ساز و کار رفع تحریم بانک سپه به روایت المانیتور/ لفاظی دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس علیه ایران

خبرگزاری شبستان:ساز و کار رفع تحریم بانک سپه به روایت المانیتور، صدور کارتهای اعتباری غیر رایج در بانکهای ایرانی، لفاظی دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس علیه ایران از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: میزان تولید نفت اوپک به بالاترین سطح خود رسید، ساز و کار رفع تحریم بانک سپه به روایت المانیتور، صدور کارتهای اعتباری غیر رایج در بانکهای ایرانی، لفاظی دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس علیه ایران از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:

فارس:

ساز و کار رفع تحریم بانک سپه به روایت المانیتور

روز جمعه دو روایت متفاوت درباره ساز و کار رفع تحریم‌ها علیه دو بانک دولتی ایران مطرح شد.  ابتدا، روزنامه‌ وال‌استریت‌ژورنال گزارش داد که لغو تحریم بانک سپه و بانک سپه بین‌المللی بخشی از بخشی از توافق تبادل زندانیان میان آمریکا و ایران بود. این توافق درست در تاریخ 17 ژانویه که زندانیان آمریکایی آزاد شدند نهایی شده بود.

اما مارک تونر، معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا ساعاتی بعد در کنفرانس خبری روز جمعه این موضوع را رد کرد و با یادآوری اینکه روز 17 ژانویه یک روز بعد از روز اجرای برجام بوده خاطرنشان کرد که لغو این تحریم‌ها بخشی از تعهدات ذیل برجام بوده است.

مارک تونر گفت حوادث مربوط به روز اجرایی شدن «برجام» آنقدر «متراکم» بوده که زمان کافی برای پرداختن به هر یک از آنها وجود نداشته و در لابلای سایر اخبار گم شده‌اند.

اما، چند روز بعد از رفع تحریم بانک سپه، یعنی در روز 19 ژانویه پایگاه المانیتور در گزارشی از قول منابع آگاه ساز و کار رفع تحریم‌‌ بانک سپه را تشریح کرده است.

المانیتور در این گزارش می‌نویسد آمریکا در تب و تاب مجوعه‌ای از فعالیت‌های دیپلماتیک که به آزادی زندانیان آمریکایی و اجرایی شدن برجام منجر شد دو بانک ایرانی را رفع تحریم کرد.

مقام‌های آمریکایی گفته‌اند خروج بانک سپه و بانک سپه بین‌المللی از فهرست تحریم‌ها روز 17 ژانویه به درخواست ونزوئلا در شورای امنیت سازمان ملل انجام شد و آمریکا هم مانع این تصمیم نشد.

یک مقام آمریکایی روز 19 ژانویه به شرط عدم افشای نام گفت: «دیدیم می‌توانیم این اقدام را به عنوان یک اقدام اعتمادساز و برای نشان دادن حسن نیت انجام بدهیم.»

ایران به نوشته المانیتور، در دو کانال مذاکره‌ای متفاوت (یکی درباره مذاکرات هسته‌ای و دیگری برای مبادله زندانیان) خواستار رفع تحریم بانکهایش از قطعنامه‌های تحریمی شورای امنیت شده بود. اما این موضوع، تا زمان به سرانجام رسیدن مذاکرات هسته‌ای در جولای 2015 هنوز محل اختلاف بود. به گفته مقام‌های آمریکایی در آن زمان مشخص شده بود که واشنگتن تحریم‌های ثانویه علیه بانک‌های ایرانی را رفع خواهد کرد.

یک مقام آمریکایی گفت: «ما این تصمیم را گرفتیم که ذیل برجام، این بانک را به عنوان بخشی از رفع تحریم‌های ثانویه آمریکا رفع تحریم کنیم.»

آمریکا علاوه بر این موافقت کرد با رفع تحریم این بانک در سازمان ملل هم مخالفت نکند.

کلینتون خواستار کمک ایران برای یافتن جاسوس مفقود سیا شد

هیلاری کلینتون، نامزد حزب دموکرات در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا و وزیر خارجه پیشین این کشور روز جمعه ادعاها درباره نقش ایران در مفقود شدن «رابرت لوینسون»، از مأمورین اسبق سازمان «سیا» را تکرار کرد.

واشنگتن قبلا ادعا کرده «لوینسون» سال 1385 در جزیره کیش ناپدید شده است. علی‌رغم این، خبرگزاری رویترز، دی‌ماه سال گذشته گزارش داد که مقام‌های آمریکایی معتقدند که «لوینسون» زنده نیست.

