توفیق در تحول علوم انسانی تابعی از الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت

حجت الاسلام میرمعزی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت را مجموعه ای از راهبردها برای رسیدن به وضعیت مطلوب و مبتنی بر ارزش های دینی دانست و گفت: میزان توفیق در تحول علوم انسانی با این الگو ارتباطی مستقیم دارد.<BR>


به گزارش خبرنگار شبستان، حجت الاسلام سید حسین میرمعزی، عضو شورای عالی الگوی پیشرفت در نشست تخصصی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت؛ رهیافت ها و راهبردها با بیان این مطلب که میان این الگو با تحول علوم انسانی ارتباطی دوسوی برقرار است گفت: تبیین الگو اسلامی ایرانی پیشرفت نیازمند 4 عنصر تشکیل دهنده این مفهوم است.

 

وی با اشاره به تاکید رهبر معظم انقلاب مبنی بر حرکت در چهارچوب های بومی نه غربی اظهار کرد: پیشرفت فرآیند حرکت از وضعیت موجود به سوی وضعیت مطلوب البته با نگاهی عام است اما آنچه میان ما و غرب تمایز ایجاد می کند نوع ترسیم وضعیت مطلوب و راههای رسید به آن با اتکا به مبانی ارزشی است.

 

حجت الاسلام میرمعزی در تشریح عناصر سازنده مفهوم الگوی ایرانی اسلامی پیشرفت تصریح کرد: ارائه الگو از مطالبات جدی رهبر معظم انقلاب از نخبگان حوزوی و دانشگاهی است تا بتوان با آن از وضعیت موجود به وضعیت مطلوب دست یافت.

عضو شورای عالی الگوی پیشرفت ادامه داد: منظور رهبری از ارائه الگو تعیین نقشه راه است که باید دارای اجزای منطقی و اصول و مرتب باشد تا بتواند به مقصد نهایی پیشرفت منتهی شود.

 

وی درباره وجود صفت اسلامی برای این الگوی پیشرفت عنوان کرد: این صفت به دلیل ضرورت اتکا به مبانی ارزشی و بینشی در مسیر رسیدن به وضعیت مطلوب است و البته آسیب شناسی وضع موجود نیز باید بر این اساس صورت بگیرد.

 

حجت الاسلام میرمعزی با بیان این مطلب که آسیب شناسی پیش از ترسیم وضعیت مطلوب بی معنا است، ابراز کرد: این امور از بایدهای ارائه الگو برای رسیدن به اهداف است از طرفی باید بدانیم که رشد مادی دارای اقتضائات خاص و رشد فرامادی نیز دارای اقتضائات مختص به خود است.

 

وی درباره دلیل اطلاق ایرانی بودن به الگوی پیشرفت اسلامی بیان کرد: دو تعبیر مختفل برای این مهم وجود دارد نخست تعبیر رهبر معظم انقلاب مبنی بر اختصاص داشتن این الگو به فکر و ذهن خلاق ایرانی و تعبیر دیگر یعنی انطباق این الگو با شرایط بومی و فرهنگی ایرانی.

 

حجت الاسلام میرمعزی ادامه داد: بنابر تعاریف ارائه شده می توان گفت الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت یعنی مجموعه ای از اصول و و راهبردها در قالب نظام مند و منطقی و مبتنی بر مبنای بینشی و ارزشی اسلام که با شرایط تاریخی، جعرافیای و فرهنگی ایران هماهنگی داشته باشد و بتواند با آسیب شناسی وضع موجود، وضع مطلوب برآوردهای رسید به آن را ترسیم کند.

 

وی با بیان این مطلب که تمامی عقاید و مکاتب کنونی جهان در سه گروه جای می گیرد ابراز کرد: گروه نخست خداوند را نفی کرده، گروه دوم با شک بی مورد او را درک نمی کنند و گروه سوم علیرغم اعتقاد به خداوند به بقای عالم توسط او معتقد نیستند که متاسفانه همین امر باعث شده که در مکاتب اقتصادی بشر هیچگونه تحلیل و تاثیر و تاثری از خداوند دیده نشود.

 

عضو شورای عالی الگوی پیشرفت، با بیان این مطلب که ما خداوند را خالق، قیوم و حی می دانیم ادامه داد: این نگاه باعث می شود که در کنار نظام علی و معلولی مادی به نظامی مجرد نیز معتقد باشیم و در مسیر پیشرفت این مهم را سرلوحه کار خود قرار دهیم.

 

وی نگاه به انسان در نظام علی و معلولی مادی را فاقد عاقبت و آخرت دانست و عنوان کرد: الگوی بدون ایمان و تقوا به مقصد نرسید و سعادت انسان را محقق نمی کند و از مشکلات جوامع پیشرفته امروز نیز انتظار رفع فقر علیرغم اعتقاد به ارتزاق از سوی خداوند است در حالی که ما بر این باوریم که تقدیر روزی هر انسانی در دست پروردگار است.

 

حجت الاسلام میرمعزی با اشاره به ارتباط متقابل الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت و تحول علوم انسانی تاکید کرد: علوم انسانی با سه چالش اصلی مواجه است نخست آنکه این علوم مبتنی بر مبانی اسلامی نیست، دوم آنکه این علوم وارداتی با شرایط ایران هماهنگ نبوده و سوم اینکه به روز نیست یعنی این تئوری ها سوخت شده است.

 

وی برطرف کردن چالش نخست را ارجح بر دو چالش بعدی دانست و گفت: اگر چالش غیر اسلامی بودن علوم انسانی بطرف نشود آنگاه به علوم وارداتی رنگ و بوی اسلامی داده می شود و در حقیقت تئوری های غربی با شرایط بومی ایران منطبق می شود و این چیز نیست که ما در پی آن هستیم.

 

حجت الاسلام میرمعزی ادامه داد: هر میزان که علوم انسانی متحول شود به تبع آن الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت قابل ارائه است و می توان با ترسیم وضعیت مطلوب و شناخت آسیب های موجود در مسیر تحقق اهداف گام های اساسی برداشت.

 

وی با بیان اینکه میان اسلامی سازی علوم انسانی و تاسیس علوم انسانی اسلامی تفاوت وجود دارد تاکید کرد: اسلامی سازی علوم انسانی یعنی با ابزارها و تئوری های خاص به این علوم صبغخ اسلامی ببخشیم و در حقیقت علوم التقاطی تولید کنیم امری که متاسفانه در 90 درصد مطالعات اقتصادی جهان اسلام بروزی جدی دارد.

 

حجت الاسلام میرمعزی خاطرنشان کرد: اما ایجاد علوم انسانی اسلامی نیازمند تدوین مبانی ارزشی و تئوریک خودی منطبق با اصول و احکام اسلم است البته نباید جمعیت میلیونی دانش آموختگان علوم انسانی را در این مسیر نادیه گرفت بلکه باید با همکاری آنها در این مسیر گام برداشت.


شایان ذکر است، نشست تخصصی "الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت؛ رهیافت ها و راهبردها" شنبه، 22 مرداد به همت بخش تحول قرآن بنیان علوم انسانی در نوزدهمین نمایشگاه بین المللی قرآن برگزار شد.

پایان پیام/
 

کد خبر 59016

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha