علی محمد شیخی، از هنرمندان نقاش کشورمان در مورد نمایشگاه " عاطفه خاک " که مروری بر آثار عاشورایی اش است به خبرنگار شبستان گفت: عنوان این نمایشگاه عاشورایی است، الفت خاک و زندگی است. خاک برای ما مقدس است و بعد از آن آب برایمان مقدس است. من از این مسئله تز سمبولیک گرفتم و در کارهای عاشورایی ام استفاده کردم. خاک و آب در این آثار زیاد به چشم می خورد در حالی که از خون و خونریزی خبری نیست با وجود اینکه کارها عاشورایی است. من از دید زیباشناسی عاشورا را دیدم و برای همین این تابلوها امید را تداعی می کنند.
شیخی با بیان اینکه در کارهای عاشورایی ام بیشتر از رنگ های آبی و سبز استفاده کردم، اظهار داشت: عده ای شهادت را رفتن می بینند اما من شهادت را امید می بینم. رنگ هایی که در تابلوهای عاشورایی ام استفاده کردم، سرد و خنک است تا بیننده تنوع روحی و فکری داشته باشد نه اینکه تا اسم عاشورا می آورند برایش خون و خونریزی تداعی شود. به نظر من امام حسین (ع) و یارانش برای زندگی پیش رفتند، برای همین من عاشورا را زندگی می بینم. فکر من این است که زندگی رویش است. علامت های رویش هم آب، برگ، درخت و رنگ سبز است که آنها را در آثارم لحاظ کردم.
این هنرمند نقاش با اشاره به اینکه سعی کردم مداح قلمی باشم، بیان کرد: سعی کردم نمادهایم ایرانی باشد تا معلوم شود این آثار را یک هنرمند کار کرده است. همه عاشورا را دارند و هنرمندان بسیاری دوست دارند که در مورد آن کار کنند. برای همین سعی کردم نمادها در آثارم ایرانی اسلامی باشد اما با یک حرف، رنگ و فکر نو. ما می توانیم دردناک ترین حادثه را به زیبایی بیان کنیم. این نیست که مدام شیون و واویلا کنیم. شیون و زاری ممکن است برای مدتی اثرگذار باشد اما برای همیشه نمی تواند تاثیر بگذارد. ما باید به خاطرات خود و حوادث تاریخ با امید نگاه کنیم.
این کارشناس نقاشی در پاسخ به این سوال که چقدر نگاه زیباشناسانه در هنر عاشورایی می تواند در انتقال پیام عاشورا موثر باشد، گفت: در درجه اول این بستگی به روحیه هنرمند و مخاطب دارد، من دوست ندارم چیزی را نگاتیو ببینم. من همه چیز را به صورت زندگی می بینم. ما به اندازه کافی پز منفی داریم و لازم نیست که این پز منفی را مدام تکرار کنیم.
این هنرمند نقاش که بیش از 30 سال است در حوزه عاشورا فعالیت می کند، خاطرنشان کرد: هنرمندان معمولا هم لیدر و هم جامعه شناس هستند. وقتی هنرمندان در عرصه های مختلف اعم از موسیقی، سینما، تئاتر و نقاشی کار می کنند، در واقع قدم در راه هنر گذاشتند و باید حرفی جدا از حرف مردم داشته باشند. مردم مشغول کارهای دیگر هستند و در فضای کار خود به سر می برند. کار من نقاشی است و کار دیگری چیز دیگری است. هر کس در کار خودش متخصص است. همانطور که یک دکتر در یک زمینه تخصص می یابد و در آن زمینه کار می کند. هر کس باید در زمینه تخصصی خود کار کند من هم در هنر نقاشی ناخودآگاه متخصص روح و روان می شوم و سعی می کنم این امانت را به درستی حفظ کنم.
گفتنی است، علاقه مندان به بازدید از نمایشگاه " عاطفه خاک " می توانند از 2 تا 10 آبان از ساعت 9 تا 18 همه روزه به جز روزهای تعطیل و پنجشنبه به گالری ابوالفضل عالی واقع در حوزه هنری در خیابان سمیه، نرسیده به پل حافظ مراجعه کنند.
نظر شما