ایران همواره اعلام کرده که هیچ اطلاعی از این تبعه آمریکایی ندارد. اف‌بی‌آی در سال 2011 اعلام کرده بود اطلاعاتی به دست آورده که نشان می‌دهد لوینسون در محلی در جنوب غرب آسیا احتمالا در پاکستان یا افغانستان نگه داشته می‌شود.

هیلاری کلینتون روز جمعه در همایشی در «کورال اسپرینگز»، شهر زادگاه «لوینسون» در ایالت «فلوریدا» گفت: «دلم برای خانواده باب (لوینسون) می‌سوزد.»

وی در ادامه این اظهارات که پایگاه خبری هیل آن را گزارش کرده گفت: «وی بیش از نه سال پیش در ایران ناپدید شد و ما خیلی وقت است که از رژیم ایران می‌خواهیم اطلاعاتی درباره مکان وی فراهم کرده و به ما اجازه بازگرداندن وی به خانه‌اش را بدهد.»

مقام‌های آمریکایی سال 2007، هنگام مفقود شدن لوینسون مدعی شده بودند که وی توریست بوده، اما آسوشیتدپرس سال 2013 در گزارشی افشا کرد که او در زمانی که مفقود شده با سازمان سیا به عنوان جاسوس همکاری می‌کرده است.

مهر:

لغو تحریم بانک سپه در برابر آزادی زندانیان آمریکایی صورت گرفت

طبق اظهارات مقامات و اعضای کنگره آمریکا درست در روز آزادی چهار شهروند آمریکایی از زندانهای ایران، دولت اوباما با حمایت از لغو تحریمهای سازمان ملل علیه دو بانک دولتی ایرانی که در فهرست سیاه مراکز مالی تأمین کننده برنامه موشک بالستیک ایران قرار داشتند، موافقت کرد.

گفتنی است که به رغم توافق هسته ای منعقده میان ایران و شش قدرت جهانی که از شانزدهم ژانویه سال میلادی جاری به مرحله اجرا درآمد، تحریمهای سازمان ملل علیه دو بانک سپه و بانک سپه بین المللی تا سال ۲۰۲۳ به قوت خود باقی می ماندند.

در واقع، حذف نام دو بانک دولتی ایران- بانک سپه و بانک سپه بین المللی- از فهرست تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل متحد بخشی از توافقات با دقت تنظیم شده ای بود که در روز هفدهم ژانویه میان ایران و آمریکا نهایی شد؛ یعنی همان روزی که چهار شهروند آمریکایی از زندانهای ایران آزاد شدند.

جزئیات بیشتر پیرامون حذف نام این دو بانک از فهرست تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل پس از آن افشاء شد که مقامات دولت آمریکا در اوایل ماه جاری قانونگذاران کنگره را در جریان این تصمیم دولت آمریکا قرار دادند.

طبق سخنان مقامات ارشد آمریکا،  یک مقام برجسته وزارت خارجه آمریکا به نام «برت مک گورک» و یک نماینده از جانب دولت ایران صبح روز هفدهم ژانویه سه سند را در ژنو به امضاء رساندند.

یکی از این اسناد به امضاء رسیده،‌ دولت آمریکا را به عدم پیگیری اتهامات کیفری علیه ۲۱ تبعه ایرانی ملزم می نمود و در مقابل، تهران را به آزادی شهروندان آمریکایی محبوس در زندانهای ایران متعهد می ساخت.

سند دوم آمریکا را به انتقال فوری چهارصد میلیون دلار پول نقد به دولت ایران و متعاقب آن، ترتیب دادن مقدمات تحویل دو پرداخت نقدی به مجموع ۱.۳ میلیارد دلار ظرف چند هفته جهت حل و فصل یک دعوی حقوقی بر سر یک معامله تسلیحاتی فسخ شده ملزم می نمود.

طبق اظهارات مقامات ارشد آمریکا، دولت این کشور در سند سوم پذیرفت که از حذف فوری نام دو بانک ایرانی از فهرست تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل حمایت کند. این مقامات تصریح کردند که ظرف چند ساعت پس از امضای سندهای مزبور در هتلی در سوئیس، بخشهای مختلف این توافق به مرحله اجرا درآمد: شهروندان آمریکایی آزاد شدند، ایران ۴۰۰ میلیون دلار پول نقد بدست آورد و شورای امنیت سازمان ملل نیز اسامی بانک سپه و بانک سپه بین المللی را از فهرست تحریمهای خود خارج ساخت.

یک مقام ارشد دولت آمریکا در اینباره گفت که «لغو تحریمها علیه بانک سپه بخشی از توافقات انجام شده میان ایران و آمریکا بود. هم زمانی این رویدادها اتفاقی نبود. همه چیز تا حدودی به هم مرتبط بودند».

