به گزارش خبرنگار شبستان، مسعود سلطانی فر، وزیر ورزش و جوانان امروز در همایش سبک زندگی گفت: سبک زندگی موضوعی است که در سال های اخیر بین فرهنگیان و مسئولان مطرح شده است.
وی گفت: ضرورت توجه به موضوع سبک زندگی را می توان در سخنان و رهنمودهای مقام معظم رهبری در سال های اخیر به وضوح و گستردگی مشاهده کرد. رهبری می فرمایند پرداختن به سبک زندگی مسئله مهم و اساسی است و رستگاری انسان به عنوان یک هدف به سبک زندگی خوب وابسته است. امنیت زمانی و اخلاقی در سایه سبک زندگی معنوی است که تحقق می یابد. سبک زندگی هر جامعه شعور زیستن و فرهنگ یک ملت است. سبک زندگی معرف واقعی رفتارهایی است که هر فرد برای معنابخشی به زندگی اش انجام می دهد. سبک زندگی پایه و اساس رهنگ هر کشوری را تشکیل می دهد.
سلطانی فر خاطرنشان کرد: مشکلاتی که اکثریت مردم و به ویژه جوانان با آن مواجه هستند، مستقیم به سبک زندگی آنها برمی گردد. انتخاب شیوه زندگی کم تحرک، ایستا و مصرف گرا زمینه بروز بسیاری چالش ها و مشکلاتی را فراهم کرده است و در این میان نقش و جایگاه تربیتی خانواده، نقش و جایگاه تربیتی والدین بسیار بسیار مهم است و از آنجا که رشد شخصیت ،شکل گیری و پیگیری سبک زندگی انسان سالم و بلنده در خانواده ساخته می شود، توجه و ارزش گذاری بیشتر به این نهاد بیش از گذشته شده و باید تحولات اساسی جامعه را از بطن این نهاد اثرگذار یعنی خانواده آغاز کرد.
وی گفت: متاسفانه باید به این نکته اشاره کنیم که امروز بسیاری از خانواده های ایرانی با تاثیرپذیری موج فزاینده فراغتی ها و شرایط تحریمی ناشی از زندگی شهری دچار کم تحرکی شده و ورزش سهم اندکی در سبد خانوار فراغتی خانواده ها دارد.
وی ادامه داد: گرایش خانواده ها به مصرف گرایی و خرید کالاهای غیر ضروری، تجملات، مد و مدگرایی افزایش یافته و متاسفانه فرهنگ مصرف گرایی جای خود را به فرهنگ قناعت و ساده زیستی داده است و بارها اشاعه این فرهنگ یعنی قناعت و ساده زیستی مورد تاکید مقام معظم رهبری بوده است.
وزیر ورزش و جوانان با بیان اینکه نگاه به برخی آمارها در زمینه گسترش مصرف گرایی نگران کننده است، افزود: در ایران امروز مصرف نان و فرآورده های حامل انرژی بسیار بالاتر از حد استاندارد جهانی است. مصرف آب شرب ایرانیان 70 تا 80 درصد نرم جهانیان است. مصرف انرژی در ایران از میانگین مصرف انرژی در بسیاری از کشورهای اروپا بالاتر است، مصرف برق در ایران نزدیک به دو برابر متوسط مصرف جهانی است و در مصرف دارو و لوازم آرایش نیز آمارها بسیار نگران کننده است بر این اساس ضروری است چاره ای جدی بیندیشیم.
وی ادامه داد: بدیهی است چاره اندیشی و اقدام و عمل در این مورد بسیار مهم و عزم ملی و همگانی را می طلبد و قطعا نباید این عزم و اراده و برنامه از یک دستگاه و یک نهاد انتظار داشته باشیم. تمامی نهادها در این زمینه مسئول بوده و باید تلاش کنیم، در این میان مسئولیت همه نهادهای تربیتی، فرهنگی و تفریحی نظام از جمله شورای عالی انقلاب فرهنگی ،شورای فرهنگ عمومی کشور و دستگاه های دیگر مانند صدا و سیما، وزارت آموزش و پرورش بسیار حساس تر و مهم تر از دستگاه های دیگر هستند و نهادهای فرهنگی دیگر نظیر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزارت ورزش و جوانان، وزارت علوم و سایر نهادهای فرهنگی کشور باید با سیاست گذاری یکپارچه و ملی در این زمینه نقش نهادهای حاکمیتی به طور شفاف و صریح و در چهارچوب منسجم هدفمند زمینه ارزیابی بر عملکرد سازمان ها را داشته باشند.
وی گفت: در این میان دستیابی به الگوی مطلوب سبک زندگی ایرانی و اسلامی بر فرامین اسلامی اقدامی شایسته و مهم است که با توجه به منابع فرهنگی موجود و رهنمودهای رهبر انقلاب می توانند جوامع مسئول را در هدف گذاری بهتر و دقیق تر راهنمایی کنند.
لزوم توجه به نقش مهم روحانیت در ورود به سبک زندگی
وی گفت: همین موضوع بر نقش مهم نهادهای مذهبی، روحانیت، امامان جمعه و جماعت تاکید می کنند و ضرورت حضور جدی این بزرگواران به موضوع سبک زندگی را یادآور می شوند.
سلطانی فر گفت: وزارت ورزش و جوانان به عنوان نهاد متولی ورزش و هماهنگ کننده ساماندهی امور جوانان در خلال سال های گذشته اقداماتی را انجام و در آینده نیز برنامه ها و سیاست هایی را تبیین کرده است.
وی با بیان اینکه ورزش یکی از بزرگترین مولفه ها در تحقق سلامت جامعه هم در بعد سلامت اجتماعی و هم در بعد فردی و اجتماعی است، گفت: یافته های پژوهشی بر نقش مثبت ورزش و فعالیت بدنی بهبود سبک زندگی و سلامت جسم و روان، تقویت ارتباطات اجتماعی مطلوب و همچنین کاهش تنش های جسمانی و روانی تاکید کرده است.
وی گفت: از این رو ورزش و فعالیت های بدنی نقش بسیار مهمی در تحقق سهم زندگی سالم ایفا می کند و این دقیقا یکی از مهمترین اولویت های وزارت ورزش و جوانان محسوب می شود.
وی افزود: خوشبختانه با برنامه ریزی جدی و هدفمند در این زمینه میانگین سهم ورزش یا سرانه ورزش به نسبت گذشته به میزان 50 درصد افزایش یافته است اگرچه همچنان فاصله محسوسی با استانداردهای جهانی وجود دارد.
وی گفت: جوامع دیگری وجود دارد که در کشورهای مختلف توسعه یافته چه در قاره آسیا و چه در قاره اروپا سرانه ورزشی آنها بسیار رضایت بخش است.
وی ادامه داد: باید در زمینه فرهنگ سازی فعالیت های بدنی و ورزش همگانی تلاش کنیم ،اقدامات خوبی صورت بگیرد. بنده بر اساس برنامه ای که در زمان کسب رای اعتماد در مجلس شورای اسلامی ارایه دادم ،احترام ویژه ای که به بحث گسترش ورزش همگانی دارم مطمئنا در این زمینه در ایجاد یک هم افزایی و هم گرایی بسیار گسترده در بین همه دستگاه ها دارند چه امکانات سخت افزاری، نرم افزاری و چه امکانات همگانی اقدامات جدی را دارند.
وی گفت: البته ورزش قهرمانی هم مقوله ای بی ارتباط با سبک زندگی افراد و به ویژه زندگی جوانان و نوجوانان نیست و می تواند ضمن پر کردن سریع اوقات فراغت ،نیازهای قشر جوانان و نوجوانان و با ورود مردم به هیجان، نشاط و رقابت را پاسخ داد ،بر این اساس باید در زمینه توسعه ورزش قهرمانی پیش از گذشته تلاش شده و در سایه کسب قهرمانی و افتخارآفرینی جوانان در میادین مختلف ملی و بین المللی شور و نشاط و انرژی مثبت بیشتری را به جامعه ایجاد و تزریق کرد.
لزوم الگو برداری از سبک زندگی ورزشکاران
وی ادامه داد: ضمن اینکه نکته بسیار مهمی اینجاست ،قهرمانان ورزشی در گذر زمان به الگوهای اجتماعی جوانان و نوجوانان تبدیل می شوند و سبک زندگی ورزشکاران الگو به عنوان کانون مرجع مدنظر مردم و جوانان و دستگاه های مختلف در سنین مختلف قرار خواهند گرفت. بر این اساس الگو قرار گرفتن سبک زندگی ورزشکاران و قهرمانان یکی از مهمترین محورهایی است که بایستی در زمینه سالم سازی تمرکز و سرمایه گذاری شود.
وی گفت: در بخش جوانان بر این باور هستیم که بایستی با مطالعات و انتظارات جوانان به عنوان آتیه سازان کشور توجهی جدی داشته باشیم. بخشی از مشکلات جوانان به دلیل کم توجهی به نیازهای واقعی آنان در بخش های مختلف است و این یعنی کمتر از ظرفیت ها و توانمندی های ملی، فکری و علمی جوانان استفاده شده است و اگر امروز در زمینه سبک زندگی جوانان احساس خطر کنیم و جوان را به جای ظرفیت یک تنش و چالش تلقی کنیم متاسفانه نتایجی که حاصل می شود نتایج مطلوبی نخواهد شد و ضروری است بیش از هر اقدام عجولانه از مشارکت خود جوانان برای حل مشکلات و چالش های پیش روی آنان استفاده کنیم.
وی گفت: حمایت از تاسیس و فعالیت سازمان های غیردولتی، نهادهای مختلف اجتماعی و فرهنگی در ارتباط با جوانان یکی از مهمترین سیاست های وزارت ورزش و جوانان است. در این راستا امروز 1500 سازمان مردم نهاد در بخش جوانان در کل کشور تشکیل و مشغول به فعالیت هستند که با توجه به برنامه ریزی های انجام شده بنا داریم در یک سال آینده بتوانیم به تعداد قابل توجهی از درخواست هایی که وجود دارد به حدود 500 برسانیم.
سلطانی فر تصریح کرد: به همین دلیل حمایت هرچه بیشتر تاسیس تاسیس و فعالیت سمن های جوانان همچنان تلاش کرده است تا با هماهنگ سازی دستگاه های مربوط به امور جوانان در سه سطح مهم ملی، استانی و شهرستانی از طریق برگزاری مستمر جلسات ساماندهی امور جوانان، موضوعات مرتبط با سطح ملی جوانان را پیگیری و در دستور کار خود قرار دهد. در همین راستا تاکنون در 12 مرکز استان کشور 12 خانه جوان تشکیل شده است و با برنامه ریزی ای که انجام شده است امسال در مرکز 19 استان نیز خانه های جوان را راه اندازی خواهیم کرد، این مکان ها با هدف ارایه مشاوره های مراکز جوانان در حوزه های مختلف برای خلق فرصت های پویا و سازنده برای جوانان صورت می گیرد و همه اینها در راستای آموزش غیرمستقیم و دانش افزای خودجوش جوانان است.
نظر شما