به گزارش خبرنگار شبستان، دکتر اصغر دادبه، استاد فلسفه اسلامی و ادبیات عرفانی، عصر دیروز در مراسم رونمایی از 10 جلد از مجموعه کتابهای شخصیتهای مانا که در تماشاخانه مهر حوزه هنری برگزار شد، گفت: بدیهی است هر نوشتهای یک فوایدی دارد. گرچه ممکن است روزگار، روزگار بیهقی نباشد که گفت" هر کتاب به یک بار خواندنش میارزد".
دکتر دادبه با بیان اینکه رمانهای گسترده جای خود را به داستانهای کوتاه داده است، عنوان کرد: در دنیایی که در آن زندگی میکنیم با وجود کمحوصلگی، دیگر مجالی برای کتابهای عظیم نیست. در حوزههای تحقیق هم هر چقدر بتوانیم مسایل اصلی را کوتاهتر بگوییم، شاید خوانندگان بیشتری داشته باشد.
وی یادآور شد: مرحوم دکتر یزدگردی از چند تن با احترام تمام نام میبرد و آنها را آیتی در انسانیت و تحقیق میشمرد. ایشان آقای طاهری را میستود. آقای طاهری یکی از نویسندگان مجموعه شخصیتهای ماناست که کتاب سید محمد فرزان را نوشته است. من این کتاب را خواندم. کتاب شیوا و دلپذیر بود. یکی از فواید این مجموعهها کوتاهبودن آن است. طبیعی است وقتی که به تکنگاری پرداختید در عین کوتاهبودن دقت هم میکنید.
این استاد فلسفه اسلامی و ادبیات عرفانی با اشاره به اثر خود کتاب فخر رازی بیان کرد: اگر شک نباشد فکر و فلسفه معنا ندارد. وقتی در بستر یقین قنودید چه جای حرف زدن است. فلسفه فرزند شک است. نه تنها دکارت با شک شروع کرد بلکه همه فلاسفه با شک شروع کردند اما دکارت شک را تابلو کرد. وقتی در زیر سلطه اختناق هستید ،هیچ چیز نمیگویید، نه نفی میکنید و نه اثبات.
وی با بیان اینکه فخر رازی به امام المشککین معروف بود، اظهار داشت: فخر رازی در قرن ششم زندگی کرده است. قرن چهارم قرن عصر طلایی فرهنگمان است. وقتی مولانا میخواهد از یک نمونه عقلانیت نقد کند از فخر رازی نام میبرد. مکرر نقل شده که به فتوای فخر رازی، مولوی را از بلخ بیرون کردند. در صورتی که اینطور نیست زیرا وقتی فخر رازی از دنیا میرود، مولوی دو ساله بوده است. من سعی کردم در کتابم حقایق را در مورد فخر رازی بازگو کنم. ما غیر از جمع و جور کردن مطالب که باعث افزایش خوانندگان میشود، میتوانیم بر نکات تعیینکننده متمرکز شویم.
دکتر دادبه اظهار داشت: ما اساسا برای نوشتن کتابهای کوچک، بزرگ و حتی مقاله مشکل داریم. آدمهای بزرگ راجع به خود چیزی ننوشتند. راجع به آنها کمتر نوشته شده است. اطلاعات دقیق علمی کمی در مورد این افراد داریم. برخی اطلاعات با افسانهها آمیخته شده است. این مسایل بدین معنا نیست که این افراد را نفی یا رها کنیم. درآمیختن مسایل علمی با مسایل سیاسی مشکل دیگر است. از طرفی قلت منابع و درآمیختن اطلاعات با افسانه را داریم. هنر محقق این است که از دل اینها حقیقت را بیرون کشد.
نظر شما