خبرگزاری شبستان_ خرم آباد؛
به بهانه بیست و نهمین سالروز حضور افتخار آفرین یگان57 حضرت ابوالفضل (علیه السلام)لرستان در عملیات نصر 29 آبان سال 1366 شمال شرق سلیمانیه.
عملیات قمیش، به جهت اینکه بنا شد عملیاتی در ارتفاعات گردرش صورت گیرد منتفی شد، بعد از منتفی شدن آن عملیات، نیروی زمینی سپاه همواره درصدد تدارک عملیاتی جهت تصرف ارتفاعات گردرش بود.
بعد از کنسل شدن عملیات درقمیش، نیروهای این لشگر کار شناسایی ارتفاعات گردرش را پیگیری کرده و تقریبأ در پایان آبان ماه سال 1366شناسایی منطقه عملیاتی اتمام و هنگام اجرای عملیات بود.
محسن مرادی، مسئول روابط عمومی بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس لرستان، در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان با اشاره به تحقیقات زیادی در خصوص این عملیات و صحبت با یادگاران عملیات نصر، افزود: این بارهم یگان هایی از نیروی زمینی سپاه ازجمله لشگر57 ابوالفضل بنا شد دراین عملیات حضور یابند، یگان 57 ابوالفضل (علیه السلام) لرستان با استعداد همان سه گردان (گردانهای حمزه- انبیاء وشهدا) و احتیاط گردان های محبین و مالک الشتر می بایست وارد عمل شود.
بنابراین گردانها را از بوکان به بانه و از آنجا به منطقه بوالحسن انتقال داده و در این منطقه با تجهیز و حرکت تا دامنه ارتفاع گلان برای حمله نهایی آنها را مهیا ساختند.
مرادی، عنوان کرد: مشکلات عملیات قمیش با اندکی تفاوت، در این عملیات هم ملاحظه می شد و تقریبأ شرایط این دو عملیات مشابه هم بود، بخصوص اینکه رودخانه بزرگ زاب نیز از کنار همین ارتفاعات عبور می کرد و برای حضور در عملیات بطور قطعی بایستی از این رودخانه به نحوی گذر کرد که دشمن متوجه تحرکات و عبور و مرور و نقل و انتقالات رزمندگان اسلام نشود.
وی ادامه داد: حتی دراین قسمت ازرودخانه، تقریبأامکان عبور باوسایل ساده مثل تیوپ و... نبود، بنابراین پل شناوری ازجنس آلومینیوم درظرف چند ساعت درهمان شب بوسیله واحد مهندسی ساخته شد که رزمندگان قهرمان ایران بواسطه این پل، ازرودخانه گذشته وگردانهای 3گانه مذکور دردو محور با رعایت مقررات حفاظتی وامنیتی که در این عملیات درنوع خود کم نظیربود،بطرف نقطه آغاز حمله (یعنی نقطه رهایی) حرکت نموده وبا رسیدن به نقطه درمواضع از پیش تعیین شده تا آغاز عملیات موضع گرفتند.
مرادی، با بیان اینکه قبل از رسیدن به این نقطه گردان ها ازهم جدا شدند، بیان کرد: گردان حمزه به جناح راست، گردان شهدا به جناح چپ و گردان انبیاء نیز دروسط این دو گردان بطرف نقطه رهایی حرکت کردند .
وی افزود: لشگر 57 ابوالفضل(علیه السلام) لرستان در این عملیات به عنوان یگان خط شکن در نظر گرفته بودند و یگان های بعدی می بایست ادامه عملیات را پی گیرند.
مرادی، ادامه داد: نیروهای عمل کننده در نقطه رهایی آماده وحاضر بودند تا اینکه سرانجام در تاریخ 29آبان سال66 عملیات با رمز(یا محمد بن عبدالله«ص») آغازشد.
وی افزود: باتوجه به اینکه دشمن کاملأ غافلگیر شده بود قریب به دو ساعت گذشته از آغاز این تک مهم وحساس، خطوط دشمن بطور کامل شکسته شد و نیروهای عراقی اکثرأ، کشته، مجروح واسیر گشته ومابقی پا به فرار گذاشتند.
مرادی، ادامه داد: نیروهای قهرمان و رزمندگان سلحشور با شجاعت وصلابت بسیار زیاد در ارتفاعات گردرش وآسوس مستقر شدند و کار پاکسازی منطقه متصرفه را آغاز نمودند.
مرادی ابراز کرد: بالاخره منطقه عملیاتی بطور کامل برای سپاهیان اسلام تثبیت گردید، و مهیای جوابگویی به پاتک های دشمن شدند.
وی عنوان کرد: دشمن نه تنها از پاتک های خود (قریب به10 پاتک در روز بعد ازعملیات)نتیجه ای نگرفت، بلکه به لحاظ اینکه رزمندگان اسلام مسلط بر نیروهای دشمن بودند، با آتش توپخانه، هم پاتک ها را براحتی دفع می نمودند و هم تلفات زیادی رابه دشمن وارد می ساختند.
مرادی، ادامه داد: سه نکته در این عملیات لازم به توضیح است، اول آنکه به دلیل استفاده از اصل غافلگیری در این عملیات، از یک طرف تلفات و خسارات دشمن بسیار زیاد و تلفات جانی و مالی سپاهیان اسلام بسیار اندک، و از جانبی دیگر با تصرف این ارتفاعات در واقع زمینه تصرف ارتفاع قمیش و... فراهم شد.
وی، بیان کرد: البته چند دقیقه ای قبل از آغاز عملیات می رفت که دشمن متوجه شود و در نتیجه عملیات کنسل گردد، اما با رشادت رزمندگان سلحشور و امدادهای الهی این موضوع نیز مرتفع گشت.
مرادی، افزود: نکته دوم آن است که این عملیات یکی از موفق ترین و مهمترین عملیات های جنگی بود، به نحوی که آقای هاشمی رفسنجانی و همه فرماندهان نظامی جنگ از آن به بزرگی و اهمیت یاد کرده و آقای هاشمی در خطبه های نماز جمعه به آن عنوان (فاوکوچک) را لقب داد.
وی بیان کرد: سومین نکته اینکه به علت خشن وصعب العبور بودن ارتفاعات گردرش و... امکان ایجاد جاده در آن مدت اندک وجود نداشت؛ بنابراین کارهای تدارکاتی وارسال غذا و مهمات به رزمندگان از طریق هلیکوپتر ویا بوسیله قاطر انجام می گرفت و مشکلات خاص مربوط به این تردد در توصیف نمی گنجد.
مرادی، ابراز کرد: به لطف الهی رزمندگان بر همه این مصائب فائق آمدندو لشگر 57 ابوالفضل(علیه السلام) لرستان دراین عملیات حماسه ها آفرید و حماسه آفرینی رزمندگان غیور آن نه تنها قابل انکار نیست بلکه به صراحت می توان گفت نقش اساسی وعمده ای در پیروزی در این عملیات از جانب این یگان ایفا شد، بعد از عملیات، عملکرد لشگر57 مورد تکریم و ستایش قرار گرفت.
وی ادامه داد:بعد از اینکه کاملأ خط مقدم تثبیت گردید، گردان های عمل کننده به عقبه یگان مراجعت نموده و دوگردان محبین و عاشورا بمدت چهل و پنج روز پدافند منطقه عملیاتی را بعهده گرفتند.
مرادی، افزود: با سپری شدن این مدت، نیروهایی از دیگر یگان ها پدافندمنطقه را عهده دار شدند و در نتیجه دو گردان مذکور نیز به سد بوکان عزیمت نمودند.
مسئول روابط عمومی بنیاد حفظ آثارونشرارزش های دفاع مقدس لرستان، اظهار کرد: در نتیجه با توجه به حضور جدی و مستمر در این منطقه آرایش جنگی خاصی برای لشگر وجود داشت و گردان های پشتیبانی رزمی و تخصصی نظیر ادوات- لجستیک-بهداری- توپخانه- پدافندو.... بطور مداوم دراین منطقه حضور داشتند، تنها نقل و انتقالات وجابجایی های کلی، مشمول گردان های پیاده می شد.
مرادی، بیان کرد: عملیات نصر 8 که درمنطقه ای به وسعت بیش از 50کیلومتر مربع انجام گرفت منجر به آزادسازی ارتفاعات مهم گردرش و غیره و چندین روستا گردید و در این عملیات نفرات زیادی از دشمن کشته وزخمی وبه اسارت سپاهیان اسلام درآمد که نقش اساسی را در این عملیات،لشگر57ابوالفضل ایفا نمود.
نظر شما