چشمانی تاریک، دلی روشن/ اهمیت توجه بیشتر نمایندگان به قانون جذب معلولین

خبرگزاری شبستان: روشندل کسی است که می توانیم با او از انواع هنرها و حس ها بگوییم و بدانیم که او فقط یک نابیناست و خداوند حس های قوی تر و هوش بسیاری را جایگزین چشم های تاریک او کرده است. این را خود او بهتر می داند و کافیست ما هم باور کنیم.

خبرگزاری شبستان- گیلان، هوا سرد و بارانی است. خیابان پر از چاله و چوله های کوچک و بزرگ است که بی اختیار تلنگری می زند بر راه عابر پیاده... بر راه کسانی که حتی سوار خودرو هستند و بی خیال عبور یک همنوع، گاز می دهند و می روند تا زودتر به مقصد برسند.

 

اینجا پاییز است و هوای دل انسان ها گاهی کمی سرد می شود، سرد از بی تفاوتی روشنی و تاریکی... اما همین حوالی یک نفر است که هر روز مجبور است برای امرار و معاش زندگی اش راه برود، کار کند، پله ها را مانند من و شما بالا و پایین رفته و خیابان ها را بپیماید...

 

اینجا کسی است که دلش روشن است به سفیدی عصایی که هر روز بدست می گیرد تا تو او را بهتر ببینی!!! او یک روز از کل سال را به نام خودش، برای توجه به مسائل مربوط به خودش در تقویم جهان ثبت کرده است و ما چه بی تفاوت از حضور او عبور می کنیم بر خط کشی دلمان و تردید می کنیم گاهی بپرسیم که آیا عقب ماندش برای این است که راه را نیافته و یا در راه مانده است؟؟ او شاید هرگز به کمک ما احتیاجی نداشته باشد، او هرگز شاید صدایمان نکند اما، کاش گاهی خودمان حواسمان باشد که او یکی از ما است و ممکن است روزی یک بیماری، یک تصادف و یا یک حادثه غیر قابل تصور ما را مانند او عصا به دست کند و این راه را بدون کمک باید طی کنیم....

 

ما می توانیم با او حرف بزنیم، محیط اطراف را برایش توصیف کنیم، از انواع هنرها و حس ها با او بگوییم و بدانیم که او فقط یک نابیناست و خداوند حس های قوی تر و هوش بسیاری را جایگزین چشم های تاریک او کرده است. این را خود او بهتر می داند و کافیست ما هم باور کنیم.

 

او رنگ ها را می شناسد، با محیطش ارتباط برقرار می کند و صداها را همانگونه که است تعبیر می کند و بسیاری از زیبایی ها را که ما نمی بینیم او درک می کند، پس هست.

 

قانون عصای سفید

هر ساله ۱۵ اکتبر از سال ۱۹۶۴ میلادی روز قانون عصای سفید و روز نابینایان نامگذاری شده است .این روز برای پاسداشت و گرامیداشت دستاوردهای نابینایانی که چه به صورت مادرزادی نابینا زاده شده‌اند و چه با بروز رخدادهای ناگوار و بر سر حوادث نابینا شده‌اند، جشن گرفته می‌شود.  

 

استفاده از عصا به عنوان وسیله کمکی در رفت و آمد نابینایان از قرن‌ها پیش متداول بود، ولی استفاده از عصای سفید به شکل امروزی و به عنوان نمادی برای شناخت نابینایان به بعد از جنگ جهانی اول برمی‌گردد.

 

در سال 1921 میلادی یک عکاس اهل شهر بریستول کشور انگلستان با نام جیمز بیگز که در اثر یک سانحه بینایی خود را از دست داد، برای در امان بودن از خطر وسائل نقلیه که در خیابان‌های اطراف محل زندگی وی در حال رفت و آمد بودند، ابتکار استفاده از عصا به رنگ سفید را که به راحتی برای همگان قابل دید باشد، بکار برد.

 

پس از آن دو تن از برجسته‌ترین محققین‌ آمریکایی به نام‌های دکتر ناول‌ پری، ریاضیدان و دکتر جاکوپس تن ‌بروک، حقوقدان توانستند قانونی‌ را در پانزدهمین روز از ماه اکتبر به عنوان قانون عصای سفید به تصویب برسانند و این روز را به عنوان روز جهانی نابینایان نامگذاری کنند. در این قانون کلیه حقوق اجتماعی فرد نابینا به عنوان عضوی از یک جامعه متمدن انعکاس یافته است.

