خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: برنامه کلان کشورمان استفاده بهینه از منابع انرژی های فسیلی و ارتقاء میزان بهره برداری از منابع متنوع انرژیهای تجدیدپذیر جهت تامین بخشی از نیاز روزافزون انرژی کشور است زیرا کشورمان از لحاظ برخورداری منابع مختلف انرژی یکی از غنی ترین کشورهای جهان محسوب می شود و علاوه بر وجود منابع گسترده سوختهای فسیلی و تجدید ناپذیر نظیر نفت و گاز دارای پتانسیل فراوان انرژیهای تجدیدپذیر از جمله باد، خورشید، زیستتوده و زمینگرمایی نیز میباشد.
بنابراین گزارش، سازمان انرژیهای نو ایران متعاقب سیاستگذاریهای معاونت امور انرژی وزارت نیرو از سال ۱۳۷۴ عهده دار پرداختن به این مهم بوده و متولی امر دستیابی به اطلاعات و فن آوریهای روز دنیا در خصوص استفاده از منابع انرژیهای تجدیدپذیر، پتانسیل سنجی و اجرای پروژه های متعدد (خورشیدی، باد و زمین گرمایی، هیدروژن و بیوماس)،خرید و فروش تضمینی برق تجدیدپذیر برای جلب مشارکت بخش خصوصی در این حوزه،سیاست پژوهی به منظور طرح جامع توسعه انرژی های تجدیدپذیر در کشور و همچنین آگاه سازی و آموزش های ترویجی در این زمینه می باشد.
در اواخر سال ۱۳۷۸ حجم عملیات و تنوع انجام آنها باعث گردید که وزارت نیرو پیشنهاد دولتی شدن شرکت سانا را به هیأت محترم وزیران بدهد تا جایگاه خالی سازمانی که در بدنه تشکیلات دولت به امر مهم توسعه انرژیهای تجدید پذیر بپردازد مرتفع گردد. سرانجام هیأت محترم وزیران در تاریخ ۰۸/۱۲/۱۳۷۸ با تشکیل شرکت دولتی سانا موافقت نمود. لازم بذکر است که نهادهایی همچون سازمان انرژی اتمی ، وزارت جهاد کشاورزی و سازمان بهینه سازی مصرف سوخت نیز در این زمینه فعالیتهایی را داشته اند که بمنظور استفاده بهینه و بهره برداری موثر از انرژی های تجدیدپذیر شورایعالی اداری بنابر مصوبه مجلس در مورخ ۲۸/۰۹/۱۳۸۳ تمرکز انجام کلیه ماموریت ها و فعالیت های قانونی مربوط به انرژی های تجدیدپذیر را به وزارت نیرو سپرده و فرآیند اجرایی تجمیع نیز در این راستا از اول فروردین 84 انجام و وزارت نیرو نیز از تاریخ یاد شده مسئولیت این خصوص را به سانا منتقل کرد.
بنابر مصوبه مذکور کماکان فعالیت های مرتبط با پمپ های بادی آبکش و آبگرمکن های خورشیدی بر عهده سازمان بهینه سازی مصرف سوخت می باشد. در اواسط سال ۱۳۸۵ با تغییر ساختاری در وزارت نیرو و ایجاد معاونت برق و انرژی،عملا دفتر انرژی های نو حوزه ستادی وزارت نیرو در این سازمان ادغام و همکاران و پروژه های مربوطه نیز به سانا منتقل شد. در راستای فعالیت های این دفتر قرار است اطلس باد کشور با روش های نوین تدوین شود.
این گزارش می افزاید: پایگاه اطلاع رسانی وزارت نیرو در این زمینه به نقل از محمد ساتکین، مدیر دفتر انرژی باد و امواج سازمان انرژی های نو ایران در این باره نوشته است: "تدوین اطلس باد کشور با روش های نوین، یکی از بزرگترین طرح های در دست اجرای بخش باد کشور است که بر اساس انعقاد قرارداد همکاری دفتر انرژی باد و امواج سازمان انرژی های نو ایران با پژوهشکده هواشناسی سازمان هواشناسی کشور و همکاری این پژوهشکده با دانشگاه صنعتی دانمارک، تدوین می شود. اطلاعات لازم در این زمینه از سال 2005 تا 2015 میلادی در دست جمع آوری است تا با استفاده از روش های نوین و نرم افزارهای تخصصی، اطلس باد کشور تهیه شود. پیش بینی می شود آخرین نسخه اطلس باد کشور بر اساس اطلاعات 10 سال گذشته در اردیبهشت سال آینده به بهره برداری برسد و از آن استفاده شود. در دو ماه آینده، یک اطلس بادی برپایه داده های پنج سال گذشته ایجاد شده و در اختیار متقاضیان قرار می گیرد."
یادآور می شود: طی سال های گذشته رژیم باد کشور تغییراتی داشته و علاوه براین، اطلس جدید با تکنیک های نوین و بسیار پیشرفته در حال تدوین است. اطلاعات نزدیک به 140 نقطه کشور با نصب ایستگاه های بادسنجی به دست آمده که اطلاعات بادی بین این نقاط با استفاده از روش های بسیار پیشرفته با دقت بسیار بالا قابل پیش بینی است. اطلس باد جدید با نام اطلس «مزو» یا «میان مقیاس» شناخته می شود و اطلاعات بسیار دقیقی را به سرمایه گذاران این بخش ارایه می دهد.
نظر شما