دکتر حبیب الله صادقی، دبیر کل جشنواره هنر مقاومت درباره گونه شناسی هنر انقلاب اسلامی و مولفه های شاخص آن به خبرنگار شبستان گفت: تاکنون به طور معمول عده ای تصویری ساخته اند و در آن هنر انقلاب را هنری اجتماعی و فراخوان شعارزده معرفی می کنند که در آن بر اساس فرامین یک عده سیاستمدار، آثاری تولید می شود.
وی ادامه داد: اگر با علم نشانه شناسی و نگاه تاویلی(هرمنوتیک) به کتاب آثار هنرمندان انقلاب اعم از هنرمندان تجسمی، شاعران و ... نگاه کنیم، حضور چشمگیر هنرمندان روشنفکر مسلمان انقلابی را در ارائه نگرشی تازه به هنر روایتگر خواهیم دید.
صادقی در توضیح سخنان خود گفت: هنر روایت گر(گویشی) را به سه دسته تقسیم می کنند. اول هنر اجتماعی که هنرمندان مکزیک سرآمد آن هستند و شباهتی به آثار هنرمندان ما ندارد. دوم هنر شعاری شامل آثار سوسیالیستی دوره استالین و لنین آثار پوپولیستی آلمان و ایتالیا که بازهم ریشه های تصویری و اعتقادی آثار هنرمندان ما هیچ ارتباطی به این دسته ندارد. بنابراین ضلع سومی از هنر روایتگر در جهان معاصر خودنمایی می کند که در زمره هنر اجتماعی، متعهد و معنایی قرار می گیرد اما همچون دو دسته پیشین نیست. به نظرم می رسد که این گونه هنری را می توان در ارتباط با رئالیسم جادویی تعریف کرد. به این معنا که این بیان رمز دارد، عالم مثال و خیال دارد و هنرمند در بیان دیدگاه خود از از تمثیل بهره می برد.
دبیرکل جشنواره هنر مقاومت تاکید کرد: اگر گروهی از پژوهشگران مجموعه آثار هنر انقلاب را بر اساس تاویلی بررسی کنند، مکتبی در هنر معاصر دنیا رونمایی خواهد شد که از جنس هنر کثیف و کانسپتجوال آرت(جریان های مهم هنری پس از دهه 1960) نیست اما امروزی، اجتماعی و مملو از رمزهای برگرفته از مدنیت و معرفت فرهنگ ایرانی است. پیدایی این هنر -درکنار رشادت های جوانان ما در دفاع مقدس- از مصادیق سلحشوری فرزندان انقلاب است و به ادعاهای اشتباه برخی درباره این که هنر انقلاب (که آن را پروپاگاند و شعاری می دانند) پاسخ خواهد داد.
حبیب الله صادقی همچنین درباره توانایی تکنیکی هنرمندان انقلاب نیز گفت: تردید ندارم هنر تجسمی یاوران انقلاب قابل ارائه در عرصه جهانی است، چه از نظر تکنیکی و چه به لحاظ مفهومی.
تداوم هنر انقلاب موضوع دیگری بود که صادقی درباره آن گفت: دهه اول انقلاب دوره ای است که در آن هنوز ته نشین های ذهنی از نگرش غربی و شرقی در آثار هنرمندان انقلاب دیده می شود. بنایراین عصر طلایی هنر انقلاب از دهه دوم انقلاب و پس از جنگ آغاز می شود و اکنون در دهه چهارم است که درخشش خود را نمایان می کند.
وی تاکید کرد:هنر امروز انقلاب، هنری مانا، جاوید و کیفی است به طوری که آثار ارسال شده به جشنواره هنر مقاومت، شکوفایی آینده ای روشن در هنر انقلاب را نوید می دهد.
دبیرکل جشنواره هنر مقاومت در پایان درباره شعارزدگی که بعضاً در آثار گرافیک شهری موسسات انقلابی دیده می شود، گفت: بخشی از گرافیک شهری انقلاب، مربوط به تصویر شهدا بر دیوارهای شهر است که هنوز مردم ایران، فرزندان برومند خود را در آن ها می یابند که باید با کیفیت مطلوب عرضه شود. اما بخش دیگر گرافیک جاری در زندگی شهری است که نیازمند کار مداوم برای رسیدن به نشانه های مشترک و بسیار گزیده گو است.
نظر شما