خبرگزاری شبستان: دی ماه سال گذشته بود که محمدجعفر محمدزاده، معاون تازه منصوب معاونت مطبوعاتی وزارت ارشاد، در کلاس درس دانشکده خبر با انتقاد از ناکارآمدی خبرگزاری ها ومطبوعات داخلی گفت: با وجود ده هزار خبرنگار، هنوز شهید آوینی، حسنین هیکل و فالاچی نداریم، هدف اصلی من ارتقای جایگاه خبرنگاری است، طوری که هر کسی نتواند خبرنگار شود.
با وجود آن که این سخنان، امکان انتشار از سوی شبستان را نیافت، اما به نظر می رسید محمدزاده که پیش از مسئولیت در معاونت مطبوعاتی، سابقه حضور در سمت هایی چون معاون ارتباطات و اطلاعرسانی دفتر رئیسجمهوری، مدیر کلی روابط عمومی و امور بین الملل دیوان محاسبات کشور، معاون موسسه و روزنامه جام جم و فعالیت در صدا و سیما و تالیف چند کتاب را در کارنامه خود داشت، آمده است تا تغییرات جدی تری در حوزه رسانه های کشور ایجاد کند.
امروز که چند ماه از مدیریت محمدزاده بر معاونت مطبوعاتی می گذرد، به بهانه روز خبرنگار، در گفت و گویی با وی، به فعالیت معاونت تحت امر او در ماه های گذشته، تغییرات فضای رسانه ای کشور و حاشیه های حضورش در این مسئولیت پرداختیم.
تعریف دقیقی از خبر و آمار درست و درمانی از خبرنگاران نداشتیم
محمدزاده در ابتدا درباره دغدغه روزهای ابتدایی مسئولیت و میزان تحقق شعارهایش در این ماه ها گفت: البته سنجش موفقیت یا ناکامی ما بر عهده رسانه هاست اما من از همان ابتدای مسئولیت، دو مشکل اساسی در حوزه فعالیت رسانه ها در ایران را نبود تعاریف مشخص و حرفه ای از خبر و خبرنگاری و همچنین نداشتن آمار دقیق و قابل اتکا از خبرنگاران عنوان کردم که فعالیت ماه های اخیر ما نیز معطوف به این دو حوزه بوده است.
وی ادامه داد: برای حل مشکل اول، آیین نامه کار حرفه ای خبرنگاران را با هدف تبیین روشن جایگاه خبر، رسانه ها و خبرنگاران به دولت ارائه کردیم، سندی که پیش از این وجود نداشت. از سوی دیگر سامانه جامع اطلاعات خبرنگاران را به صورت آن لاین راه اندازی کردیم تا روند کاری فعالان عرصه رسانه ثبت و مبنای دقیقی برای آمار و مباحث حقوقی شود.
صدایمان به آن سوی آب ها نمی رسد
حضور رسانه های ایران در عرصه بین المللی و میزان تأثیرگذاری آن ها بر افکارعمومی جهان، موضوعی است که جای خالی آن خصوصاٌ در سال های اخیر احساس می شود، تاجایی که خبرنگاران و عکاسان خبری ایران حتی در رویدا دهای مهمی چون جنگ سی و سه روزه لبنان نیز حضور نداشتند.
معاون مطبوعاتی وزیر ارشاد با پذیرش ضعف رسانه های ایران در رقابت با رسانه های مطرح خارجی گفت: در حوزه بین الملل، صدای رسانه های ما در آن سوی آب هاشنیده نمی شود؛ اطلاع ما از رویدادهای سایر نقاط جهان نیز متعلق به خبرنگاران خود ما نیست و در این زمینه بیشتر مترجم هستیم که باید برای آن فکری شود.
خبرنگار به اندازه معلم دبستان هم آموزش نمی بیند
در دوره چندماهه مسئولیت محمدجعفر محمدزاده شاهد تسریع در اموری چون ارائه مجوز انتشار و تعامل بهتر با مطبوعات نسبت به گذشته هستیم اما آن چه همچنان به قوت خود باقی است، ناآشنایی مدیران و به خصوص مدیران مطبوعاتی با مقوله رسانه و عدم اطلاع از کارکردها و میزان تأثیرگذاری آن است.
محمدزاده اما معتقد است که اگر مدیری رسانه ای نباشد، به اندازه رسانه ای نبودن اهالی رسانه آسیب زا نیست. وی می گوید: مثلاً رئیس جمهور خود یک رسانه است، یا من مدیر رسانه ای هستم اما بسیاری از مدیران این گونه نیستند و لزومی هم ندارد رسانه ای باشند. مشکل از آن جا آغاز می شود که اهالی رسانه، تخصص لازم برای فعالیت رسانه ای را نداشته باشند.
وی ادامه می دهد: معلم یک کلاس 30 نفره برای حضور در کلاس دوره های مختلف تربیت معلم و ضمن خدمت را می گذراند، اما خبرنگاران ما با وجود گستره بسیار بزرگ مخاطب، بدون هیچ آموزش و گزینشی مشغول به فعالیت در این عرصه می شوند. جالب تر این که هرکس مدتی بیکار می ماند، به فعالیت رسانه ای روی می آورد.
معاون وزیر ارشاد هم چنین می افزاید: آن چه امروز باید به طور جدی از سوی دولت و خود اهالی رسانه پیگیری شود، یکی معرفی روزنامه نگاری به عنوان یک حرفه و علم و دیگری تبیین شاخصه های روزنامه نگاری اسلامی است که در سخنان رئیس جمهور در بزرگداشت روز خبرنگار نیز بر آن تأکید شد.
بزرگداشت پیشکسوتان رسانه نمادین است
دیدار با پیشکسوتان عرصه رسانه و بزرگداشت ایشان، از جمله فعالیت هایی است که در برنامه دوره تازه معاونت مطبوعاتی وزارت ارشاد قرار گرفته است که از جمله آن ها دیدار معاون مطبوعاتی با دکتر معتمدنژاد بود.
گرچه این دیدارها به لحاظ تکریم بزرگان عرصه رسانه از اهمیت بالایی برخوردار است، اما باید پذیرفت که وجه نمادین این دیدارها، بیش از وجوه کاربردی آن هاست چراکه فضای رسانه ای امروز کشور نیازمند نگاه های تازه و برنامه های پیشرو است.
محمدزاده با تأکید بر ادامه یافتن دیدارها با اساتید خبر و روزنامه نگاری کشور به فعالیت های پیش روی معاون مطبوعاتی در سال جاری اشاره می کند که تشکیل سه شورای سیاستگذاری پژوهش، جشنواره و نمایشگاه در معاونت مطبوعاتی از جمله آن هاست.
امسال جشنواره مطبوعات از نمایشگاه سالانه جدا می شود
وی با اعلام خبر جدایی جشنواره مطبوعات از نمایشگاه سالانه برای اولین بار و برپایی نمایشگاه در آبان ماه، از برگزاری این دو رویداد در سال های گذشته به طور یکجا انتقاد می کند. هم چنین تشکیل شورای جشنواره مطبوعات با حضور روزنامه نگاران، اساتید و مدیران رسانه از دیگر خبرهای معاون مطبوعاتی برای اهالی رسانه است.
پرسش دیگر ازمحمدزاده درباره مشکل بیمه خبرنگاران است که وی همان شفاف نبودن تعریف خبرنگار، روزنامه نگار و فعالیت رسانه ای را عامل اختلاف میان نهادهای مرتبط با این امر می داند و می افزاید: عدم وجود تعریف یکسان از فعالیت رسانه ای نزد سازمان های بیمه گر و سایر نهادها موجب شده که تکلیف حقوق، بیمه و بازنشستگی اهالی رسانه همانند سایر مشاغل مشخص نباشد.
جلوگیری از انتشار خبر شبستان، به خاطر کم کردن حاشیه ها بود
اما محمدزاده در پایان درباره حاشیه های حضورش در معاونت مطبوعاتی می گوید: از ابتدای فعالیت در این مسئولیت، به دنبال کم کردن حاشیه ها بودم و جلوگیری از انتشار خبر سخنانم در دانشکده خبر از سوی شبستان نیز به همین خاطر بود، در آن زمان یک هفته بیشتر از آغاز فعالیتم نمی گذشت و انتشار آن گزارش می توانست حاشیه ساز شود.
پایان پیام/
نظر شما