به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، همایش بررسی حقوق مبارزه با مفاسد اقتصادی و اشرافیگری با حضور حجتالاسلام والمسلمین مرتضویمقدم معاون اول دادستانی کل کشور امروز عصر در سالن همایشهای دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد.
حجتالاسلام مرتضویمقدم با اشاره به اینکه فساد یک مقوله عمومی است، گفت: از این جهت فساد را یک موضوع عمومی میگوییم که ابعاد مختلفی دارد مثلا فساد در سیاست، فرهنگ، اخلاق و اقتصاد.
وی در خصوص فساد اقتصادی بیان داشت: فساد اقتصادی به 2 نوع فساد کلان و خرد تقسیم میشود و آنچه که در جامعه مورد بحث میباشد، فساد کلان است که با توجه به اینکه چه کسی مرتکب فساد شده است و یا منشا آن کجا بوده است، قابل تقسیم می باشد.
معاون اول دادستانی کل کشور در خصوص شکل گیری فساد کلان اظهار داشت: عده ای از افراد بالادست و دارای نفوذ در سیستم کشور و یا مدیران یک نظام هنگامی که دست به فساد میزنند فساد از نوع کلان رویداده است. در کشور ما مدیران عالیرتبه فساد کلان کمتری دارند و بیشترین فساد را مدیران میانی انجام میدهند که میتواند با انگیزه سیاسی و یا انگیزه ثروتاندوزی باشد.
وی ادامه داد: انگیزه فساد سیاسی بدبین کردن مردم به نظام و انقلاب است و انگیزه ثروتاندوزی نیز برای جمعآوری مال میباشد که با تقلب و نیرنگ به دست میآید.
حجت الاسلام والمسلمین مرتضوی مقدم در خصوص نحوه ارتکاب فساد در کشور تصریح کرد: نحوه ارتکاب فساد در کشور به دو شکل سازمانیافته و غیر سازمانیافته می باشد، در فساد سازمانیافته 2 یا 3 نفر به بالا به صورت هماهنگ و با هدفی مشخص دست به فساد میزنند اما در فساد غیر سازمانیافته شخص به صورت انفرادی پولی را اختلاس کرده و فرار میکند. مفاسد سازمانیافته مصادیقی دارد که از طرق خاصی به ثروت کلان دست مییابند مانند تقلب و جعل در اسناد دولتی و یا اخلال در نظام اقتصادی کشور که با شیوه تقلب و جعل انجام میشود. در نظام اقتصادی تنها فسادهای کلان هستند که اخلال ایجاد میکنند.
حجتالاسلام والمسلمین مرتضویمقدم با توجه به اینکه فساد اقتصادی کلان از نوع سازمانیافته چند چهره دارد، بیان داشت: اقتصاد سیاه، اقتصاد خاکستری، اقتصاد سفید از جمله فسادهای اقتصاد کلان میباشند.
وی بیان داشت: در فساد اقتصاد سیاه آن قدر نحوه اختلاس مشخص است که عام و خاص متوجه فساد در آن میشوند اما در فساد اقتصاد خاکستری همه جامعه نمیتوانند متوجه اختلاس شوند و فقط افراد اهل فن، اقتصاددان و کارکشته متوجه این نوع اختلاس میشوند مثل تبانی در معاملات دولتی یا مداخله کارکنان خصوصی در معاملات دولتی.
معاون اول دادستانی کل کشور در خصوص فساد اقتصاد سفید اظهار داشت: در این فساد که کمتر مورد اهمیت قرار می گیرد در بین فراد پایین تر جامعه رواج دارد، مثل تصرف اموال دولتی که خیلی به آن اهمیت داده نمیشود یا عدم پرداخت بدهیهای دولتی و فرارهای مالیاتی.
وی در خصوص نحوه برخورد دستگاه قضا با فساد گفت: نقش دستگاه قضایی در برخورد با فاسدان اقتصادی در مرحله آخر میباشد، ابتدا باید مجرم را شناخته و مدارک لازم را جمعآوری کرده و بعد به مراجع قضایی تحویل دهند.
معاون اول دادستان کل کشور با اشاره به نقش بسیج در برخورد با مفاسد اقتصادی بیان داشت: بسیج گروه خاصی نیست بلکه یک جریان است. بسیج یک جریان خالص، باطل ستیز، وحدت آفرین، همدل و مقاوم است و هر کسی در این جریان قرار گیرد، بسیجی محسوب میشود. هر کسی در هر لباسی خدمتگزار جامعه و مردم باشد، هر کسی که مدافع نظام و ارزشهای دینی و انقلاب باشد، بسیجی است.
وی ادامه داد: بسیج در مقابل هجمههای دشمن مقاوم، باطل ستیز و غیرقابل نفوذ است. اگر بسیج را اینطور معرفی کنیم و بشناسیم آن وقت بسیج میتواند نقش موثری در جلوگیری از فساد داشته باشد. بسیج این نیست که فقط اسلحه به دست بگیریم، بسیج فقط بخش نظامی نیست بلکه بخش اقتصادی و فرهنگی نیز دارد. ظرفیتهای بسیج بسیار بالا است و اگر میخواهیم مبارزه جدی با فساد داشته باشیم باید بسیجی شویم و بسیجیان را برای مبارزه شناسایی کنیم.
حجت الاسلام والمسلمین مرتضوی مقدم در پایان با اشاره به این جمله امام که نگذارید انقلاب به دست نااهلان بیفتد، خاطرنشان کرد: نااهلان یعنی کسانی که نسبت به نظام و انقلاب و ارزشهای انقلاب و فسادها بیتفاوتاند. اگر بخواهیم نظام اسلامی را حفظ کنیم باید از بسیج در تمام سطوح کشور استفاده کنیم.
نظر شما