شباهت دولت مهدوی  با حکومت نبوی

خبرگزاری شبستان: امام صادق علیه السلام رسالت امام عصرعجل الله تعالی فرجه را همسان با رسالت پیامبر اسلام صل الله علیه وآله و سایر انبیا، انهدام رسوم جاهلی و احیاء و نوسازی اسلام دانستند.

به گزارش خبرگزاری شبستان، عناصر محوری رسالت آخرین ذخیره الهی، همان عناصری است که در رسالت تمام انبیاء بوده است که شامل دو عنوان اساسی: افروختن و پاسداشت سراج وحی؛ حراست از سلامت مصباح عقل و دیده بصیرت بشر است.

 

عقل و بصیرت در انسان ها در حکم چشم است و جامعه ای که چراغ روشنگری برای یافتن راه از چاه نداشته باشد یا به سبب فقدان عقل سلیم و چشم بصیر راه و روشنایی را نبیند، سرانجام در پرتگاه هلاکت سقوط خواهد کرد.

 

عقل و وحی چنان در هم تنیده اند که نه وحی بی عقل می تواند جامعه را به مقصد برساند و نه عقل بدون وحی. نه عقل کار وحی را می کند و نه وحی کار عقل را، چون عقل وحی درونی است و وحی عقل بیرونی؛ یکی ظاهر است و دیگری باطن، یکی چشم قلب بشر و اجتماع آدمیان است و دیگری چراغ روشنگر راه آنها و این هر دو باید به کار گرفته شود تا کشتی بشر را به ساحل مقصود برساند، بنابراین، روشن نگاه داشتن چراغ وحی و شکوفایی و محافظت از دیده عقل، عناصر عمده رسالت آن حضرت(عج) اند.

 

آن که می خواهد رسالات یادشده را به انجام رساند، می بایست از پشتوانه ای عمیق و مبنایی عریق برخوردار باشد و گرنه نخواهد توانست بار عظیم این رسالت را به دوش کشد و چون ناگزیر کاروان بشر می باید به منزلگاه مقصود برسد و این هدف جز با انجام دادن رسالات یادشده، شدنی نیست، باید کسی باشد تا رهنمای جامعه انسانی گردد و او را از ظلمات حیرانی به وادی نور هدایت کند.

 

این امر از عهده دیگران خارج است، چرا که دیگران یا در نصاب کمال تام نیستند؛ یا از اساس فاقد آن تکیه گاه محکم و اساس ثابت اند، همان طور که قرآن کریم به اهل کتاب چنین خطاب می کند و آن ها را برای به پا داشتن این رسالت و راهنمایی کاروان انسانی فاقد صلاحیت معرفی می کند: «قُلْ يا أَهْلَ الْکِتابِ لَسْتُمْ عَلي‏ شَيْ‏ءٍ حَتَّي تُقيمُوا التَّوْراةَ وَ الْإِنْجيلَ» (سوره مبارکه مائده، آیه ۶۸)

 

به آنان می فرماید که شما با کدام پایگاه و با تکیه به کدام پشتوانه می خواهید معارف تورات و انجیل را اقامه کنید! اقامه معارف وحیانی و اناره دیده عقلانی، پایگاهی موحدانه و روحی والا و مقتدر و نفسی مطمئن می خواهد که شما ندارید، از این رو توان برپا داشتن این رسالت را نخواهید داشت.

 

بر همین اساس امام صادق علیه السلام رسالت امام عصر عجل الله تعالی فرجه را همسان با رسالت پیامبر اسلام صل الله علیه وآله و سایر انبیا، انهدام رسوم جاهلی و احیا و نوسازی اسلام دانستند.

 

تعبیر مناسب آن است که عقل در مقابل نقل است نه وحی زیرا عقل برهانی همانند نقل معتبر هر دو علم ذهنی و حصولی اند، هر دو خطا پذیرند، هر دو اختلاف پذیرند، ولی وحی علم قلبی و شهودی است، مصون از خطاست و اختلاف ناپذیر است.

 

عقل و نقل هر دو تحت اشراف و سیطره وحی معصوم به سر می برند و خود را نیازمند آن می دانندودین خدا صراط مستقیم است و عقل برهانی و نقل معتبرسراج آن صراط اند و هیچ کدام از خود قانونی ندارد. معنای عقلی این است که نه آنکه را وضع و تاسیس نموده همانند فهم طبیب حاذق که کاشف است نه قانونگذار.

 

«امام مهدی(عج)، موجود موعود» نوشته آیت الله جوادی آملی

کد خبر 592088

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha