خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: روابط اسپانیا و ایران پس از انقلاب علیرغم برخی فراز و نشیبها از اصل ثبات و استحکام برخوردار بوده است. اسپانیا از جمله کشورهای اروپایی است که از ابتدای انقلاب، سیاستی نسبتاً میانه در برابر جمهوری اسلامی ایران اتخاذ کرده است. اسپانیا ضمن رعایت بی طرفی کامل در جریان جنگ ایران و عراق، در تحریم اقتصادی آمریکا علیه ایران مشارکت نکرد. در چارچوب اتحادیه اروپا اگرچه اسپانیا هیچ گونه قطعنامه یا اقدامی علیه ایران را پیشنهاد نکرد و تلاش کرد در تنشهای ایجاد شده بین اتحادیه اروپا و ایران نقش مثبت و سازندهای ایفاء کند اما در چارچوب سیاست خارجی و امنیتی مشترک به تحریمهای اتحادیه اروپا علیه ایران ملحق شد.
بنابراین گزارش، تا سال ۱۳۷۹ روابط دو طرفه دچار شدت و ضعف شد و طی این مدت برخی سفرهای دوطرفه در سطوح وزارت شامل سفر وزیر وقت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران به مادرید صورت گرفت. دیدار وزیر امور خارجه وقت ایران از مادرید در خردادماه ۱۳۷۷ کوششی بود که از سوی ایران برای ایجاد تحرک در روابط به عمل آمد. در جواب این سفر، نخست وزیر وقت اسپانیا در رأس یک هیئت بلندپایه در مهر سال ۱۳۷۹ از ایران دیدار کرد.
سفر خوزه ماریا آزنار نخستین دیدار رسمی یک مقام عالیرتبه اسپانیایی به ایران در طول تاریخ مناسبات دو کشور بود. این ملاقات علاوه بر اهمیتی که به دلیل محتوای مذاکرات و اسناد امضاء شده داشت، شروع روندی فزاینده در روابط همهجانبه دو کشور بود. در حاشیه این دیدار ۵ سند همکاری به امضای دو کشور رسید. از جمله توافقات انجام شده بیانیه مشترک همکاری بین ایران و شاه وقت اسپانیا و همچنین یادداشت تفاهمی بود که درخصوص مبارزه با مواد مخدر به امضای دو کشور رسید. توسعه همکاریهای تجاری دو کشور در امور نفت و پتروشیمی، زراعت و شیلات، توریست، ترابری و غیره، از جمله بخشهایی بود برای همکاری اقتصادی بین اسپانیا و ایران مورد تأکید قرار گرفت و پیرو آن برگزاری چندین سمینار اقتصادی دوجانبه و امضای پیمان نامههای اقتصادی گوناگون بین دو کشور در بهبود همهجانبه روابط اقتصادی نقش مهمی ایفاء کردند.
این گزارش می افزاید: پس از آن دو کشور مراودات تجاری و اقتصادی خود را ادامه داده اند و امروز کشور اسپانیا طی شش ماهه سالجاری با وجود اینکه در رتبه پانزدهم کشورهای هدف صادراتی ایران قرار دارد اما طی مدت مذکور پیش از 154 میلیون دلار کالای ایرانی را خریداری کرده است به طوری که نسبت به مدت مشابه سال 94 که این میزان 130 میلیون دلار بوده است، 18 و 25 صدم درصد افزایش را نشان میدهد.
گمرک در این زمینه گزارش داده است: "کشور آلمان در ردیف هفدهم از بازار صادرات ایران قرار دارد به طوری که در شش ماهه اول سالجاری 133 میلیون دلار کالا از ایران به این کشور صادر شده است. در مدت مشابه سال گذشته 131 میلیون دلار کالای ایرانی به کشور آلمان صادر شده است که به میزان یک و 34 صدم درصد افزایش داشته است."
یادآور می شود: ایتالیا دوازدهمین کشور هدف صادراتی ایران طی شش ماهه اول سالجاری است که بیش از 288 میلیون دلار کالای ایرانی خریداری کرده است.
نظر شما