به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، ایران در سوریه سفیر ندارد، سیاست خارجی آفریقایی تهران، توافق های هسته ای چینی در راه است، رایزنی جابری و مقداد در لوزان، ایرانی ها به کازابلانکا می روند برخی از سرتیترهای اخبار سیاست خارجی در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:
ایران در سوریه سفیر ندارد
سفیر ایران در دمشق با بشار اسد دیدار و خداحافظی کرد. محمدرضا رئوف شیبانی که در اواخر مهرماه سال جاری ماموریت پنج سالهاش در دمشق به عنوان سفیر ایران در این کشور عربی به پایان میرسد در ادامه دیدارهای خداحافظی خود با مقامات سوری، امروز با بشار اسد، رییسجمهور سوریه دیدار کرد.
سفیر ایران در دمشق با بشار اسد دیدار و خداحافظی کرد.
محمدرضا رئوف شیبانی که در اواخر مهرماه سال جاری ماموریت پنج سالهاش در دمشق به عنوان سفیر ایران در این کشور عربی به پایان میرسد در ادامه دیدارهای خداحافظی خود با مقامات سوری، امروز با بشار اسد، رییسجمهور سوریه دیدار کرد.
او همچنین امروز در همین چارچوب با مفتی اعظم سوریه نیز دیدار و خداحافظی کرد.
شیبانی همچنین روز پنجشنبه نیز با نخستوزیر سوریه دیدار و از وی خداحافظی کرد.
بر اساس این گزارش در حالی که اواخر مهرماه مدت ماموریت شیبانی در دمشق به پایان میرسد و او راهی تهران خواهد شد ولی هنوز نامی از جانشین وی از سوی مقامات وزارت خارجه و رسانهها ذکر نشده است.
به گزارش شبستان، پیش از آن که حسین امیرعبداللهیان به سمت مشاوری علی لاریجانی منصوب شود، حسن کریمی قدوسی به تسنیم خبر داده بود که امیرعبداللهیان قرار است سفیر ایران در دمشق شود که بعدها اعلام شد وی به عنوان سفیر ایران در عمان انتخاب شده که این سمت را نپذیرفته و با این حساب سفارتخانه های ایران در عمان و سوریه فعلا بدون سفیر به کارشان ادامه می دهند.
سیاست خارجی آفریقایی تهران
عبدالله مابری، وزیر امور خارجه ساحل عاج، بنا به دعوت رسمی محمد جواد ظریف همتای ایرانی خود امروز به تهران میآید.
طبق برنامه ریزی انجام شده قرار است وی در این سفر علاوه بر دیدار و مذاکره با وزیر امورخارجه جمهوری اسلامی ایران، با حسن روحانی رئیس جمهور ، علی لاریجانی رئیس مجلس وعلی ربیعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و رئیس ایرانی کمیسیون مشترک دوکشور دیدار و گفتوگو کند.
همچنین وزیر امورخارجه ساحل عاج، فردا با محمد جواد ظریف وزیر خارجه کشورمان در تهران دیدار و رایزنی می کند.
این در حالی است که فردا وزیرخارجه کشورمان با فرستاده ویژه دولت بنین نیز در وزارت خارجه گفت وگو و رایزنی خواهد کرد.
علاوه براین، روز گذشته خبرگزاری رسمی مغرب، گزارش کرد، «محمد ششم» شاه مغرب روز پنجشنبه سفیر جدید این کشور را در تهران تعیین کرد.
به گزارش این خبرگزاری، «حسن حامی» به عنوان سفیر مغرب در تهران منصوب شده است.
ایرانی ها به کازابلانکا می روند
خبرگزاری رسمی مغرب، گزارش کرد، «محمد ششم» شاه مغرب روز پنجشنبه سفیر جدید این کشور را در تهران تعیین کرد.
به گزارش این خبرگزاری، «حسن حامی» به عنوان سفیر مغرب در تهران منصوب شده است.
طبق ترجمه فارس، به نوشته پایگاه خبری اخبارنا المغرب حس حامی در سال 1986 وارد وزارت خارجه و همکاری های مغرب شد. وی دارای دکترای علوم سیاسی است و در ابتدای کارش در وزارت خارجه مغرب در حدفاصل سالهای 1986 تا 1989 به عنوان مشاور امور خارجی در اداره همکاری فرهنگی و علمی فعالیت کرد. بعد از ان به عنوان مشاور نایب رئیس هیات نمایندگی مغرب در مالی، نروژ و کره جنوبی انجام وظیفه کرد.
از سال 1995 تا سال 1999 وی به وزارت خارجه بازگشت و به عنوان رئیس بخش مطالعات و هماهنگی نهضت ها منصوب گشت. پس از آن وی به عنوانمشاور، وزیر مشاور و نایب رئیس هیات نمایندگی سفارت مغرب در ایالات متحده آمریکا ما بین سالهای 1999 تا 2004 منصوب شد.
حامی سپس به وزارت امور خارجه و همکاریهای مغرب بازگشت و از سال 2004 تا 2008 به عنوان رئیس بخش سازمانهای عربی و اسلامی تعیین شد.
وی در سال 2008 به عنوان سفیر مقیم در جمهوری آذربایجان و غیر مقیم در جمهوری قرقیزستان، ازبکستان و تاجیکستان منصوب شد. حسن حامی نمایندگی پادشاهی مغرب را در چندین کنفرانس بین المللی عهده دار بوده و از وی تاکنون تعداد زیادی تالیفات در خصوص روابط بین الملل ، داستان و شعر به عربی، فرانسوی و انگلیسی چاپ و منتشر شده است.
پایگاه مغربی «ماروک باز» در خصوص تعیین سفیر جدید مغرب در تهران نوشت: سفیر جدید از نسل جدید دیپلماتهای مغربی محسوب می شود و پیش از این عهده دار سفارت مغرب در جمهوری آذربایجان بوده است. این پایگاه خبری حسن حامی را دیپلماتی دانست که فعالیت های ادبی را در خدمت به دیپلماسی رسمی بکار می گیرد.
روابط دیپلماتیک تهران و مغرب از مارس سال 2009 میلادی (17 اسفند ماه 1387) قطع شده بود، اما رباط از اواخر سال گذشته، درصدد برآمد تا بار دیگر روابط دیپلماتیک خود را با تهران از سرگیرد.
در تماس تلفنی محمدجواد ظریف و صلاحالدین مزوار، وزیران امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و کشور پادشاهی مغرب، طرفین ضمن تاکید بر همکاریهای دیرینه دو ملت و دو کشور، بر ضرورت و بازگشت روابط دیپلماتیک توافق نمودند و قرار شد سفارتخانههای دو کشور به زودی بازگشایی شود و پس از آن صلاح الدین مزوار وزیر امور خارجه مغرب ماه گذشته از عزم کشورش برای اعزام سفیر به تهران خبر داده بود.
«محمدتقی موید» از ژانویه سال 2015، کار خود را به عنوان سفیر ایران در رباط آغاز کرده است.
مغرب یا همان مراکش کشوری عربی و اسلامی است که در شمال غرب قاره آفریقا قرار دارد، پایتخت سیاسی آن شهر رباط و دارالبیضاء پایتخت اقتصادی آن است. اما معروفترین و زیباترین شهر مراکش کازابلانکا نام دارد که توریست های ایرانی استقبال شدیدی از سفر به این شهر طبق تاریخچه سفر ایرانیان به مراکش خواهند داشت و بازگشایی سفارت مراکش در تهران این توریست ها را شاد می کند.
هیچ تصمیم منطقه ای بدون حضور ایران گرفته نمی شود
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان لحظاتی پیش تهران را به مقصد لوزان ترک کرد تا در در نشست بینالمللی سوریه شرکت کند.
نشست بین المللی سوریه قرار است امروز با مشارکت وزرای امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، روسیه، آمریکا، ترکیه، عربستان، عراق، مصر و قطر برگزار شود و این در حالی بود که تا بعد از ظهر روز گذشته حضور ایران هنوز به صورت رسمی اعلام نشده بود.
بنابراین گزارش، حضور ایران در این نشست مساله مهمی بود و طبق ترجمه خبرگزاری شبستان به نقل از فارن پالسی مهم نیست چه مقدار رویای پایان جنگ در سوریه جدی باشد اما به سرعت از میان می رود. اشاره کوتاهی به آنچه در سپتامبر گذشته رخ داد می کنیم زمانی که توافق آتش بس میان روسیه و آمریکا به امضا رسید ولی زمانی که کمک های صلیب سرخ جهانی وارد منطقه شد در حومه حلب بمباران آغاز و همه چیز بر هم ریخت.
نباید از نظر دور داشت که در خصوص تحولات سوریه این مسکو نیست که باید با آن به عنوان بازیگر اصلی گفتگو کرد بلکه ایران است که با فرستادن شمار زیادی از شیعیان غیر سوری به این کشور در حمایت از بشار اسد کمک های متعددی را ارائه کرده است. در همین حال نباید از نظر دور داشت که بحران سوریه بدون در نظر گرفتن ایران و گفتگو با این کشور به عنوان بازیگر اصلی منطقه ای و حامی بشار اسد غیر ممکن است.
اهداف ایران و روسیه در خصوص سوریه یکی نیست به همین جهت هیچ دلیلی ندارد که علاقه مندی های ایران را با گفتگو با روسیه بتوان تامین کرد و این تهران است که در میدان نبرد در سوریه مشغول جنگیدن است پس باید با ایران گفتگو کرد.
آنهایی که در سوریه فرماندی را بر عهده دارند به خوبی به خاطر می آورند که در میان کشورهای عربی این تنها رژیم حافظ اسد بود که در جریان حمله عراق به ایران از تهران حمایت کرد جنگی که بسیاری از ایرانیان در آن به شهادت رسیدند به همین منظور به نظر نمی رسد ایران به هیچ وجه حاضر باشد سوریه را تنها بگذارد.
این در حالی است که جانشین سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکا با بیان اینکه واشنگتن خواستار حضور ایران در نشست روز شنبه لوزان سوئیس در مورد سوریه است گفت، هنوز گزارشی از موافقت ایران برای شرکت در این گفت وگوها بدست نیامده است.
«مارک تونر» جانشین سخنگوی وزیرامورخارجه آمریکا در کنفرانس خبری روز جمعه در پاسخ به اینکه آیا خبری مبنی بر موافقت ایران که یک بازیگر مهم منطقه ای است برای شرکت در این گفت وگوها بدست رسیده است یا نه گفت تصمیم برای شرکت در این گفت وگوها با کشورهای دعوت شده است. گرچه واشنگتن خواستار حضور ایران در این گفت وگو ها است اما هنوز گزارشی مبنی بر توافق ایران در این زمینه حاصل نشده است.
جانشین سخنگوی کری در پاسخ به اینکه آیا امیدی به نتایج این نشست دست کم برای دستیابی به توافق آتش بس موقت در سوریه وجود دارد؟ تصریح کرد، برقراری آتش بس اولویت این نشست است تا شرکت کنندگان در سایه آن بتوانند به مسائل دیگر از جمله کمک رسانی و فراهم کردن زمینه از سرگیری گفت وگو های صلح بپردازند.
به گزارش شبستان، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان گفت: محمدجواد ظریف در جلسه بین المللی پیرامون بحران سوریه که در لوزان سوئیس تشکیل می شود، شرکت می کند.
بهرام قاسمی اظهار داشت: محمد جواد ظریف وزیر امورخارجه جمهوری اسلامی ایران در اجلاس لوزان سوئیس پیرامون بحران سوریه که با حضور مقامات کشورهای مختلف منطقه ای و فرامنطقه ای از جمله عراق و مصر برگزار می شود، شرکت می کند.
ایران بر انهدام کامل ذخایر سلاح های شیمیایی درجهان تاکید دارد
علیرضا جهانگیری سفیر و نماینده دائم کشورمان نزدسازمان منع سلاح های شیمیایی مستقر در لاهه ضمن تاکید بر اهمیت انهدام کامل ذخایر سلاح های شیمیایی از کشورهای دارنده درخواست نمود که به تعهداتشان در چارچوب کنوانسیون عمل نمایند.
وی در هشتاد و سومین اجلاس شورای اجرایی سازمان منع سلاح های شیمیایی در سخنرانی خود در این سازمان همچنین باتوجه به اهمیت جهانشمولی کنوانسیون از غیراعضاء درخواست کرد که هرچه سریعترو بدون پیش شرط به کنوانسیون ملحق شوند.
هشتاد و سومین اجلاس شورای اجرایی سازمان منع سلاح های شیمیایی از تاریخ 20 تا 23 مهر سالجاری در مقر این سازمان در لاهه برگزار شد.
وی با استقبال از پیشرفتهای حاصله در زمینه انهدام سلاح های شیمیائی سوریه و با عنایت به همکاری دولت سوریه با سازمان منع سلاح های شیمیائی بر اجتناب از سیاسی کاری در زمینه این پرونده تاکید کرد.
سفیر و نماینده دائم کشورمان نزد سازمان منع سلاح های شیمیایی همچنین خواستار همکاری بین المللی برای مقابله با کاربرد سلاح های شیمیائی توسط گروه های تروریستی شد.
جهانگیری استفاده از سلاح های شیمیائی توسط گروه های تروریستی را تهدیدی برای صلح و امنیت بین المللی دانست و از تمامی کشورهای عضو خواست تا از در اختیار گذاشتن کمک ها و حمایت های مالی و نظامی به گروه های تروریستی اجتناب ورزند.
وی ضمن تاکید بر اهمیت همکاری های بین المللی در زمینه انتقال فناوری مواد شیمیایی به منظور مقاصد صلح آمیز از موانع ایجاد شده در این ارتباط ابراز نگرانی نمود و خواستار اجرای کامل ماده 11 کنوانسیون شد.
سفیر و نماینده دائم کشورمان نزد سازمان منع سلاح های شیمیایی در ابتدای جلسه به عنوان معاون رئیس شورای اجرائی، گزارشی از فعالیتهای سازمان در حوزه های حقوقی و اجرای کنوانسیون توسط دولتها و همکاریهای بین المللی، ارائه کرد.
پیشرفت انهدام کامل ذخایر سلاح های شیمیایی، توسط دارندگان جهانشمولی، آینده سازمان، اجرای کنوانسیون، گزارش پیشرفت انهدام سلاح های شیمیایی سوریه، برنامه های آموزشی، همکاریهای بین المللی، برنامه و بودجه، گزارش مشورتی سازمان از جمله حسابرس خارجی، از جمله مهمترین موضوعات دستورکار این نشست بود.
این نشست بدلیل اختلاف نظر کشورهای عضو کنوانسیون سلاح های شیمیائی در خصوص گزارش هیات مشترک تحقیق سازمان ملل متحد و سازمان منع سلاح های شیمیائی در رابطه با کاربرد سلاحهای شیمیائی در سوریه که به عنوان یکی از بندهای دستورکار این اجلاس قرار داشت، روز جمعه 23 مهر ماه سال جاری به حالت تعلیق در آمد.
شورای اجرایی سازمان از نهادهای تصمیم گیر سازمان منع سلاح های شیمیائی می باشد که مسائل جاری در صحنه های بین المللی مرتبط با سلاح های شیمیایی را در این اجلاس مورد بحث و تبادل و نظر قرار می دهد.
توافق های هسته ای چینی در راه است
پس از اجرایی شدن برجام، ایران به عنوان یک کشور دارنده فناوری صلح آمیز هسته ای به صورت رسمی در دنیا به امضای توافق های هسته ای فراوان با کشورهای مختلف پرداخت که از آن جمله می توان به توافق های ایمنی هسته ای با ژاپن و سوئیس اشاره کرد.
در این میان اما چین هم در تلاش است که در رقابت با رقیب قدیمی خود یعنی ژاپن به همکاری هسته ای با ایران بپردازد. در همین رابطه رئیس شرکت دولتی اتمی چین به تهران سفر کرده است.
«سان کین» رئیس شرکت دولتی اتمی چین در رأس هیاتی به منظور مذاکره درخصوص همکاری های صلح آمیز هسته ای میان دو کشور به تهران سفر کرد.
طبق خبر سازمان انرژی اتمی، سان کین در طول این سفر با «علی اکبر صالحی» معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، «محمد احمدیان» معاون سازمان و مدیرعامل شرکت تولید و توسعه انرژی اتمی ایران و مسئولین پروژه مدرن سازی راکتور تحقیقاتی آب سنگین اراک ملاقات و مذاکره کرد.
در این مذاکرات طرفین ضمن ابراز علاقمندی به تعمیق و گسترش روابط در کلیه حوزه های استفاده صلح آمیز از انرژی اتمی، راه های تسریع در پیشبرد پروژه مدرن سازی راکتور تحقیقاتی آب سنگین اراک را مورد بررسی و تبادل نظر قرار دادند.
در این سفر هیأت چینی از راکتور تحقیقاتی آب سنگین اراک بازدید کرد.
گفتنی است چندی پیش نیز هیأتی از سازمان انرژی اتمی ایران با سفر به پکن درخصوص موضوعات مرتبط با مدرن سازی راکتور آب سنگین اراک با مقامات چینی ملاقات و مذاکره کردند.
رایزنی جابری و مقداد در لوزان
حسین جابریانصاری معاون عربی و آفریقای وزارت امور خارجه که به همراه محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان به منظور شرکت در نشست بینالمللی سوریه در لوزان سوئیس به سر میبرد در یک تماس تلفنی با فیصل مقداد قائم مقام وزیر خارجه سوریه در خصوص آخرین تحولات این کشور و نشست بینالمللی سوریه گفتوگو و رایزنی کرد.
همچنین رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان نیز پس از ورود به لوزان با سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه دیدار و در خصوص آخرین تحولات سوریه و دستورکار نشست بینالمللی سوریه تبادل نظر و رایزنی کرد.
دیدار ظریف و لاوروف در لوزان در مورد سوریه
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه که برای شرکت در نشست بینالمللی سوریه دقایقی پیش وارد لوزان سوئیس شده است، با سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه دیدار و گفتوگو کرد.
طرفین در این ملاقات در خصوص آخرین تحولات سوریه و دستورکار نشست بینالمللی سوریه تبادل نظر و رایزنی کردند.
نظر شما