خبرگزاری شبستان - یزد: در هر کشوری یکی از مهمترین بخش ها که نشان دهنده فرهنگ و فعالیت های است به عنوان آثار تاریخی می درخشد و آن کشورها نیز برای نگهداری این آثار که قدمتشان را نشان می دهد، تلاش می کنند.
این آثار تاریخی بسیاری از حرف های ناگفتنی را در خود دارد که باید با کنکاش در مورد انها به بسیاری از اسرار پی برد.
در کشورهای مختلف میتوان شاهد این آثار به صورت بسیار گسترده بود به نحوی که مردم آن کشورها با معرفی این آثار بخشی از تاریخ خود را با آن معرفی می کنند.
در کشورمان نیز این آثار بسیار در جهان می درخشد که در استان های مختلف نیز شاهد این فرهنگ و تمدن هستیم.
استان یزد نیز یکی از این شهرهای تاریخی است که در جهان نیز زبانزد است و سالانه تعداد زیادی به منظور بازدید از این آثار به ایران و استان یزد سفر می کنند.
این استان به عنوان اولین شهر خشت خام جهان نگینی در کویر است که نشان از سخت کوشی و سادگی مردم یزد است و توانسته است بسیاری از افراد و جهانگردان به به خود جذب کند.
در این میان میدان تاریخی امیر چخماق یزد، مسجد جامع یزد، کوچه پس کوچه های مسجد جامع یزد، زندان اسکندر، آتشکده از جمله این ابنیه های تاریخی است که میتوان به خوبی از آنها برای معرفی مردم استان یزد و کشورمان ایران برای جهانیان معرفی کرد.
آب انبارهای تاریخی یزد نیز از دیگر ابنیه های تاریخی است که می توان در سیر زمان گذر کرد و به تاریخ پی برد.
ایجاد احساسات زندگی تاریخی، مهمترین عامل در ثبت آثار تاریخی در جهان
مسئولان مختلف جهانی از این آب انبارها به نیکی یاد می کنند زیرا به اذعان یکی از مسئولان یونسکو که به یزد سفر کرده بود این آب انبارها انسان را در تاریخ به عقب می برد و میتوان در ان ها فکر کرد که ما سال ها به عقب برگشته ایم.
این مسئول جهانی بیان می کرد که یکی از راه های ثبت آثار تاریخی همین ایجاد احساس تاریخی در ما است که به خوبی می توان در این آب انبارها مشاهده کرد.
آب انبار ۶ بادگیر شهر یزد واقع در استان یزد، گرچه از نظر تاریخی قدمت چندانی ندارد، اما با توجه با مهندسی به کار رفته در ساخت آن از بتاهای جالب و دیدنی این شهر به شمار می رود.
برای شهرهای کویری همچون یزد ارزش آب بیش از هر جای دیگر احساس می شود و در این شهر بیش از ۷۵ آب انبار وجود دارد که یکی از معروف ترین آنها آب انبار شش بادگیر است.
آب انبار ۶ بادگیر مربوط به دوره معاصر است و در یزد، محله تپه یزد، کوچه شش بادگیر واقع شده است و این بنا ۱۸۰ سال پیش در دوره قاجاره ساخته شده که در سال ۱۳۷۱ هجری قمری بازسازی شده است.
این بنا دارای ۲ ورودی شمالی و جنوبی است. راه پله های ورودی در ۲ طرف مخزن و در امتداد یکدیگر قرار گرفته اند و راه پله ها از ۲ قسمت روباز و سرپوشیده تشکیل شده و سردر ورودی آن ها در ابتدای قسمت سرپوشیده قرار دارد و از ورودی جنوبی توسط ۵۵ پله به مخزن می توان رسید.
در جلو سردر این راه پله که در میانه پله ۲۵ و ۲۶ (از بالا) قرار گرفته، یک هشتی با کف آجر فرش قرار دارد. مخزن آب انبار مدور است و بر روی آن ۶ بادگیر زیبای هشت وجهی تعبیه شده است که نیمی از این بادگیرها مربوط به بنای اولیه آب انبار و نیم دیگر مربوط به بازسازی بنا است و بادگیرهای جدید توسط استاد علی سیاه و استاد غلامرضا ساخته شده اند که با کمی دقت در شکل بادگیرها تفاوت سه بادگیر قدیمی با دیگر بادگیرهای آن مشهود است.
از مشخصات این بنا، دو ورودی (یکی در شمال و دیگری در جنوب مخزن)، شش بادگیر و مخزن بزرگی به حجم دو هزار متر مکعب است و ورودی آب انبار در قسمت جنوبی است و بین پله های بیست و پنج و بیست و شش آن، از بالا یک هشتی با سنگ فرش آجری قرار دارد و طاق آب انبار بعداز هشتی شروع می شو و شیر آن نیز در قسمت ورودی شمالی است که ورودی شمالی نسبت به مخزن شیر، قرینه ورودی جنوبی است.
آب انبار دارای گنبد تخم مرغی شکل است و ارتفاع بادگیرها ۱۰ متر است.
آب انبار شش بادگیر یزد در تاریخ ۴ فروردین ۱۳۵۷ با شماره ثبت ۱۶۰۰ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
معماری تاریخی، بهترین معماری برای شهرسازی امروز در جوامع
علی صالحی، کارشناس معماری در این راستا به خبرنگار خبرگزاری شبستان در یزد گفت: این آب انبارها بسیاری از حرف های نهفته را در خود دارد که ما میتوانیم به گذشتگان پی برد.
وی افزود: نحوه معماری و ساخت این آب انبارها و شکل سقف و پله های این آب انبارها به خوبی گویای توجه به سرد بودن آب با توجه به آب و هوای منطقه است.
این کارشناس معماری گفت: امروز ما به خوبی میتوانیم با بهره گیری از این نحوه های معماری ساخت و ساز شهری خود را بر مبنای آب و هوایی نیز منطبق کرد و این در صورتی میتواند تحقق پیدا کند که کارشناسان امر به خوبی با هم تعامل کرده و مسئولان نیز از آنها و نظراتشان استفاده کنند.
گزارش: سید ضیا میر رحیمی
نظر شما