ادبیات ظرف آموزشی است

خبرگزاری شبستان: یک نویسنده با بیان اینکه قصه ها هم انتقال دهنده فرهنگ جامعه هستند و هم آموزش دهنده، گفت: بچه در قصه خودش به نتیجه می رسد و برای همین تاثیر قصه از پند مستقیم بیشتر است.

به گزارش خبرنگار شبستان، حسین فتاحی، نویسنده و مترجم کودک و نوجوان در نشست نقد و بررسی مجموعه شش جلدی ماجراهای خاله سوسکه و آقا موشه که در سرای اهل قلم برگزار شد، گفت: اینکه از قصه ای استفاده کنیم که با نگاه جدید باشد از قدیم رسم بوده است. معروف ترین آن شاهنامه فردوسی است. نمونه دیگر آن قصه لیلی و مجنون است که هم نظامی و هم جامی آن را کار کرده اند که اولی نگاه عاشقانه و دومی نگاه عارفانه داشته است. کاری که خانم طاقدیس در مورد قصه خاله سوسکه انجام دادند و ورژن جدیدی ارایه کردند در راستای این کارهاست.

 

فتاحی مجموعه خاله سوسکه و آقا موشه را قصه ای هنرمندانه دانست و افزود: ریتم در جواب و سوال ها و ترتیب آدم ها که طبقات مختلف اجتماع را نشان می دهد یک نوع آموزش است. نگاه غیرمنصفانه نسبت به زن در این قصه تبیین شده است. این قصه یک نوع آموزش برای بچه ها در زمینه روابط اجتماعی و ازدواج است. بعد آموزشی این قصه در زمان خود تاثیرگذار و هدفمند بوده است.

 

وی با بیان اینکه خانم طاقدیس شش داستان با همان رویکرد داستان اصلی را کار کردند، عنوان کرد: اینکه همان روال داستان قدیمی را ادامه دهیم یا نگاه جدیدی داشته باشیم دست خود نویسنده است. در غرب آندرسون هم چنین کار کرده است و هیچ کدام از داستان ها، داستان های خودش نیست بلکه روی داستان ها کار کرده است.

 

این نویسنده و مترجم کودک و نوجوان خاطرنشان کرد: در جلد اول مجموعه خاله سوسکه و آقا موشه بعد آموزشی قصه اصلی ادامه یافته است. در جلد دوم یکی از مسایل زندگی امروزی بیان شده و در جلد سوم مسئله فداکاری بین زن و مرد تبیین شده است، این هم در راستای هدف اولیه کتاب است. در جلد چهارم دو شخصیت اصلی داستان به گربه کلک می زنند که این کلک زدن خوب نیست. در جلد پنجم کمک کردن زن و مرد به یکدیگر در مواقع مختلف بیان شده است و در جلد ششم هم که خاله سوسکه و آقا موشه صاحب بچه می شوند. در مجموع این قصه کار خوبی است اما کاش ناشر کار اصلی را در کنار آنها چاپ می کرد.

 

نویسنده کتاب هایی " همچون آتش در خرمن "، " پسران جزیره" ، " کودک و طوفان " و " عشق سال های جنگ " تصریح کرد: قصه ها هم فرهنگ جامعه را منتقل می کنند و هم آموزش دهنده هستند. فداکاری، محبت و کمک کردن را در مجموعه خاله سوسکه و آقا موشه شاهد هستیم. متاسفانه کتاب اشتباهات چاپی هم دارد. مسئله دیگر این است که کاش شعرهای کتاب را یک شاعر کودک کار می کرد. در مجموع کار خوب است و بحث ما بین خوب و خوب تر است. تصویرگری شخصیت سوسک نیز خوب نیست و کاش طوری کشیده می شد که کمی به سوسک شبیه بود.

 

وی با بیان اینکه هر مسئله ای که بخواهد جاودانه شود باید به ادبیات تبدیلش کرد، گفت: خدا در قرآن کریم بسیاری از آموزه ها را در قالب قصه بیان کرده است. پند آموزش مستقیم است اما بچه در قصه خودش به نتیجه می رسد و برای همین قصه اثرگذارتر از پند مستقیم است. ادبیات ظرفیتی دارد که هر آنچه را که می خواهی یاد دهی می توانی در ظرف ادبیات بریزی.

 

 

کد خبر 581284

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha