به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از کرمان، حجت الاسلام والمسلمین دکتر عبدالکریم بهجت پور، دانشیار گروه مطالعات قرآن و حدیث پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی قم، امروز(۲۲ آبان)در همایش ملی روش پژوهشی علامه معرفت در کرمان با اشاره به اینکه برای بیان ویژگی های علمی و پژوهشی علامه، زمینه برای سخن، فراوان و پنجره های گوناگونی به روی ما باز است؛ افزود: آیت الله معرفت، عمری تلاش خالصانه و مجدانه و همه جانبه کرد.
وی افزود: اولاً چرا دور هم جمع می شویم و 50 سال کار علمی ایشان را بررسی می کنیم؟ ظرفیت های علمی بشر به گونه ای شکل گرفته که علوم و تجربه ها را ذخیره و روی هم گذاشته و بر شانه آن، راه را بر پژوهش ها و فعالیت های جدید باز کنیم تا نوپژوهشگرانی که به دنبال تجربه هایی هستند که سرعت سیر را بالاتر می برد بهترین مدل و استوارترین راه برای آنان، نشان دادن شخصیت هایی است که در این مسیر وارد و به ارزاقی دست پیدا کردند.
استاد بهجت پور با بیان اینکه اینهایی که رزق الهی نصیب شان شد برای ما مدلی{در این راه}هستند؛ خاطرنشان کرد: آیت الله معرفت، شخصیتی که مرزوقِ رزق الهی شد و در عالم دانش و فهم، در عالم اسلام، در عالم خدمت رسانی به قرآن، گوی سبقت را از بسیاری ربود و تجربه های او مشعل راهی است برای امثال ما تا مسیر رفتن را با واکاوی تجربه های او برای خود هموار کنیم.
وی ادامه داد: این نشست ها باید به ما انرژی مضاعف داده و عزم ما را برای ادامه راهی که خود انتخاب می کنم، محکم تر کند؛ البته خداوند هر کس را باتوجه به استعدادهای او، با توجه به راهی که انتخاب می کند و... رزق خاصی می دهد و راه رسیدن به رزق هم متد و روش خاص خود را دارد. هر یک از ما روش و تجربه ای بیاموزد که حرکت استوارش را بر اساس آن شکل دهد.
استاد حوزه و دانشگاه با افزودن این مطلب که آیت الله معرفت، حداقل در ۵۰ سال از عمر شریف خود، عَلَم پژوهش و تحقیق را در حوزه به دست گرفت؛ گفت: نکته ای در باب رزق الهی که نصیب او شد باید عرض کنم؛ آیت الله معرفت، شخصیتی اصولی و فقیه و شاگرد اساتید فقه و اصول بود و حتی یک ساعت درس تفسیر پیش کسی فرا نگرفته بود اما اخلاص در عمل و اراده اش بر اینکه خلأیی را از جهان تشیع بردارد، او را کشاند به اینکه امروز با افتخار 10 جلد «التمهید» را به دست بگیریم و در مقابل آثار غیرشیعه با همه سستی ها و ناهمواری های آن آثار، ما التمهید را که مجتهدانه نوشته شده و توانست کمالات اهل بیت را به منصه ظهور برساند؛ نشان دهیم و امروز با افتخار بتوانیم در کنار بزرگی بنشینیم که قلم فاخر و باعظمت و عالمانه او، تفسیر جامع اثری را داد که بکی است در جهان اسلام و دومی ندارد.
وی اظهار داشت: آیت الله معرفت، با روح مجتهدانه و اخلاص وارد شد تا خلأهای بزرگ را پوشش دهد و این از باب رزق الهی است؛ آثار علامه، نشاندهنده تلاش مجدانه ایشان در شناخت دقیق مطالب از منابع اصیل و استفاده از استوانه های هر دانش و رصد کردن دیدگاه های استوانه های هر دانش است که اینها زمینه ای شد که توانست در حد بزرگان بنشیند و در این مناره، فریاد اهل بیت را بزند؛ روح تتبع از منابع اصیل را در نوشته های او به وفور مشاهده می کنید. او اعتمادش به آن چیزی است که خود در منبع می بیند و به مواجهه مستقیم با اندیشه است.
استاد بهجت پور با ذکر این نکته که علامه برای آنچه خود به عنوان خلاصه و نتیجه یک عمر تلاشش قلمداد کرده بود تلاش کرد تا خود به یک انصباط ذهنی برسد؛ خاطرنشان کرد: فراوان اند افرادی که وارد تفسیر می شوند اما کم اند که مبانی این پژوهش را خود به دست آورده باشند؛ علوم قرآن پیش درآمد تفسیر است و در سایه سار چنین پژوهشی است که می توانید به یک چارچوب ذهنی استوار برسید. باید بدانیم بهترین سلیقه در نگارش تفسیر چیست؟ هر یک از بزرگان تفسیر چه مدلی دارند و... آیت الله معرفت، دقیقاً ادبیات دانش خود را خود تولید کند. او 10 سال پیش دار فانی را وداع گفت و تفسیر اثری جامع، محصول دو سه سال اخر حیات اوست که سالها در منابع علوم قران تحقیق کرد که پیشینه در میان ما مسلمانان نداشت.
وی ادامه داد: آیت الله معرفت با اراده شروع کرد؛ در منابع اهل سنت وارد شد و در دل تفسیرنگاری های شیعه و سنی ورود کرد و همه آنچه برای یک تفسیر لازم بود مجتهدانه بیرون کشید. همه فضائل چند دهه پژوهش او جمع شد و شد تفسیر اثری جامع و البته هزینه زیادی هم پای اراده اش داد اما این منبع را زنده کرد.
دکتر بهجت پور با بیان اینکه قرآن متنی پیوست دار، ناظر به یک واقعیت خارجی و شرایط جامعه ای که در آن نازل شده را مد نظر دارد؛ تصریح کرد: علامه معرفت می دید ما بک تراث و یک ثروت بزرگی داریم که می تواند پیوست فرهنگی اجتماعی قرآن را در اختیار ما بگذارد لذا کار او این بود توانست پیوست فرهنگی و اطلاعات لازمی که فهم قران را آسان کند در اختیار ما بگذارد زیرا تراث روایی ما در نقطه ای که باید؛ ننشسته و مورد توجه نیست لذا مقدار بهره گیری ما از آیات بسیار نازل و دقت آن زیاد نیست چون ان پیوست را ندارد.
وی با تأکید بر اینکه سیره و سنت، آیات را معنادار می کند و جلوی کجروی ها را می گیرد؛ اظهار داشت: آیت الله معرفت بنا را بر این گذاشت اولاً این تراث زنده شود و بخش زیادی از روایات ما{درباره فضای نزول} را که دیگران مصادره کرده بودند و ما در منابع روایی خود به قدر کافی روایت نداشتیم را مورد توجه قرار داد؛ به همین دلیل باید اهل بیت و مکتب اهل بیت دیده و درباره منابع روایی داوری می شد.
این استاد حوزه و دانشگاه موقعیت سنجی استاد معرفت را مورد توجه قرار داد و گفت: امروز جهان اسلام گرفتار جریان اشعری در مقابل معتزلی است؛ این جریان{اشعری} جریان متحجری است که در آن جریان سلفی گری، رشد می کند و بنای او این است فکر نکند و به ظاهر نصوص اکتفا کند لذا برای جهان اسلام باید قرآن را از نو خواند با ادبیاتی که آنها می فهمند.
وی در همین باره ظرفیت روایات را مورد اشاره قرار داد و کار علامه معرفت در این باره را از افتخارات مکتب شیعه دانست و گفت: بناست قرآن خواندنی باشد و غیر شیعی با مقایسه منصفانه روایات، حقیقت مطلب دست او بیاید و علامه با باطن گیری از روایات مخالف بود. می گوید با همین ظاهر با شما سخن می گوید؛ تفسیر جامع اثری، امروز پیام شیعه برای دنیای اسلام است؛ آیت الله معرفت می خواست احیای امر اهل بیت کند و راهش این بود.
.
نظر شما