گفتنی است که دولت آمریکا طبق توافق هسته ای ماه ژوئیه ۲۰۱۵ با لغو تحریمهای وزارت خزانه داری این کشور علیه بانک سپه موافقت کرد؛ اما تحریمهای سازمان ملل برای هشت سال دیگر به قوت خود باقی می ماند. اما در پی امضای این توافق هسته ای، مقامات آمریکا اظهار داشتند که پیش از اجرایی شدن این توافق در ماه ژانویه مذاکرات با ایران در مورد وضعیت دو بانک ایرانی ادامه می یابد.

مقامات آمریکایی بیان کردند که واشنگتن تمایل دارد میان فهرست تحریمهای سازمان ملل و فهرست دولت آمریکا هماهنگی وجود داشته باشد و واشنگتن معتقد است که با اجرای مفاد توافق هسته ای از سوی تهران،‌ تحریمهای بیشتر علیه ایران لغو شدند.

«مارک دوبوویتز» یکی از منتقدان اصلی توافق هسته ای ایران در «بنیاد دفاع از دموکراسیها»- یک اتاق فکر مستقر در واشنگتن- مدعی شد: «در واقع توافق آمریکا با حذف زودهنگام تحریمهای سازمان ملل و اتحادیه اروپا علیه بانکهای ایرانی که تأمین کننده اصلی برنامه موشکی ایران هستند؛ بدان معناست که دولت آمریکا به برنامه موشک بالستیک ایران که از توان حمل کلاهک هسته ای برخوردارست، چراغ سبز نشان داد».

شایان ذکر است که وزارت خزانه داری آمریکا بانک سپه، بانک سپه بین المللی و ریاست آن را در سال ۲۰۰۷ به اتهام حمایت مالی از برنامه موشکی ایران مورد تحریم قرار داد.

میزان تولید نفت اوپک به بالاترین سطح خود رسید

یافته های یک بررسی انجام شده توسط رویترز نشان می دهند که با افزایش صادرات نفت مناطق شمالی عراق و بازگشایی سه ترمینال نفتی در لیبی‌ میزان تولید نفت اوپک احتمالاً در ماه سپتامبر به بالاترین سطح خود طی سالهای اخیر می رسد.

این افزایش میزان تولید در حالی صورت گرفت که جهان با کاهش تولید از سوی صادرکننده اصلی نفت یعنی عربستان سعودی و توافق هفته جاری اوپک در الجزایر برای کاهش عرضه این ماده خام جهت تثبیت قیمتها روبروست؛ توافقی که از سال ۲۰۰۸ میلادی تاکنون بی سابقه است.

میزان تولید نفت اوپک در ماه سپتامبر به ۳۳.۶۰ میلیون بشکه در روز افزایش یافت که نسبت به نرخ تولید ۳۳.۵۶ میلیون بشکه در روز طی ماه آگوست یک افزایش را نشان می دهد.

این افزایش تولید می تواند توانایی اوپک برای اجرایی کردن سقف جدید تولید- بین ۳۲.۵۰ میلیون تا ۳۳ میلیون بشکه در روز- را مورد تردید قرار دهد. در این میان، قیمت هر بشکه نفت خام در روز پنجشنبه ۵۰ دلار و در روز جمعه با قیمت ۴۹ دلار به فروش رسید.

گفتنی است با افزایش تولید نفت از سوی عربستان سعودی،‌ عراق و ایران؛ اوپک از سال ۲۰۱۴ نقش تاریخی خود در تثبیت میزان تولید جهت حفظ قیمتها را کنار گذاشت و در نتیجه میزان عرضه این ماده خام در بازار جهانی افزایش یافت. افزون بر این، با بازگشت اندونزی در سال ۲۰۱۵ و گابن در ماه ژوئیه به فهرست اعضای اوپک، میزان تولید این سازمان روند صعودی یافت.

طبق بررسی رویترز، میزان تولید نفت اوپک- به استثنای گابن و اندونزی- با ۳۲.۶۵ میلیون بشکه در روز بالاترین نرخ تولید این ماده خام از سال ۱۹۹۷ بشمار می رود.

این افزایش تولید نفت در ماه سپتامبر ناشی از رشد صادرات مشترک شرکت دولتی نفت عراق موسوم به «سومو» و منطقه کردستان عراق و بازگشایی سه ترمینال نفتی در لیبی است.

باشگاه خبرنگاران جوان:

گابریل: در مورد جنگ سوریه و حقوق بشر با ایرانی ها گفتگو می کنم

وزیر اقتصاد آلمان و معاون صدراعظم این کشور گفته گه در سفر قریب‌الوقوع خود به تهران در خصوص مسائل سیاسی مانند نقش ایران در جنگ سوریه و کارنامه حقوق‌بشری نظام ایران با مقامات کشور میزبان مذاکره خواهد کرد.

