به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از کرمانشاه، نشست تخصصی حافظ شناسی عصر امروز(26 آبان) در حاشیه دوازدهمین نمایشگاه سراسری کتاب کرمانشاه برگزار شد.
دکتر ابراهیم رحیمی زنگنه مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمانشاه، در این نشست گفت: عشق از حسن به عمل می آید ازلی است و قابل بیان نیست.
وی افزود: ماهیت عشق از مقوله های گفتنی نیست که عقل بتواند به آن دسترسی پیدا کند و آن را توصیف کند.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی، بیان کرد: حافظ در جای جای غزلیاتش از عشق سخن گفته است که از آن به عنوان امانت الهی یاد می کند.
دکتر رحیمی زنگنه، با بیان اینکه عشق را از زبان اولیای الهی بیان کرد؛ تصریح کرد: یکی از زیباترین بیانات از توصیف عشق مختص به مولاناست که می گوید عشق آن شعله ایست که برافروخت هر چه جز معشوق باشد را می سوزاند.
به گفته وی در عرفان اسلامی مهم آن است که بار امانت الهی که در قرآن آمده است، چیست؟ و این بار امانت به زعم عرفا همان عشق است که حافظ می گوید فاش می گویم و از گفته خود دلشادم بنده عشقم و از هر دو جهان آزادم.
این مقام مسئول، ادامه داد: از نگاه حافظ، عبادت حقیقی جز از طریق عشق ممکن نیست.
وی با بیان اینکه حافظ در اشعار خود از ادبیات ملامتی بهره گرفته است، عنوان کرد: اوج غزل ملامتی ما که از ثناعی شروع می شود درغزل آسمانی حافظ تجلی پیدا می کند.
رحیمی زنگنه، ابراز کرد: یکی از مباحث مطرح در غزل حافظ تضاد عقل و عشق است که تضادی ماهوی نیست بلکه عقل و عشق در یک مسیرند اما از جایی عقل از عشق جا می ماند.
دکتر عبدالرضا رادفر از اساتید دانشگاه، نیز در این نشست گفت: عشق پدیده ای است که می شود از حافظ و مولانا که آن را سرلوحه قرار داده اند ردپایی در حد چیستی عشق و معنای قابل پذیرش برای اندیشه های زمینی استفاده کرد.
وی با اشاره به این بیت از حافظ الا یا ایها الساقی ادر کاسنا ونا ولها که عشق آسان نمود اول ولی افتاد مشکل ها، اظهار کرد: اگر بخواهمد با نگاهی امروزی و سینمایی تعبیر کنیم یک لانگ شات و نمای دور از عشق است بدون اینکه فوکوس کند و زاویه را ببندد.
این صاحب نظر حوزه ادبیات و نشر، ابراز کرد: عشق در وادی امر برای کسانی که وارد ساحت ساحت آسمانی آن نشده اند بسیار سهل و ساده می نماید ولی برای کسانی که وارد شده اند سخت است.
وی عنوان کرد: نماهای زیادی از حافظ در مورد عشق می بینیم که آن را بسته تر معرفی می کند و می گوید: بحریست بحر عشق که هیچش کناره نیست…که نشان از شکوه و عظمت عشق دارد نه گمنامی آن.
دکتر رادفر، گفت: حافظ عشق و عاشقی را یک موهبت الهی معرفی می کند و به زبان ایهام بیان می کند که عشق یک مفهوم الهی و آسمانی است.
وی با بیان اینکه دستگاه و نظام فکری حافظ، نظام الهی و معرفتی است، اضافه کرد: جهانی که حافظ در یک استراتژی عاشقانه توصیف می کند همان بیتی است که می فرماید عشقت رسد به فریاد ار خود به سان حافظ قرآن ز بر بخوانی در چارده روایت.
نظر شما