به گزارش گروه اندیشه خبرگزاری شبستان، ایده تولید علوم انسانی اسلامی که بعضا با عنوان اسلامی سازی علوم انسانی نیز نامگذاری می شود، ایده ای بسیار عمیق و دقیق است؛ بنابراین، موافقت یا مخالفت با آن باید همراه با تفکر و تاملات دقیق و عمیق باشد. اما متاسفانه شاهدیم که عده ای خیلی عجولانه و با نگاهی ژورنالیستی با این مساله عمیق مواجه شده اند.
برخی از مخالفان علم دینی با طرح پاره ای از دیدگاه های سخیف که معلوم نیست از چه کسانی صادر شده اند، سعی در تمسخر این ایده و سست شمردن آن دارند. جناب آقای عبدالکریم سروش با استناد به کتاب «اسلام و علم» نوشته یکی از مخالفان پاکستانی اسلامی سازی علم، به نام آقای کودلو، چنین نشان می دهد که ایده علم دینی و اسلامی سازی دانش منجر به این شده است که عده ای در اندیشه اندازه گیری درجه حرارت جهنم یا به دست آوردن ترکیبات شیمیایی جن ها و چیستی ساختمان وجودی و فیزیولوژیکی آنها باشند و یا عده ای از فیزیک دانان مدعی فیزیک اسلامی، راهکار اسلامی جبران کمبود انرژی را چنین دانسته اند که مثلا از جن ها انرژی تولید کنند. به این دلیل که جن ها از آتش اند و آتش هم انرژی است و با تولید انرژی از جن ها می توان بخشی از کمبودهای انرژی را در برخی مناطق جبران کرد.
نیازی به انگیزه خوانی و تبیین چرایی طرح چنین سخنان مضحکی نیست. اما یک اندیشمند واقع بین و حق طلب هیچ گاه نباید به خود اجازه دهد یک ایده بلند و عمیق را با طرح چنین سخنان سخیف و سستی که بیشتر به هدف تمسخر و دست انداختن حریف گفته می شود، خود و دیگران فریب را دهد و از فهم ایده علم دینی و علوم انسانی اسلامی محروم کند.
انصاف علمی اقتضا می کند یک سخن را ابتدا بفهمیم و در صورت مخالفت با آن، قوی ترین و دقیق ترین تقریرهای آن را از مشهورترین مدعیان و صاحبنظران آن ایده، بیان کرده و بعد رد کنیم نه آنکه با ذکر سخنان سخیفی که معلوم نیست گویندگان آن چه کسانی هستند و چه جایگاهی در این اندیشه دارند، با تمسخر آن ایده گمان کنیم که آن را از گردونه خارج کرده ایم.
در کتاب های منطقی چنین اقداماتی را از نوع «مغالطه توسل به مرجع کاذب» می نامند. در هر مساله ای باید نظرات خبرگان و صاحبنظران برجسته آن را جست وجو کرد. استناد به سخنان غیرمتخصصان و افراد گمنام و نامعلوم کار درستی نیست.
چنین ادعاهایی که «عده ای از مدافعان علم دینی درصدد جبران کمبود انرژی از جن ها بر آمده اند» یا «عده ای از فیزیک دانان مدعی فیزیک اسلامی در صدد اندازه گیری میزان حرارت جهنم بر آمده اند» هرچند ممکن است مطایبات خوبی برای رفع خستگی مخاطبان یا ابزار تبلیغی مفیدی برای جذب عده ای به سوی گوینده و امثال آن باشند، از نظر علمی و منطقی چیزی جز مغالطه های سخیف نیست.
عده ای دیگر نظریه علوم انسانی اسلامی را در نهایت عاملی برای تضعیف اسلام و معارف اسلامی دانسته اند! به همین دلیل از سر دلسوزی برای اسلام با چنین ایده ای به مخالفت پرداخته اند! یکی از مخالفان علوم انسانی اسلامی مدعی است طرح اسلامی سازی علوم همان ایدئولوژیک شدن علوم است که مارکسیست ها به دنبال آن بوده اند و منشأ آن را این می دانند که اسلام به یک قدرت تبدیل شده است و طبیعت قدرت نیز این است که به هیچ حدی راضی نیست و می خواهد در همه حوره ها دخالت کند!
ادامه دارد...
برگرفته از کتاب «مبانی علوم انسانی اسلامی» نوشته احمدحسین شریفی
نظر شما