به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان، نمایندگان مجلس در ادامه جلسه علنی امروز یکشنبه 9 آبان و در بررسی جزییات لایحه هوای پاک در ماده 1 این لایحه مصوب کردهاند: اصلاحات بهكار رفته در اين قانون داراي معاني مشروح زير است:
1- آلودگيهوا: عبارت است از انتشار يك يا چند آلاينده اعم از آلايندههاي جامد، مايع، گاز، پرتوهاي يونساز و غيريونساز، بو و صدا در هواي آزاد، بهصورت طبیعی یا انسان ساخت، بهمقدار و مدتي كه كيفيت هوا را بهگونهای تغيير دهد كه براي سلامت انسان و موجودات زنده، فرآيندهاي بومشناختي(اكولوژيكي) يا آثار و ابنيه زيانآور بوده و یا سبب از بین رفتن یا کاهش سطح رفاه عمومی گردد.
2- حدود مجاز انتشار آلایندهها: میزان مجاز خروجی آلایندهها از منابع آلودهكننده هوا
3- منابع آلودهكننده هوا به شرح زير عبارتند از:
- منابعطبیعی: شامل طوفانهای گرد و غبار، طوفانهای شن، آتشسوزی جنگلها، مراتع، آتشفشانها و هواویزهای دریایی میباشد.
- منابع انسان ساخت: شامل؛
الف) منابعمتحرک: هرگونه منبعی که در اثر حرکت ایجاد آلودگی میکند. از قبیل وسايل نقلیه موتوری و غیرموتوری
ب) منابعثابت: هرگونه منبعی که در محلی ثابت سبب انتشار آلایندهها میگردد. از قبیل صنایع، عمليات معدني، كشاورزي، بخشهای خدماتی، تجاری، اداری و خانگی
4- مواقع اضطراري: مواقعي است كه با استمرار پایداری جوی(براساس اعلام سازمان هواشناسی) و یا افزایش میزان غلظت آلایندهها (براساس اعلام سازمان) شرایط بهگونهای در کوتاهمدت، سلامت انسان و محيطزيست را دچار مخاطره جدی بنماید.
5- سازمان: برای رعایت اختصار، در این قانون واژه«سازمان» بهجای «سازمان حفاظت محیطزیست» آورده میشود.
وکلای ملت در ماده2 مقرر کرده اند: تمامي اشخاص، دستگاهها و مؤسسات اعم از دولتي و غيردولتي و دستگاههايي كه شمول قانون بر آنها مستلزم ذكر و يا تصريح نام است و تمامي اشخاص مستقر در مناطق آزاد تجاري- صنعتي، مناطق ويژه اقتصادي، شهركها و نواحي صنعتي موظفند مقررات و سياستهاي مندرج در اين قانون را رعايت نمايند. سازمان مسؤول نظارت برحسن اجراي اين قانون ميباشد.
آیین نامه های فنی در زمینه کنترل و کاهش آلودگیهای موضوع این قانون برعهده سازمان میباشد.
همچنین نمایندگان در ماده3 مقرر کردهاند: در مواقع اضطرار، سازمان با همکاری وزارت کشور ممنوعیتها یا محدودیتهای موقت زمانی، مکانی و نوعی را برای پیشگیری از اثرات زیانبار و مقابله با منابع آلودهکننده هوا برقرار نموده و بلافاصله مراتب را از طریق رسانههای همگانی، بهاطلاع عموم ميرساند. با برطرف شدن شرایط اضطراری و کاهش آلودگی هوا، سازمان نسبت به رفع ممنوعیت و محدودیت برقرار شده، اقدام و مراتب را به نحو مقتضی به عموم اطلاع ميدهد.
طبق تبصره1 این ماده ميزان و نحوه جريمه نقدي و توقف واحدهاي مشمول متمرد از دستور سازمان و دارندگان وسايل نقليه موتوري كه وارد محدوده ممنوعه ميشوند بنابر پيشنهاد مشترك سازمان و نيروي انتظامي جمهوري اسلامي ايران به تصويب هيأت وزيران ميرسد.
براساس تبصره2 ماده فوق در این شرایط تمامی دستگاهها و ارگانهای ذیربط در محدوده ضوابط قانوني موظف به همکاری و رعایت الزامات اعلامی سازمان میباشند. مسؤولان و مدیران مستنکف از این حکم، مشمول ماده(576) قانون مجازات اسلامی (كتاب پنجم- تعزيرات) میگردند.
همچنین نمایندگان در تبصره3 این ماده مصوب کردهاند: سازمان موظف است آييننامه اجرائی مدیریت شرایط اضطرار و بهروزرسانی آن را با همکاری وزارتخانههاي بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، كشور، صنعت، معدن و تجارت و نيروي انتظامي جمهوري اسلامي ايران تهیه كند و حداکثر ششماه پس از ابلاغ این قانون بهتصویب هیأت وزیران برساند.
نظر شما