لوئی بریل، مخترع سیستم خط برجسته

لوئی بریل در سال 1809 در فرانسه متولد شد. وی در اوایل کودکی یعنی در سن 3 سالگی بینایی خود را از دست داد. در سال 1818 به همراه دوستان خود موسسه ملی نابینایان جوان پاریس را در این شهر دائر کرد .در همین زمان بود که بریل به واسطه توانایی‌هایش در موسیقی و علم مشهور شد و یکی از بهترین نوازندگان ویولون و ارگ در پاریس شد. بریل در سال 1826 شروع به آموزش نابینایان کرد.

 

امروزه شهرت بریل به خاطر ابداع سیستم خط برجسته وی است که در آن زمان در پیام‌های رمزی ارتش به کار گرفته می‌شد.

 

سیستم بریل یا خط برجسته شامل نقاط برجسته با اشکال منظم روی مقوای نازک است که نابینایان از طریق لمس آن قادر به درک عبارات و خواندن خواهند بود. این روش تا به امروز با موفقیت همراه بوده و در بسیاری از کشورهای جهان استفاده می‌شود.

 

روز جهانی بینایی

اما در سال 2000 ، پنجشنبه دوم اکتبر هر سال به عنوان روز جهانی بینایی و یک مناسبت رسمی سالانه برای طرح ویژن 2020 در نظر گرفته شد.

 

روز جهانی بینایی روز آگاهی جهانی از مسئله نابینایی هایی قابل پیشگیری و معلولیت بینایی است و در کشورهای مختلف دنیا به انحاء گوناگون برگزار می شود. این روز توسط بیش از 100 عضو جهانی آژانس بین المللی پیش گیری از نابینایی حمایت می شود و برنامه های مربوط به آن با همکاری و یا مستقل از سازمان های مراقبت چشمی، بیمارستان ها، موسسات خدماتی و خیریه ای که برای اجرای طرح ویژن 2020 گردهم آمده اند، برگزار می گردد.

 

روز جهانی بينايی تلاش می کند تا توجه عمومی را به اين نکته جلب نمايد که 80 درصد موارد نابينايی قابل پيشگيری يا قابل درمان می باشند و دولت ها و موسسات و ساير منابع سرمايه گذار را بايد تشويق کرد تا در پيشگيری جهانی از نابينايی سرمايه گذاری کنند.

 

آمارها نشان می دهد؛ در هر دقيقه، يک کودک نابينا می گردد و در صورت عدم انجام اقدامات پيشگيرانه تا سال 2020 يکصد ميليون نفر ديگر به دلايل نه چندان مهم دچار نابينايی يا کم بينايی خواهند شد که عمده ترين اين علل کاتاراکت (آب مرواريد) می باشد.

 

توجه بخش خصوصی به جذب نیروهای نابینا

احمد ممتازی، مدیر عامل انجمن آموزشی و رفاهی عصای سفید گیلان در نشست با خبرنگاران به مناسبت روز جهانی نابینایان، ‌اظهار کرد: طی آمار اعلام شده 80 درصد نابینایی جهانی، قابل پیشگیری است.

 

وی با بیان اینکه اصلی ترین دلیل نابینایی بی توجهی به آب مروارید است که پس از مدتی تبدیل به آب سیاه و نابینایی فرد می شود، گفت: 45 ميليون نابينای مطلق و 135 ميليون کم بينا در جهان هستند که بيش از 90درصد آنها در کشورهای در حال توسعه زندگی می کنند و در هر پنج ثانيه يک نفر به تعداد نابينايان افزوده می شود.

 

ممتازی در ادامه با اشاره به خدمات رفاهی و آموزشی، تحصیلی، مشاوره ای و پیگیری اشتغال، که این انجمن در اختیار بسیاری از نابینایان می گذارد، افزود: با توجه به اینکه معیشت همه انسان ها با مشکلاتی همراه است اما خانوده هایی که دارای معلول بینایی هستند با ملاطفت و دوستی به افراد همنوع خود کمک می کنند تا آنان نیز رشد لازم را داشته باشند.

 

وی با تاکید بر اینکه مردم عادی نه باید محدودیت افراد معلول را ببینند و نه باید توانمندی های آنان را نادیده بگیرند، تصریح کرد: اگر محدودیتشان را درست ببینید و آنموقع به توانمندی هایشان توجه کنید بی شک آنان را افراد مفید و موفقی در جامعه خواهید دید.

