به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از رشت، پرفسور مهرداد گودرزوند چگینی، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی رشت امروز(۲۹ آذر) در نخستین کنفرانس ملی چالش های مدیریت ایران در چشم انداز 1404 که در دانشگاه آزاد اسلامی رشت برگزار شد اظهار کرد: توسعه با علم مدیریت مهیا خواهد شد.
وی با بیان اینکه همه ما با ارائه طرح های تازه های مدیریت در توسعه علم مدیریت بایستی کوشا باشیم گفت: موضوعات بسیاری در علم مدیریت نهفته است.
چگینی به نقش دانشگاه در توسعه اشاره کرد و توجه به دانشگاه در توسعه چشم انداز را بسیار موثر دانست و افزود: نظام آموزشی عالی در همه بخش ها اگر همگاهنگ باشند در جامعه موفق خواهند بود.
وی اذعان کرد: دانشگاه یک سیستم اجتماعی است که در بخش های فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی تاثیرگذار است.
چگنی ادامه داد: دانشگاه خود به خود نمی تواند به تنهای حرکت کند بلکه به دیگر بخش ها در توسعه نیازمند است.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی رشت با بیان اینکه نقش دانشگاه در توسعه بلند مدت گسترده بوده و به راحتی از بین نخواهد رفت اظهار کرد: دانشگاه محل آموزش و پژوهش، انتقال اطلاعات، فضیلت جویی و حقیقت جویی است.
وی پژوهش را اساس کار دانشگاه دانست و اظهار کرد: باید تعامل استاد و دانشجو افزایش یابد زیرا توانمندی ها با افزایش تعامل دانشگاهی توسعه خواهد یافت.
چگینی انتقال و تولید دانش و جامعه پذیری را دو کارکرد مهم دانشگاه عنوان و اذعان کرد: دنیای امروز متشکل از نهادهای جامعه پذیر است و جامعه پذیری از دانشگاه به دانشجو منتقل خواهد شد.
وی تاکید کرد: الگوهای رفتاری و اجتماعی در دانشگاه انتقال می یابد و خروجی دانشگاه یک سرمایه اجتماعی است که باید بدان توجه ویژه شود.
اخلاق مهمترین فاکتور مدیریت
سجاد محتشم، کارشناس ارشد مدیریت صنعتی و مدرس دانشگاه نیز در این کنفرانس اظهارکرد: اخلاق مداری از مهمترین مقوله های مدیریت است.
وی با بیان اینکه در مباحث دینی بسیار به اخلاق و نقش آن در زتدگی روزمره اشاره شده است، گفت: اخلاق سازمانی در واقع بررسی و عمل به رفتار اخلاقی در سازمان است.
محتشم اذعان کرد: موقیعت شغلی، نیازهای شخصی، جامعه مدنی فعال، دلایل و استدلال عقل پسند و آموزش های کارآمد و موثر از جمله عوامل محیطی در سازمان ها از جمله زیرساخت های رفتاری است.
این مدرس دانشگاه خاطرنشان کرد: فرهنگ، اقتصاد، محیط سیاسی، مذهب، تکنولوژی، قانون و.... از جمله فاکتورهای سطح کلان اثر گذار بر رفتار اخلاقی است.
محتشم اظهار کرد: رقابت، نظام پاداش، اصول رفتاری، خصوصیات شغلی، منابع و فرهنگ سازی و ... از جمله فاکتورهای سطح میانی اثر گذار بر رفتار اخلاقی است.
وی ادامه داد: نگرش، قصد، قدرت نفس، مرکز کنترل، دموگرافی، سطح توسعه اخلاقی و ارزش ها و باورها از جمله فاکتورهای سطح خرد اثر گذار بر رفتار اخلاقی است.
این مدرس دانشگاه افزود: اخلاقیات در سازمان به عنوان سیستمی از ارزش ها و بایدها و نبایدها تعریف شده است که بر اساس آن نیک و بدی های سازمان مشخص و عمل بد از خوب متمایز می شود.
وی اظهار کرد: اخلاق در معاشرت، اخلاق در سازمان، اخلاق با نقد اندیشه ها و اخلاق در دیگر موارد...از جمله قلمروهای اخلاق کاربردی شمرده می شود.
نظر شما