حجت الاسلام والمسلمین علیرضا پیروزمند، قائم مقام فرهنگستان علوم اسلامی قم در گفت وگو با خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان با اشاره به اهمیت و جایگاه زیارت اربعین، اظهار کرد: امام حسن عسگری(ع) زیارت اربعین را یکی از نشانه های مومن برشمرده اند؛ شاید اشاره حضرت(ع) نسبت به زیارت اربعین و این توصیفی که داشتند در واقع به نوعی پیش بینی این باشد که مردم فوج فوج و به صورت گروهی در روز اربعین برای زیارت امام حسین(ع) می شتابند.
وی در ادامه گفت: در کنگره عظیم اربعین زوار برای لقاء به امام حسین(ع) و ولایت سیدالشهداء(ع) حرکت می کنند و آنچه که این تجمع عظیم انسانی را متفاوت می کند مبنای حرکت مردم، مقصد آنها، محوریت ولایت و محبت امام حسین(ع) است که مدنیت متفاوتی را رقم می زند، چراکه ارتباطات انسانی، ساختارهای انسانی و همچنین حرکت انسانی ذیل آن شکل گرفته که از محتوانی متمایزی برخوردار است.
حجت الاسلام پیروزمند تصریح کرد: پیاده روی اربعین خاستگاه، مقصد و جوهره متفاوتی دارد با آنچه که در سایر کشورها حتی در عراق و در سایر ایام مذهبی در ایران مشاهده می کنیم. این حضور گسترده در واقع بروز و ظهور آن ولایت حَقه ای است که در قالب کنگره اربعین تا حدی تجلی یافته است، ضمن اینکه اقدام به زیارت سیدالشهداء(ع) با پای پیاده، به عنوان یک سنت دیرین میان شیعیان معمول بوده است البته نه اینکه اختصاص به اربعین داشته باشد.
به واسطه هر گام در زیارت گناهی محو می شود
وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا پیاده روی روز اربعین برای زیارت سیدالشهدا(ع) در سیره اهل بیت (علیهم السلام) رایج بوده است، گفت: اینکه به صورت مستقیم توصیه به این مساله کرده باشند که با حالت پیاده برای زیارت سیدالشهداء(ع) بروید به این کیفیت توصیه نشده است البته روایاتی هست که شاید تلویحا بتوان از آنها این استفاده را داشت مثل اینکه زائر سیدالشهداء(ع) به واسطه هر گامی که بر می دارد گناهی از او محو شده و حسنه ای برایش نوشته می شود.
قائم مقام فرهنگستان علوم اسلامی قم اظهار کرد: نفس حرکت به سوی حرم مطهر سیدالشهدا(ع) موضوعیت دارد، به هر صورت صرف نظر از اینکه مستقیما در روایات به پیاده روی برای زیارت حضرت اباعبدالله الحسین(ع) اشاره شده است یا خیر، قدر مسلم آن است که این حرکت با فضیلت و ثواب فراوانی همراه است ضمن اینکه شکلی که امروز پیاده روی اربعین پیاده کرده یک قالب دشمن شکن و باشکوه برای مسلمین و مومنین به شمار می آید.
وی در مورد وجهه عرفانی این کنگره عظیم تاکید کرد: البته انسان به هر کدام از مشاهد مشرفه که در ایام سال مشرف شود و توفیق حضور یابد می تواند واسطه ای باشد برای دستیابی به مراتب عرفانی اما آنچه که اربعین را متمایز می کند حرکت بر محور امام حسین(ع) و تقابل با جبهه طاغوت است یعنی مصداق «اِنّی سِلْمٌ لِمَنْ سالَمَکُمْ وَ حَرْبٌ لِمَنْ حارَبَکُمْ»؛ بنابراین، افرادی که در کنگره عظیم اربعین شرکت می کنند خود را عضو کاروان و جبهه سیدالشهدا(ع) حس می کنند و بعضا با حالت استشهاد در صحنه حضور می یابند به خصوص این حالت در طول سالیانی که منطقه ناامن بوده، افزایش یافته است.
اربعین عقل را به خدمت تقدس سازی می گیرد
حجت الاسلام پیروزمند در ادامه تصریح کرد: بنابراین، یک نوع ستیز با مخالفان اهل بیت(ع) در این حرکت مشاهده می شود و طبیعی است که دلدادگی و محبت به ولایت اهل بیت(ع) از یک سو و ستیز با دشمنان آنان از سوی دیگر سبب می شود تا در این حرکت جمعی ابعاد عرفانی وجود داشته باشد.
وی در ادامه در مورد نماد قدسی سازی عرف و عقل در اربعین گفت: فرهنگ غرب تقدس زدایی کرده و این تقدس زدایی را مبداء شکوفایی عقل قلمداد می کند و تمدن موجود را مظهر تقدس زدایی از عرف و عقل به حساب می آورد در حالی که تجربه کنگره اربعین مخالف آن را ثابت می کند. اساسا وقتی عرف و عقل قدسی شدند حرکتی بر محور بندگی خدا و بیعت با امام(ع) و نهایتا لقاء با حضرت(ع) اتفاق می افتد که این ناب ترین شکل قدسی سازی است.
قائم مقام فرهنگستان علوم اسلامی قم در پایان خاطرنشان کرد: بنابراین، در کنگره اربعین تقدس سازی در حد اعلاء اتفاق می افتد و عقل در خدمت این حرکت قدسی قرار می گیرد و آن نظریه غربی را به بطلان می کشد و عرف و عقل ذیل مفاهیم قدسی که بلندترین آنها توحید و سپس ولایت است، متجلی می شود.
نظر شما