به گزارش خبرگزاری شبستان از همدان، مهندس محسن حاجي اسماعيلي، مديركل حمل و نقل مسافر سازمان راهداري و حمل و نقل جاده ای کشور شب گذشته(۵ آّبان) در جلسه ی بررسی ضوابط جدید حمل و نقل مسافر و رفع ابهامات آن که با حضور روسای انجمن صنفی و شرکت های حمل و نقل مسافر و مدیران ادارات راهداری و حمل و نقل جاده ای استان که در سالن کنفرانس این اداره کل برگزار شد،گفت: این سازمان در طی سنوات گذشته به خصوص در نوسازی ناوگان های حمل و نقل عمومی جاده ای اقدام کرده است .
وی با اشاره به نوسازی اتوبوس های برون شهری با بیش از 25سال عمر، افزود: در طی چند سال اخیر اتوبوس های جاده ای کشور نوسازی شدند و از وضعیت مناسبی برخوردارند ولی میانگین سن عمر مینی بوس حمل و نقل جاده ای کشور بالا می باشد و برای نوسازی ناوگان مینی بوس تسهیلات مناسبی با کارمزد 4 تا 6 درصد به متقاضیان ارائه می شود.
مديركل حمل و نقل مسافر سازمان راهداري و حمل و نقل جاده ای کشور اظهار کرد: با توجه به فعالیت و تردد مینی بوس ها در مناطق محروم و حاشیه شهرها امکان افزایش مبلغ کرایه برای این قشر از جامعه امکان پذیر نیست.
حاجي اسماعيلي در خصوص کاهش جا به جایی مسافر با ناوگان های حمل و نقل عمومی، اظهار کرد: سالانه بیش از یک میلیون سواری در کشور پلاک گذاری در اختیار مردم قرار می گیرد و ازدیاد خودروهای شخصی، سوخت ارزان قیمت برای مصرف کننده، استفاده از حمل و نقل ریلی و... از عوامل موثر کاهش سفر با ناوگان های عمومی است.
وی خاطرنشان کرد: ارتقای سطح خدمات، جذابیت، خلاقیت ، ارائه امکانات مناسب به مسافران می تواند از عوامل تاثیرگذار برای افزایش و جذب مسافران با ناوگان های حمل و نقل عمومی باشد.
مديركل حمل و نقل مسافر سازمان راهداري و حمل و نقل جاده ای در بخشی دیگر از سخنانش به ابلاغ بخشنامه در خصوص ضوابط جدید شرکت های مسافربری پرداخت و ادامه داد: در طی یکسال گذشته 4 بخشنامه به شرکت های مسافربری ابلاغ شده است که دو مورد آن در خصوص ضوابط جدید فعالیت شرکت های مسافربری بوده است .
حاجي اسماعيلي گفت: در این بخشنامه ها به چگونگی تأسیس و فعالیت دفاتر خدمات مسافربری جاده ای و تأسیس دفاتر و شرکت های اجاره ای خودرو پرداخته شده است و دو هزار و 500 شرکت مسافربری فعال در سراسر کشور با ابلاغ بخشنامه و ضوابط جدید به شرکت های مسافربری از انسجام و وحدت عمل بیشتری برخوردار خواهند شد.
وی با بیان اینکه رويكرد اصلي در تدوين ضوابط مذكور مبتني بر توسعه شبكه شركتهاي مسافربري و هم نامی است، تصریح کرد: ارتقاءسطح خدمات، رونق فضاي كسب و كار ، افزايش رقابت پذيري ، رفع انحصارات ، جلب و جذب سرمايه هاي مولد به بخش حمل و نقل ، ارائه خدمات نوين و... از دیگر عوامل موثر در تدوین ضوابط شرکت های مسافربری می باشد.
مديركل حمل و نقل مسافر سازمان راهداري و حمل و نقل جاده ای اظهار داشت: با اجرای دستورالعمل ابلاغیه ها ، توسعه شبكه شركت هاي مسافربري درقالب شبكه هاي توانمند و ارائه خدمات مطلوب به مسافران را مشاهده خواهیم کرد.
حاجي اسماعيلي خاطرنشان کرد: با افزودن مفهوم جديد نمايندگي به ضوابط موصوف و تسهيل در تاسيس شعب شركتها منبعد شركتهاي مسافربري براي فعاليت مي بايد يكي از روش هاي زير را انتخاب نمايند بدين ترتيب كه ، يا در مقصد شعبه تاسيس نمايند ، يا داراي نمايندگي باشند ، نماينده شركت خود يك شركت مستقل است كه بدون تغيير نام خود در اداره ثبت شركتها با شركت اصلي قرارداد منعقد نموده و با تابلو شركت اصلي به فعاليت مي پردازد .
وی گفت: اگر شركت مسافربری بخواهد در شهر هاي هم درجه و يا درجه پائين تر ( از نظر كيفي ) شعبه تاسيس نمايد، مي تواند بدون ارائه وسايل نقليه جداگانه نسبت به تاسيس شعبه اقدام نمايد ، كه با اين كار شركتهاي توانمند مي توانند حوزه فعاليت خود را در اقصا نقاط كشور توسعه داده و نام و برند خود را در كشور گسترش دهند .
نظر شما