«زیگمار گابریل» وزیر اقتصاد آلمان که روز یکشنبه آینده بنا دارد به تهران بیاید، گفته که عادیسازی روابط با تهران به شرط به رسمیت شناخته شدن حق موجودیت اسرائیل است.

بر اساس گزارش رویترز، این وزیر اقتصادی گفته که در دیدارهای خود در تهران در خصوص نقش ایران در جنگ سوریه و عملکرد حقوق‌بشری نظام ایران نیز با مقامات این کشور رایزنی خواهد کرد.

وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران و یا نهاد میزبان این وزیر آلمانی هنوز در خصوص دستورکار پیشنهاد شده از سوی برلین برای این مذاکرات خبری منتشر نکرده است.

اطلاع از سمت و جایگاه مقامات دعوت شده به یک کشور و موارد درخواستی آنها برای مذاکره از رویه‌های معمول دیپلماتیک است.

اسپوتنیک مدعی شد: صدور کارتهای اعتباری غیر رایج در بانکهای ایرانی

هوشیار رستمی، تحلیل گر ایرانی مقیم کانادا در شرکت فیناپت می گوید گرچه بانک مرکزی ایران از راه اندازی کارت های اعتباری خبر داده است، ولی این کارتهای اعتباری رایج نیستند.

بر این اساس خبرگزاری ایسنا روز دوشنبه گزارش داد این کشور صدور کارت های اعتباری را برای نخستین بار آغاز کرده است.

ولی الله سیف رئیس کل بانک مرکزی ایران به ایسنا گفت این کارت ها که برای مقادیر محدود سه هزار، ده هزار و پانزده هزار دلار صادر می شود، به تدریج وارد گردش بازار خواهد شد.

هوشیار رستمی می گوید این کارت ها به ایرانیان اجازه می دهد پول بیشتری قرض کنند ولی در واقع این کارت ها رایج نیستند. بانک مرکزی ایران پیشتر مشتریان بانک های ایرانی را به گرفتن وام تا سقف پنجاه میلیون تومان معادل 15 هزار و 900 دلار محدود کرده بود.

رستمی می افزاید: اگر پیشتر از بانکی، 20 میلیون تومان وام می گرفتید و سپس تصمیم داشتید از بانک دیگری نیز وام بگیرید، بانک مرکزی به شما اجازه می داد در مجموع حداکثر سی میلیون تومان وام بگیرید.

وی افزود: در کارت هایی که به کارت اعتباری موسوم شده اند، بانک های ایرانی نظام اعتبار یابی ندارند و نمی توانند ریسک های اعتبار مشتری را بپذیرند، بانک های ایران سیستم مدرنی ندارند و برنامه های آنها پیشرفته و به اندازه کافی، مدرن نیست.

مشتریان برای داشتن این کارت های اعتباری باید اسنادی را ارائه کنند که ثابت کند برخی انواع سرمایه از جمله ملک دارند که می تواند بازپرداخت وامشان را تضمین کند؛ یکی دیگر از محدودیت های این کارت، آن است که اگر فردی بخواهد پول نقد از طریق آنها دریافت کند ممکن است استفاده ناصحیح تلقی شود زیرا بانک های ایرانی، روند نظارتی مناسبی بر دریافت پول نقد ندارند؛ به نظر نمی رسد این طرح در آینده نزدیک به بازار ایران وارد شود و هنوز برای این کار خیلی زود است؛ ولی این امکان به صورت بالقوه وجود دارد.

لفاظی دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس علیه ایران

«عبداللطیف الزیانی» دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس در حاشیه اجلاس عمومی سازمان ملل متحد برای چندمین بار مدعی مداخله ایران در امور داخلی کشورهای دیگر شد و افزود ایران رفتارش در قبال منطقه را تغییر دهد.

وی در گفت‌وگو با روزنامه فرامنطقه‌ای «الحیات»  مدعی شد : اگر ما می‌خواهیم همکاری داشته باشیم باید با یکدیگر ارتباط برقرار و باید اعتمادسازی کنیم، این دو اصل اساسی در همکاری است. اعتمادسازی نیاز به تغییر رفتار ایران در منطقه و عدم مداخله در امور دیگران دارد.

الزیانی افزود: ایران همسایه ماست و روابط تاریخی با ملت این کشور داریم. بین ملت دو کشور رابطه وجود دارد اما اختلافات در «سیاست» و عدم حل بحران‌ها از طرق مسالمت‌آمیز است به عنوان مثال ایران جزایر سه‌گانه را اشغال کرده و همواره از این کشور خواسته‌ایم برای حل این مسأله از طریق گفت‌وگو یا قانون جلو بیاید.

 

کد خبر 577494

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha