خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی؛ امروز خراسان جنوبي- صادق؛ در تمام طول اعصار، مسلمانان همواره کوشيده اند تا به گونه اي رفتار کنند که کردارشان بيشترين شباهت را به خاندان رسالت(علیه السلام) داشته باشد. اين موضوع سبب شده است تا نگاه صحيح به رفتار و کردار ائمه(علیهم السلام) از اهميت ويژه اي برخوردار باشد. در ميان امامان ما، امام حسين (علیه السلام) به دليل مظلوميت، نوع شهادت و دليل قيام شان همواره مورد توجه آحاد جامعه قرار داشته اند و به بيان صحيح تر شايد بتوان گفت چکيده زندگي و پيام امامان را مي توان در فاصله حرکت امام از مکه به کربلا وشهادت ايشان خلاصه نمود. مهمترين پيام هاي عاشورا که هميشه از سوي بزرگان مورد تاکيد واقع مي شده است عبارتست از وحدت، معرفي اسلام حقيقي، امر به معروف و نهي از منکر، تولا، تبري و شهادت طلبي وزيربار ظلم نرفتن. هر سال در موسم محرم، بر منابر يا در رسانه ها، تمام اين روايت ها را مي شنويم.نه يک بار که ده ها بار. اما امام حسين(علیه السلام) تنها حرف نزد بلکه عمل کرد.
امسال عاشورا در خيابان هاي شهر همچون هر سال مردمي را ديديم که خوب مي شنيدند. خوب گريه مي کردند. منکر خوبي و حسنات اين دوفعل نيستيم اما محاسن اين دو در برابر رفتار به سيره عملي حسيني ناچيز است. مانند هرسال دسته هاي عزاداري تشکيل شد. دسته هايي که جمعيت بعضي از آن ها بدون احتساب مسئولين هيئت به 15 نفر نمي رسيد و چون هرساله مداحان اشعاري مي خواندند که با روح پيام عاشوراي امام حسين(علیه السلام) همخواني نداشت. اشعاري گاهاً سخيف و بي معني. انتظار حداقلي اين بود که مسئولان پس از پيام تقدير رهبر معظم انقلاب از عزاداري مردم يزد، هيئات مذهبي را به سوي حرکتي خاص، باشکوه وبا اشعاري معنادار هدايت کنند. آيا اجتماع چند صدهزار نفري مردم در حسينيه اعظم زنجان زيباتر است و بهتر پيام عاشورا را منتقل مي کند يا هيئت ده نفري در کوچه پس کوچه هاي شهرها؟ کداميک بيشتر در دل دشمن رعب و وحشت ايجاد مي کند؟
از سنت هاي حسنه اي که چند صباحي است در شهر بيرجند اجرا مي شود، نماز ظهر عاشوراست که عزاداران با اقتدا به امام شهيدشان، اين فريضه الهي را به جماعت به جا مي آورند. نفس برپايي نماز ظهر عاشورا بسيار خوب است اما شيوه برپا داشتنش در بيرجند پر از اشکال است. امسال همزمان با ظهر عاشورا هر کدام از هيئت ها به تنهايي اقدام به دادن اذان و اقامه نماز کردند.
اگر با مديريتي صحيح همه عزاداران پشت سر هم در صفوف منظم مي ايستادند بهتر نبود؟ مگر نه اينکه نماز جماعت نشان وحدت در صفوف مسلمين است؟ مگر در ظهر عاشورا ياران امام در چند گروه جدا از هم نماز را اقامه کردند؟ اما اين تنها ايراد کار نبود بلکه حضور زنان در حاشيه خيابان و تماشاي نماز خواندن عزاداران صحنه نچندان زيبايي را ترسيم کرده بود.مگر نه اينکه در ظهر عاشورا زنان ، پشت سر مردان ايستادند و نماز جماعت خواندند( شاهد مدعا مقاتل موجود و مجموعه تلويزيوني «مختارنامه» است که اين حرکت فرهنگي را به تصوير کشيده است). پس چرا فضايي براي حضور زنان در نماز در نظر گرفته نشده بود؟ اين ها اشکالاتي است که به طور مستقيم به مديريت کلان اين حرکت مذهبي در استان باز مي گردد که مي توانست با اندکي برنامه ريزي شرايط را به گونه اي آماده سازد که عزاداري هاي مان نيز به پيام عاشورا نزديک شود. ايراداتي که سال هاست وجود دارد و بسياري از آن ها ريشه در منيت هايمان دارد. ريشه در اين دارد که نياموخته ايم براي نشان دادن روح عزاداري براي سيد وسالار شهيدان ازخود بگذريم. دوست داريم که «من» ها ديده شوند نه «ما» ها. همه ما براي فقدان امام سوم مان رخت سياه بر تن مي کنيم.بر شهادتش مي گرييم و بر مصائبي که بر خاندان مطهرش رفت مويه مي کنيم.
پس چرا نبايد بتوانيم با هم عزاداري کنيم،باهم نمازجماعت بخوانيم و در کنار هم عظمت عقيده مان را نشان دهيم.
در سال هاي دور شاهد دعواي هيئت هاي عزاداري براي تقدم ورود به فضاي موسوم به قتلگاه در قبرستان بيرجند بوديم که شکر خدا در چند سال گذشته، اين اتفاق ناخوشايند تکرار نشده است. شايد بتوان اين را حرکتي رو به جلو تفسير کرد.
با شرايطي که گفته شد تا چه اندازه توانسته ايم شبيه امام شهيدمان باشيم؟ سئوالي که پاسخ به آن عيار مسلماني ما را تعيين مي کند.
نظر شما