 

ممتازی در ادامه پیگیری نمایندگان مجلس را در خصوص قانون کار حمایت از افراد دارای معلویت را خواستار شد و اضافه کرد: از سازمان ها و ادارت هم می خواهیم که به میدان آمده و با جذب نیروهای انسانی نابینا نشان دهند که تا چه میزان می توانند در تحقق حقوق شهروندی کار کنند.

 

ممتازی گفت: نابینایان حق استفاده از کلیه امکانات رفاهی معمول در جامعه را دارند و همچنین دولت موظف است که نابینایان را به مشارکت در امور دولتی تشویق کند تا آنان نیز به کار مشغول شوند.

 

وی افزود: با تمام این اوصاف ما در تلاش هستیم تا بخش خصوصی و غیر دولتی را نیز وارد عمل کرده و از آنان نیز برای جذب نابینایان تشویق کنیم.

 

ضرورت توانمند سازی جامعه هدف با حرفه آموزی و فراهم کردن شرایط اشتغال

محمدحسین عاقل‌منش، عضو هیأت مدیره انجمن معلولان بینایی گیلان نیز در این نشست با اشاره به شروع فعالیت این انجمن از سال 81تا کنون، اظهار کرد: در حال حاضر 850 عضو این انجمن هستند که خدمات این انجمن غیر دولتی بهره می گیرند.

 

وی توانمند سازی جامعه هدف را با حرفه آموزی و فراهم کردن شرایط اشتغال از مشکلات اصلی نابینایان عنوان کرد و افزود: تا کنون فقط سه درصد از سهمیه جذب نیرو دولتی از جامعه معلولین کشور بوده است که اکنون در قانون جدید به پنج درصد ارتقاء یافته، که از کلیه نمایندگان می خواهیم زبان گویای ما باشند و با حساسیت و علاقه مندی برای رسیدن به این مهم، از این طرح دفاع کنند.

 

عاقل منش با تاکید بر اینکه بایستی توانمندی های این افراد را در بخش های مختلف بسنجیم، از آغاز مذاکره با بخش های خصوصی در سال گذشته خبر داد  وگفت:  شرکت نیوساد از بین 30نفر هفت نفر را جذب کرد که قابل تقدیر است.

 

وی اذعان کرد:‌ بسیاری از این نابینایان در تحصیلات،‌ بیان مطلب، حس لامسه و... از بسیاری از مردم عادی موفق تر هستند و توجه به این امر می تواند در انتخاب و گزینش آنان برای کارهای خاص مهم باشد.

 

عاقل‌منش در ادامه به انجام فعالیت های واحد آموزش انجمن نابینایان اشاره  و خاطر نشان کرد: بسیاری از این نابینایان خودشان برای دانشجویان کم‌بینا و نابینا، فایل‌های صوتی مورد نیاز درسی شان را تهیه و ضبط می‌کنند و به رایگان در اختیار متقاضیان قرار می‌دهند.

 

وی تاکید کرد: این عزیزان بخاطر متانت طبعی که دارند با توجه به تمام نیازمندی ها و خرج های سنگینی که برای تحصیل و بخصوص در حوزه  درمان خود دارند حتی یک صندوق کمک های مردمی بنا نکرده اند و بیشتر هزینه ها یا شخصی و یا با کمک خیرین انجام می شود.

 

عاقل منش در ادامه اظهار کرد: در حوزه درمان دو بحث را پیشگیری و مساعدت  پزشکان متعهد و متخصص و خیرین را پیگیری می کنیم.

 

وی همچنین از احداث ساختمان جدید انجمن معلولان بینایی در محل مسکن مهر رشت طی مذاکره ای که با مدیر کل راه و شهر سازی استان انجام شده، خبر داد و گفت: این قطعه زمین با هماهنگی بهزیستی استان به ما تحویل داده شده است و پس از بحث طراحی و نظارت شهرداری منطقه ۵،‌ در آینده‌ای نزدیک کلنگ احداث این ساختمان در سه طبقه به عنوان «ساختمان عصای سفید» به زمین زده می‌شود.   

 

عاقل منش اذعان کرد: این پروژه آبرومندی برای کل استان است که نه تنها گیلان بلکه به همه کشور می تواند خدمات دهد.

 

 

کد خبر 580939

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha