مختارنامه باید بتواند زوایه گرفتن مختار را از اهداف فرهنگی عاشورا نشان دهد

حجت الاسلام ضمیری گفت: امام حسین (ع) بر خلاف مختار که در پی پیروزی سیاسی بود به دنبال تحول فرهنگی بودند و اگر ایشان به جای این هدف، رویکرد نظامی در پیش می گرفتند، قصه کربلا طور دیگری رقم می خورد.

حجت الاسلام محمدرضا ضمیری، معاون پژوهشی جامعة الزهرا در مورد سریال مختارنامه و برداشت های حاصل از آن به خبرنگار شبستان، گفت: مختارنامه یکی از معدود سریال هایی است که توانسته بخش عظیمی از تاریخ اسلام را به نمایش بگذارد. این سریال تا کنون معدل قابل قبولی کسب کرده، زیرا بسیاری از نکات تاریخی را رعایت کرده است و تیم قوی و خوبی دارد.

 

حجت الاسلام ضمیری با بیان اینکه مختارنامه از جهت نخبه شناسی فیلم بسیار خوبی است، اظهار داشت: مختار در زمان خود یک نخبه اجتماعی محسوب می شد. سریال مختار نشان می دهد که اگر نخبگان اجتماعی با هم هماهنگ نباشند، نتیجه لازم از حرکت اجتماعی حاصل نخواهد شد. در حقیقت همانگونه که وفاق نخبگان در ایجاد حرکات اجتماعی اثر گذار است، فاصله نخبگان از یکدیگر نیز برای جامعه مشکل ساز می شود.

 

وی با اشاره به تفاوت نگاه امام حسین (ع) و مختار، بیان کرد: مختار نگاه سیاسی داشت و به پیروزی فکر می کرد، به گونه ای که هر جا احساس می کرد، پیروزی در کار نیست، زندان را ترجیح می داد، اما امام حسین (ع) نگاهی فرهنگی داشتند و به دنبال تحول فرهنگی بودند، امید است که سریال مختار نامه به این مساله به خوبی بپردازد.

 

معاون پژوهشی جامعة الزهرا قیام امام حسین(ع) را جنگ نرم و فرهنگی دانست و افزود: اگر امام حسین (ع) نگاه نظامی داشتند، قصه کربلا طور دیگری رخ می داد. با دید فرهنگی، امام حسین(ع)در اهدافشان موفق بودند. ایشان بنی امیه را به راحتی کنار زدند و در مسیر خود از ابزارهاتی فرهنگی استفاده کردند.

 

به گفته وی، امام حسین (ع) از یک سو به جهت درک و فهم بالا و از سوی دیگر به لحاظ امام بودن به خوبی از اوضاع روز مطلع بودند و می دانستند که مردم کوفه متزلزل هستند و از طرفی می دانستند که راه فرهنگی که در پیش گرفتند با صحبت به سرانجام نمی رسد بلکه این راه فدایی و خون لازم دارد.

 

این استاد حوزه و دانشگاه با بیان اینکه فضای دنیا پرستی و زراندوزی به خوبی در یکی از قسمت های مختارنامه ترسیم شد، عنوان کرد: در این سریال نشان داده شد که پسر مرجانه با طلا معامله کرد و از این راه توانست بسیاری از کوفیان را متزلزل کند. قدرت مالی خیلی از انسانها را از مسیر مستقیم، منحرف می کند. نکته دیگر این است که نمی توان روی ایمان افراد ناآگاه حساب باز کرد.

 

حجت الاسلام ضمیری استفاده ابزاری از زنان را یکی از ترفندهای دشمنان ذکر کرد که در مختارنامه به آن پرداخته شده است و ادامه داد: در قسمتی از این سریال بحث تاثیرگذاری زنان بر روی همسران و جامعه مطرح شده است. زنان کوفه ترس خود را به شوهرانشان منتقل کردند و آنها را از مبارزه علیه باطل بر حذر داشتند و با این کار تاثیری منفی از خود در تاریخ به جای گذاشتند.

 

معاون پژوهشی جامعة الزهرا معتقد است که استفاده ابزاری از زنان مختص مقطع زمانی خاص نیست و اکنون نیز دشمنان برای نیل به اهداف خود از زنان استفاده می کنند و این امر هوشیاری بیشتر بانوان یک جامعه به خصوص جامعه اسلامی را متذکر می شود.

 

وی وقوع حوادث سهمگین در اثر ناآگاهی و عدم شناخت را از دیگر برداشت های حاصل از سریال مختارنامه عنوان کرد و افزود: در این سریال نشان داده شد که مردم شناخت کافی نسبت به یزید نداشتند و همین امر موجب غفلت آنها شد. طبیعی است که معرفت و آگاهی مردم نسبت به حاکمان و شرایط حاکم بر جامعه از احتمال تاثیرگذاری دشمنان در جریان های اجتماعی می کاهد.

 

حجت الاسلام ضمیری خاطرنشان کرد: وقتی معرفت افراد جامعه نسبت به حاکمان جور و فاسد کم باشد و مردم مراقب رفتار مسئولان نباشند، ظلم، ریا و فساد جامعه را فرا می گیرد، همانگونه که کوفیان به دلیل عدم شناخت یزید، فریب دغلکاری وی را خوردند. در حقیقت در چنین شرایطی از مردم سوء استفاده و از دین نیز استفاده ابزاری می شود.

 

این استاد حوزه و دانشگاه با بیان اینکه مردم در زمان امام حسین(ع) به یکباره منحرف نشدند، بیان کرد: برخی این سوال را مطرح می کنند که چگونه مردم بعد از گذشت 50 سال از صدر اسلام دوباره به انحراف کشیده شدند. در پاسخ باید گفت که سنت استدراج علت این امر بود. انحراف مردم از واقعه ثقیفه شروع شد که بعد از وفات پیامبر اکرم(ص)در منزل فاطمه زهرا(س) را به آتش کشیدند و رفته رفته این مساله به جایی رسید که در کربلا نیز خیمه های امام حسین(ع) و یاران ایشان را به آتش کشیدند.

 

پایان پیام/

کد خبر 5960

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha