پتانسیل روستا در حال تزلزل است

خبرگزاری شبستان: پایین بودن بعد خانوار در مناطق روستایی به زیر ۴ نفر بسیار خطرناک است و این بیانگر آن است که توان و پتانسیل روستا در حال تزلزل است.

به گزارش خبرنگار اجتماعی شبستان، تاج گردون، در سومین همایش ملی روز روستا و عشایر با رویکرد تبیین نقش روستاییان و عشایر در تحقق سیاست های اقتصاد مقاومتی گفت: سهم جامعه روستایی سال به سال کاهش می یابد.

 

رییس کمیسیون برنامه بودجه و مجلس با بیان اینکه درآمد سرانه روستا پایین است و بعد خانوار در روستاها کاهش یافته است، خاطرنشان کرد: پایین بودن بعد خانوار در مناطق روستایی به زیر 4 نفر بسیار خطرناک است و این بیانگر آن است که توان و پتانسیل روستا در حال تزلزل است.

 

وی با اشاره به گسترش حاشیه نشینی در شهرهای بزرگ خاطرنشان کرد: نوع نگاه به مناطق روستایی و تمرکزگرایی از عواملی است که باعث می شود تا روستاهایمان خالی شود و از آن طرف حاشیه نشینی گسترش یابد.

 

تاج گردون با اشاره به اختصاص اعتبارات و بودجه هایی برای آب روستایی و سایر زیرساخت ها اظهار داشت: اختصاص رقم های 500 میلیون دلاری برای آب روستایی بسیار ارزشمند بوده است و در راستای آبیاری تحت فشار با همکاری وزارت جهاد کشاورزی و وزارت نیرو مصوبات خوبی در مجلس تصویب شد.

 

تاج گردون با اظهار امیدواری از اجرای چنین طرح هایی در راستای توسعه و بهبود وضعیت روستاها، خاطرنشان کرد: قرار است طی 3-4 سال آینده روند پرداخت اعتبار 500 میلیون دلاری را متوقف نکنیم این رویکرد را برای توسعه مناطق روستایی ادامه دهیم.

 

وی با اشاره به راهکارهای توسعه و آبادانی مناطق روستایی و عشایری گفت: راه اصلی نگهداشت جمعیت در روستاها، ایجاد علاقه مندی ها و افزایش علاقه مردم در روستا به سکونت در مناطق روستایی است.

 

تاج گردون با اشاره به سیاست های کلی جمعیت که از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ شده است، اذعان داشت: برای تثبیت جمعیت به ویژه در مناطق روستایی باید زمینه ای فراهم کنیم تا افراد در روستاها بمانند.

 

رییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس تصریح کرد: آب، خاک، فرهنگ روستایی و صنایع وابسته به روستا را نمی توان از هم تفکیک کرد و نمی توان اینها را نادیده گرفت و انتظار داشت روستایی در روستا بماند.

 

تاج گردون با بیان اینکه در موضوع مناطق روستایی و عشایری مرتکب اشتباه شده ایم، تأکید کرد: اشتباه ما در نگاه به مناطق روستایی این بود که فرهنگ روستایی و صنایع وابسته به روستا، آب و خاک را از هم تفکیک کردیم و با این رویکرد انتظار هم داریم که روستایی در روستا بماند.

 

وی با بیان اینکه باید یک متولی مشخص برای مناطق روستایی و عشایر مشخص کنیم، اذعان داشت: منظورم از متولی مشخص برای روستا یک سازمان مستقل نیست و این نوع رویکرد یک اشتباه استراتژیک محسوب می شود.

 

تاج گردون تصریح کرد: داشتن متولی مشخص برای روستا به معنی آن است که برنامه ای برای مناطق روستایی و عشایری داشته باشیم و در قالب آن برنامه هر نهاد و سازمانی نقش خود را ایفا کند.

 

وی ادامه داد: متولی روستا نباید یک دستگاه و یا یک سازمان خاصی باشد بلکه باید طرحی ارایه کنیم که در آن ساختار نظام روستایی را مشخص کنیم.

 

رییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با بیان اینکه در شرایطی که روستا متولی و به عبارتی برای مناطق روستایی برنامه ای نداریم در خیلی از بخش ها توسعه روستایی کمرنگ می شود، تأکید کرد: در چنین شرایطی است که راه روستایی در کنار آزادراه ها گم می شود و آب شرب روستایی در کنار آب شرب کلانشهرها نادیده گرفته می شود. همچنین برق روستایی در کنار نیروگاه های بزرگ گم می شود.

 

تاج گردون افزود: این نوع نگاه در وزارتخانه ها نتیجه رفتار بدون برنامه است که فرهنگ روستایی کم کم دارد رنگ می بازد.

 

رییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با اشاره به ارایه خدمات رفاهی، بهداشتی، آموزشی و زیرساختی در مناطق روستایی گفت: زمانی که بدون برنامه در مناطق روستایی فعالیت کنیم و نظامی برای خدمات رسانی به مناطق روستایی نداشته باشیم آنگونه که باید نتیجه نمی گیریم.

 

وی با بیان اینکه ساختار نظام مند برنامه ریزی برای مناطق روستایی نداریم، تاکید کرد: تا زمانی که تمرکززدایی، تنفیذ اختیار و طرح و برنامه در حوزه روستایی و عشایری نداشته باشیم نمی توانیم به توسعه روستاها دل ببندیم.

 

وی با اشاره به شرایط و وضعیت مناطق عشایری گفت: در بخش عشایر کمرنگ تر از مناطق روستایی عمل کرده ایم به عنوان مثال مراتع متعلق به عشایر محو شد و در اختیار افرادی قرار گرفت که در این ذی نفع نبودند.

 

وی ادامه داد: نبود برنامه و طرح مشخص به مرور زمان باید ایجاد مسایل و مشکلاتی برای عشایر شده است. در مورد تملک اختلافات جدی بین حدود روستا و عشایر وجود دارد به طوری که عشایر و روستاییان تکلیف خود را در مورد مالکیت زمینی که روی آن کار و زندگی می کنند را نمی دانند.

 

تاج گردون ادامه داد: زمین هایی که در قلمرو و محدوده روستاها هستند باید تعیین تکلیف شود و برای آنها سند صادر شود.

 

وی ادامه داد: باید این موضوع مورد توجه قرار بگیرد که عشایر و روستاییانی که سال های سال است در مناطق حفاظت شده زندگی می کنند پس از تبدیل این زمین ها به مناطق حفاظت شده چه اتفاقی برای ساکنان روستایی و عشایری رخ خواهد داد بنابراین در چنین حالتی ساکنین این مناطق باید تعیین تکلیف شوند.

 

تاج گردون با اشاره به ارایه طرحی در مجلس مبنی بر اولویت توسعه و عمران مناطق روستایی خاطرنشان کرد: در قالب این طرح به روستاها به عنوان یک موضوع فرابخشی توجه کرده ایم.

 

رییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با بیان اینکه سهم اعتبارات روستایی که چند سال بود از بودجه حذف شده بود به ردیف بودجه برگرداندیم، ادامه داد: هفته گذشته تصریح کردیم که سهم مالیات بر ارزش افزوده 20 درصد کلانشهرها، 50 درصد شهرها و 30 درصد به روستاها تعلق گیرد.

 

وی ادامه داد: با رایزنی هایی که انجام داده ایم سهم کلانشهرها را از 20 درصد به 12 درصد از مالیات ارزش افزوده تغییر دادیم و با این روند سهم مناطق روستایی از مالیات ارزش افزوده به 35 درصد افزایش یافت.

 

تاج گردون اظهار امیدواری کرد در اعتبار قابل توجه ای که در قالب برنامه ششم عاید روستاییان خواهد شد شاهد تحولات گسترده ای در حوزه توسعه و آبادانی مناطق روستایی باشیم.

 

 

کد خبر 582175

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha