استان ایلام، با اشاره به اینکه ارزش اقتصادی این جامعه در طول سال بالغ 300 میلیارد تومان است، گفت: فعالیتهای جامعه عشایری استان، نقش مهمی در عرضه مواد غذایی و پاسخگویی به تقاضای فزاینده گوشت قرمز و مواد لبنی موردنیاز در استان را بر عهده دارد.
سلیمی، بابیان اینکه بر اساس اساسنامه سازمان عشایری ایران و آییننامه ساماندهی جامعه عشایری دو راهبرد در خصوص جامعه عشایر و ساماندهی این جامعه وجود دارد، افزود: اسکان عشایر داوطلب و برنامهریزی و حمایت از آنان و خدماتدهی به عشایر کوچنده از جمله این راهبردهاست.
وی، افزود: اسکان عشایر بر اساس نتایج مطالعات تفصیلی و برنامههای راهبردی توسعه جامعه عشایری در مناطق مختلف و در کانونهای خودجوش و هدایتی است، اما باید گفت که بحث اسکان عشایر، تنها توجه به مقوله ساختوساز فیزیکی و عمرانی در یک فضای جغرافیای نیست بلکه در این طرح به ایجاد شغل پایدار و همچنین افزایش تولید توجه شده است.
مدیرکل امور عشایری استان ایلام، بابیان اینکه در طرح ساماندهی و اسکان عشایر، آنان باید از شغل پایدار برخوردار باشند، یادآور شد: اسکان جامعه عشایری باهدف افزایش تولید است و در این طرح کانونهای توسعه که مستعد برای اسکان عشایر هستند بر اساس مطالعات و برنامههای راهبردی شناسایی میشوند و عشایر در این مکانها به سمت پرورش دام بهصورت نیمهصنعتی و صنعتی حرکت کرده و باید تولید و اشتغال پایدار داشته باشند.
سلیمی، ابراز کرد: نگاهی که در این زمینه وجود دارد، نگاه بدبینانهای است اما در اینجا عشایر دارای شغل پایدار میشوند و با استفاده از اراضی و مراتعی که در اختیاردارند، برای تولید دامی و کار کشاورزی بهصورت مکانیزاسیون، فعالیت خواهند کرد و این روند باید در این مناطق اجرا شود.
وی، تأمین و توزیع آب آشامیدنی سیار بهصورت روزانه حدود 720 مترمکعب آب موردنیاز عشایر از طریق تانکرهای آبرسانی و نگهداری و بازگشایی جادههای عشایری را از خدمات این نهاد به جامعه عشایری عنوان کرد و افزود: 2 هزار و 200 کیلومتر راه عشایری در استان وجود دارد که سالانه دو بار در زمان کوچ ییلاق و قشلاق عشایر موردبازسازی و بازگشایی قرار میگیرند.
مدیرکل امور عشایری استان ایلام، همچنین جایگزینی سوخت فسیلی بهجای سوخت نباتی باهدف حفظ و صیانت از اراضی ملی و جنگلها را از دیگر فعالیتهای این نهاد برشمرد و گفت: مطالعه و شناسایی مناطق مستعد برای ساماندهی جامعه عشایری و بالا بردن تولید و افزایش درآمد جامعه عشایری، کشت گیاهان دارویی به همکاری عشایر، اجرای طرحهای عمرانی آبی و خاکی و تأمین نهادهای دامی و مایحتاج و ارزاق عمومی عشایری از دیگر فعالیتهای امور عشایری است.
سلیمی، بابیان اینکه در حال حاضر خوشبختانه بالغبر 90 درصد از جامعه عشایری تحت پوشش خدمات بیمههای اجتماعی هستند، ابراز کرد: این خدمات بیمهای هم شامل عشایر و هم دامهای عشایری میشود که عشایر با پرداخت حق بیمه و بعد از 15 سال و رسیدن سن به 60 سالگی، میتوانند از مزایای بازنشستگی و کارافتادگی بهرهمند شوند.
وی، افزود: علاوه بر عشایر استان بخشی از جمعیت عشایری استانهای کرمانشاه، لرستان و همدان بهعنوان مهمان در نیمی از سال به مناطق مرزی استان ازجمله مهران، دشت مهران، صالحآباد، مناطق مرزی، دشت برتش،موسیان، آبدانان و دره شهر کوچ میکنند.
مدیرکل امور عشایری استان ایلام، خاطرنشان کرد: تعداد این جامعه عشایری مهمان در استان در سال بین 1500 تا 2 هزار خانوار بوده که بین 700 هزار رأس دام به همراه دارند که از ایلات مختلف جمیل، زوله و زنگنه کرمانشاه، بیرانوند لرستان و ایلات استان همدان هستند.
نظر شما