خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: تشکیلات گمرکی در ایران سابقه دیرینه دارد. در زمان اشکانیان ( سده سوم قبل از میلاد) سازمان منظم گمرکی وجود داشته و شعب آن در مرزها آمار واردات را در دفاتر مخصوصی ثبت و حقوق معینی دریافت می کردند. در این دوره صادرات از پرداخت حقوق گمرک معاف بوده است. در زمان ساسانیان ( سده چهارم تا ششم میلادی) حقوق گمرکی به میزان یک دهم ارزش یا مقدار از واردات دریافت می شده است. بنابراین گزارش، با ورود اسلام به ایران این رویه در سایر ممالک اسلامی رایج گردید. در دوره صفویه عوارض گمرکی کالاها با توجه به بهای آن تعیین می شد. از سال 1053 هجری شمسی (1674 میلادی) گمرک به صورت اجاره ای اداره می شد و این ترتیب بیش از دو قرن ادامه داشته است. در سال 1336 هجری شمسی (1957 میلادی) گمرک به وزارت منظم و از 1345 هجری شمسی (1966 میلادی) از وزارت اقتصاد مجزا و به وزارت دارایی ملحق شد. هم اکنون گمرک ایران از سازمانهای وابسته به وزارت امور اقتصاد و دارایی است.
بنابراین گزارش، گمرک ایران در راستای ارائه تسهیلات بهتر مذاکراتی را با کشورهای مختلف انجام داده است و در حال حاضر نیز مقامات ایران و بلغارستان درباره گسترش روابط در زمینه حمل و نقل، مناسبات تجاری و رفع موانع گمرکی تبادل نظر کردند.
پایگاه خبری راه و شهرسازی در این زمینه به نقل از داود کشاورزیان، معاون وزیر راه و شهرسازی کشورمان نوشته است: "برگزاری نشستهایی با حضور مسوولان و مقام های دو کشور در حوزههای مختلف اقتصادی و تجاری، موجب گسترش روابط میان دو کشور و توسعه مناسبات تجاری و حمل و نقلی خواهد شد. با تلاش های صورت گرفته، یک کریدور جدید حمل و نقلی تعریف شده است که از بنادر ما در خلیجفارس شروع و از کشورهای آذربایجان و ارمنستان عبور و وارد گرجستان و سپس با استفاده از کشتیهای رورو به بلغارستان و در نهایت به کشورهای اروپایی هدایت میشود."
یادآور می شود: پیشنویس اولیه این توافقنامه تهیه و در اختیار اعضای کریدور قرار گرفته است. با توجه به ارایه پیشنهاد از سوی برخی اعضا، توافق شده است یک نشست کارشناسی برگزار و با برگزاری نشست وزیران، موافقتنامه منعقد شود. گرجستان علاقمند به راهاندازی سریعتر این کریدور است و هندوستان نیز تمایل دارد به این موافقتنامه ملحق شود.
نظر شما