خبرگزاری شبستان - گروه سیاسی: افسانههای آمریکا درباره ایران نادرست است، ۲۰۱۶، سال خوبی برای ایران و روسیه در خاورمیانه، اوباما امتیازات مخفی به ایران داده است از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
۲۰۱۶، سال خوبی برای ایران و روسیه در خاورمیانه بود/موازنه قدرت جدیدی در خاورمیانه شکل گرفته است
نشریه «فایننشال تایمز» ایران و روسیه را طرفهای پیروز در خاورمیانه در سال 2016 دانسته است.
«دیوید گاردرنر» دبیر اخبار بینالمللی این نشریه در گزارشی با عنوان «موازنه قدرتی جدید در خاورمیانه» نوشته است: «روسیه و ایران سال خوبی داشتند و رقبای خود در خاورمیانه را مبهوت کردند.»
وی با اشاره به نشست سهجانبه وزیران خارجه روسیه، ایران و ترکیه، نوشته است که آنکارا از بیم شکلگیری یک منطقه خودمختار کردنشین در مرز سوریه و ترکیه، به سمت مسکو و تهران گرایش پیدا کرده و از حمایت از گروههایی که به دنبال کنار زدن «بشار اسد» رئیسجمهور سوریه هستند، دست برداشته است.
او همچنین نوشته است که روسیه توانسته اتحاد اروپاییها را بر هم بزند و شماری از کشورهای خاورمیانهای را نیز به سمت خود جذب کند.
وی با بیان اینکه به نظر میرسد رقابت ایران و عربستان همچنان ادامه داشته باشد، نوشته است که «پیروزی در حلب» محور مورد حمایت ایران از بغداد تا بیروت را تقویت کرده است.
نویسنده گزارش البته نوشته است که توافق هستهای با ایران، یکی از موضوعاتی است که «دونالد ترامپ» رئیسجمهور منتخب آمریکا آن را هدف قرار داده و گفته است که یا آن را لغو کرده یا به مذاکره مجدد در مورد آن میپردازد.
افسانههای آمریکا درباره ایران نادرست است/ ایران نه تنها عقب مانده نیست بلکه کشوری دوستداشتنی است
خانم «استفنی لستر» مدیر شورای ایرانیان آمریکا در گزارشی ضمن اشاره به سفر امن خود به ایران عنوان داشت: آمریکاییها تمایل دارند ایران را به عنوان کشوری عقب مانده، فرو رفته در افراطگرایی و مخالف مدرنیته معرفی نمایند.
وی در ادامه با معرفی خود به عنوان زنی آمریکایی _یهودی که اخیرا به ایران سفر کرده و به تنهایی ده روز را آنجا سپری نموده، به یافتههای خود که خلاف ادعاهای ضد ایرانی است اشاره کرده و نوشت: ایران کشور امن، زیبا با مردمانی مهمان نواز به ویژه با گردشگران آمریکایی است.
خانم لستر عنوان ساخت که قبل سفر نیز مجبور به توضیح به دوستان و خانواده مبنی بر اینکه در این کشور خبری از شبه نظامیان داعشی نیست، شده و در بازگشت به آمریکا نیز مجبور بوده اعضای وزارت امنیت داخلی آمریکا را در جلسه دو ساعته بازجویی متقاعد نماید که هوادار تروریستهای داعش نبوده است.
استفنی لستر در ادامه این گزارش نوشت: میدانم که افکار عمومی منفی نسبت به ایران میتواند به طور مستقیم بر تصمیم گیری سیاستگذاران و استفاده از آن به عنوان خوراک تبلیغاتی لفاظیهای آنها درباره ایران و به عنوان دشمن آشتی ناپذیر استفاده شود. هرچند که سوء برداشتهای زیادی درباره ایران وجود دارد اما باید گفته شود ایرانیها جهانگردان آمریکایی را دوست دارند و این کشور مکانی امن برای سفر کردن است. زنان این کشور تحصیل کرده و دارای مشاغل درجه بالا و بهرهبری از حق رای دادن و رانندگی هستند. همچنین ایران بیشترین جمعیت یهودی خاورمیانه خارج از اسرائیل را دارد.
وی در توضیح موارد ذکر شده در بالا مینویسد: این سومین سفر من به ایران بود و با تجربیات دفعه قبلی از حیث واکنشهای گرم مردم ایران و بیان میلشان در تعامل با جهان تفاوتی ندیدم. حتی در جریان آخرین سفرم به ایران با نیروهای نظامی وفادار به حکومت ایران برخورد کردم که وقتی محل تولد خود را به یکی از آنها گفتم به من عسلی تعارف کرد و تاکید کرد تا ایران را مثبتتر بنگرم.
نویسنده این گزارش در ادامه نوشت: ایران کشور امنی برای مسافرت است و برخلاف باور بسیاری از آمریکاییها، داعش در آنجا حضور ندارد و آنها پیرو نوع دیگری از اسلام هستند اما ایران کشوری شیعه، و حتی در نبرد علیه داعش نیز فعال است.
از این گذشته، حملات تروریستی در ایران رخ نداده و حمل سلاح در این کشور ممنوع و نرخ خشونت بشدت پایین است. من به عنوان یک زن هنگام قدم زدن در خیابانهای شهرهای مهم ایران در شب راحت بودم.
وی با اشاره به فرهیخته و شیک پوش بودن بانوان ایرانی، به پوشش مختلف آنها چون تنوع مانتوها و حتی پوشیدن شلوار جین بین برخی زنان اشاره نمود.
لستر سپس به راحت بودن یهودیان در ایران اشاره کرده و عنوان می کند: ایران بیشترین جمعیت یهودیان را در خاورمیانه غیر از اسرائیل در خود جا داده است. در ایران کنیسههای فعال زیادی هستند و من در یکی از آنها درباره محدودیت زندگی از جمع حاضر سئوال کردم که با قاطعیت پاسخ دادند ، «به هیچ وجه». در قانون اساسی این کشور نیز بر وجود یک نماینده یهودی در مجلس تاکید شده است.
استفنی لستر در خاتمه این گزارش با اشاره به مواردی چون حمایت ایران از حزب الله و البته برخی ادعاهای دیگر نوشت: بیاییم فرصت آشتی در آینده و با نسل جدیدتر این کشور را با مشاهده از طریق لنز دههها خشم و تصورات غلط از دست ندهیم. این تصور که ایران دشمن آشتی ناپذیر ما (ملت آمریکا) است در واقع نادرست میباشد.
حمایت ایران و روسیه از سوریه را دست کم گرفته بودیم/اوباما سقوط اسد را حتمی میدانست
یک مقام سابق دولت آمریکا میگوید «باراک اوباما» رئیسجمهور آمریکا در ابتدای بحران تصور نمیکرد که ایران و روسیه تا این حد از سوریه حمایت کنند.
این مقام سابق دولت اوباما که خواسته نامش فاش نشود، به «گرت پورتر» تحلیلگر آمریکایی گفته است که واشنگتن در ابتدای شکلگیری درگیریها در سوریه، تصور میکرد که سقوط دولت «بشار اسد» امری اجتنابناپذیر است و به زودی اتفاق میافتد.
در این مطلب که در پایگاه «میدل ایست آی» منتشر شده، ادعا شده است که اوباما از ابتدا مایل به دخالت مستقیم آمریکا نبود و بعدها هم تحت فشار عربستان، ترکیه و قطر حاضر به صدور مجوز ارسال تسلیحات سبک از لیبی به سوریه شد.
بنا بر این گزارش، زمانی که کاخ سفید در حال تدوین سیاست در قبال سوریه بود، نقش ایران را نادیده گرفته بود.
پورتر نوشته است: «مشاوران اوباما تصور میکردند که ایران و روسیه تنها به ارائه کمکهایی مختصر برای نگه داشتن اسد در قدرت، اکتفا میکنند.»
به گفته مقام آمریکایی، اوباما فکر نمیکرد که ایران و روسیه مستقیما در سوریه نقش نظامی ایفا کنند و همین «اشتباه بزرگ» به مرور خود را در جنگ نشان داد.
نویسنده این گزارش میگوید با وجود آنکه بعد از بازپسگیری شهر «القصیر» توسط حزبالله لبنان، اشتباه دولت اوباما روشن شد، اما کاخ سفید به جای تجدید نظر در این اشتباه، به تجهیز بیشتر گروههای مسلح در سوریه پرداخت و به مرور بیش از پیش در بحران درگیر شد.
مهر:
روسیه: «دی میستورا» از نتایج نشست مسکو درباره سوریه حمایت می کند
وزارت خارجه روسیه اعلام کرد که «استفان دی میستورا» نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه در گفتگوی تلفنی با «سرگی لاوروف» وزیر خارجه روسیه از نتایج نشست سه جانبه اخیر در مسکو بین روسیه، ایران و ترکیه به منظور ایجاد حل سیاسی بحران سوریه حمایت کرده است.
در بیانیه وزارت امور خارجه روسیه آمده است: دی میستورا نتایج دیدار سه جانبه ۲۰ دسامبر بین وزرای خارجه و دفاع روسیه، ایران و ترکیه در مسکو را تایید و بر آمادگی سازمان ملل متحد برای سهیم شدن در اجرای این نتایج از جمله تهیه توافق بین دولت سوریه و معارضان پیرامون آتش بس و برگزاری مذاکرات در آستانه [پایتخت قزاقستان] تاکید کرد.
بنا بر بیانیه وزارت خارجه روسیه، لاوروف و دی میستورا در این تماس تلفنی پیرامون تلاش های دسته جمعی برای آغاز روند حل سیاسی بحران سوریه به بحث و تبادل نظر پرداختند.
دو طرف همچنین در خصوص ادامه تماس ها پیرامون مسائل متعلق به اجرای توافقات روسیه، ایران و ترکیه در نشست سه جانبه مسکو توافق کردند.
گفتنی است که وزرای خارجه روسیه، ایران و ترکیه در تاریخ ۲۰ دسامبر جاری نشست سه جانبه ای را به منظور بررسی اوضاع سوریه در مسکو برگزار کردند.
باشگاه خبرنگاران جوان:
دیلی کالر: تخفیف 50 درصدی بوئینگ فقط شامل حال ایران نیست
ماجرای فروش 80 فروند هواپیمای بوئینگ به ایران مورد توجه بسیاری از رسانههای غربی قرار گرفته است و به انتشار هر خبری در رابطه با آن بلافاصله واکنش نشان میدهند.
پس از آنکه "اصغر فخریه کاشان"، معاون وزیر راه و شهرسازی ایران، اظهاراتی درباره تخفیف 50 درصدی بوئینگ به شرکت ایرانایر ارائه داد، نشریه آمریکایی دیلی کالر گزارشی درباره معمول بودن ارائه چنین تخفیفی از سوی بوئینگ و ایرباس به خریداران عمده منتشر کرد.
دیلی کالر در این باره نوشت: قرار است به موجب توافق تجاری که میان ایران و بوئینگ صورت گرفته، 80 فروند هواپیمای این شرکت آمریکایی به مبلغ 16.6 میلیارد دلار در اختیار شرکت هواپیمایی ایران ایر قرار بگیرد. این کار با هدف نوسازی ناوگان هوایی ایران صورت میگیرد که تقریبا پس از انقلاب سال 1979 (1357) هواپیمای جدیدی به آن اضافه نشد.
دیلی کالر در ادامه این گزارش نوشت: معاون وزیر راه و شهرسازی ایران درباره تخفیف 50 درصدی شرکت هواپیمایی بوئینگ فخر فروشی کرده است درحالیکه این موضوع برای مشتریان عمده بوئینگ و ایرباس عمومیت دارد. هر دو شرکت نام برده شده برای مشتریانی که تعداد زیادی هواپیما سفارش دهند، 50 درصد تخفیف در نظر گرفتهاند. این موضوع حتی درباره شرکتهای دیگری مانند بمباردیه کانادا و امبرائر برزیل نیز صدق میکند.
"ریچارد ابولافیا"، تحلیلگر مسائل هوانوردی در شرکت تیل گروپ - شرکتی فعال در تحلیل خرید و فروش هواپیما- اظهار داشت: مشتریهای عمده - یعنی هر کسی که خواستار خرید بیش از 12 هواپیما است - از تخفیف 50 درصدی ایرباس و بوئینگ نسبت به قیمت فاکتور برخوردار میشوند.
"اسکات همیلتون"، یکی دیگر از تحلیلگران مسائل هوانوردی هم گفت: این مشهور است که به سفارشهای بزرگ، چه از ایرباس و بوئینگ باشد چه از بمباردیه، تخفیفهای بزرگ هم تعلق میگیرد.
"دوگ آلدر"، سخنگوی بوئینگ، در این باره اظهار داشت: ما درباره جزئیات هیچ توافقی به طور مشخص صحبت نمیکنیم. علاوه بر این، شرکتهای هواپیمایی که از بوئینگ و ایرباس هواپیما میخرند توافق میکنند که قیمت واقعی پرداخت را به انتشار عموم نرسانند.
ایران علاوه بر بوئینگ، با شرکت اروپایی ایرباس نیز قراردادی چند میلیارد دلاری امضا کرده است که به موجب آن 100 فروند هواپیمای این شرکت طی 10 سال به ایران تحویل داده میشود.
ادعای نشریه آمریکایی: اوباما امتیازات مخفی به ایران داده است
پایگاه اینترنتی "ورلد دیلی نیوز" در گزارشی مدعی شد: حقایق جدیدی از امتیازدهی "باراک اوباما"، رئیس جمهور آمریکا، به ایران در حال افشا شدن است. باید از خود پرسید اوباما اساسا چه امتیازی به ایران نداده است!
به ادعای این پایگاه خبری، یکی از بازرسان هستهای سازمان ملل متحد فاش کرد دولت آمریکا حدود یک سال پیش امتیازات ویژهای در ارتباط با توافق هستهای به ایران واگذار کرد که بنا به دلایلی، محرمانه باقی ماند. طبق این امتیازات، ایران میتواند اورانیوم خود را در حجم وسیعتری نسبت به آنچه در توافق هستهای ذکر شده بود، ذخیرهسازی کند.
نشریه ویکلی استاندارد هم در گزارشی مدعی شد آژانس بینالمللی اتمی گزارشی را در تاریخ 23 دسامبر منتشر کرده است که نشان میدهد ایران در ژانویه سال جاری میلادی امتیازات جدیدی از آمریکا دریافت کرد.
ویکلی استاندارد در این باره نوشت: این امتیازات تقریبا حدود یک سال از افکار عمومی مخفی نگه داشته شد و تیم انتقال قدرت "دونالد ترامپ"، رئیس جمهور منتخب آمریکا، قصد دارد آن را به طور کامل افشا کند.
ورلد نیوز دیلی در ادامه گزارش نوشت: دولت اوباما همراه با کشورهای عضو گروه 1+5 در 14 ژوئیه 2015 بر سر توافق هستهای با ایران به توافق رسیدند. کابینه اوباما بخشهای مهم توافق هستهای را بدون مشورت با نمایندگان سنا به تصویب رساند و مجلس نمایندگان آمریکا با تکیه بر این موضوع که توافق هستهای، ایران را از دستیابی به سلاح اتمی دور کرده است، موافقت خود را با اجرایی شدن آن اعلام کرد.
سپس ایران به تعهدات خود طبق توافق هستهای عمل کرد؛ تعهداتی مانند کاهش سقف ذخایر اورانیوم با غنای پایین به 300 کیلوگرم، محدود کردن غنیسازی اورانیوم به 3.67 درصد، توقف کار سانتریفیوژها برای 10 سال، محدودکردن تحقیقات، توسعه و تولید پلوتونیم که قابلیت استفاده در تسلیحات را دارد و در نهایت تغییر کاربری تاسیسات هستهای فردو به یک مرکز تحقیقاتی از سوی ایران.
ورلد نیوز دیلی در ادامه مدعی شد: توافق هستهای تلاشی روشن برای دور کردن ایران از غنیسازی اورانیوم بود تا تهدیدات این کشور علیه آمریکا و متحدش، اسرائیل، خنثی شود؛ اما کابینه اوباما توافقهای محرمانه بسیاری با ایران انجام داد که همگی در چارچوب اسناد طبقهبندی نشده نگهداری میشوند. اشخاص عادی و حتی برخی از اعضای کنگره به این اسناد دسترسی ندارند و آنها در محل امنی در ساختمان کنگره نگهداری میشوند. این اسناد در اصطلاح "اطلاعات تسهیلات حساس" نامیده میشود.
"جان تستر"، سناتور دموکرات از ایالت مونتانا، اوایل ماه جاری درباره این اسناد گفته بود: "هرچند دلایل کافی برای دور نگه داشتن این اسناد از دید عموم وجود دارد؛ بهتر است آنها منتشر شوند. من طرفدار شفافیت و صداقت کلام هستم. همین که نمیدانیم داخل آنها چه نوشته شده است، خود محل شک و ابهام است."
موسسه علوم و امنیت بینالملل آمریکا در ماه سپتامبر گزارشی منتشر کرد مبنی بر اینکه کابینه اوباما به ایران اجازه داده است فراتر از محدوده تعیین شده در توافق هستهای گام بردارد. در آن زمان کابینه اوباما ادعای این موسسه را تکذیب کرد.
برخی از کارشناسان معتقدند رسانههای آمریکایی به دنبال ایجاد جنجال بر سر این موضوع هستند تا تیم انتقال قدرت ترامپ را بر روی ایران و توافق هستهای – که از ابتدا با آن مخالف بودند- حساس کنند. فرافکنی این نشریات موجب شد تیم انتقال قدرت ترامپ وعده دهد در بدو ورود به کاخ سفید، اسناد محرمانه در ارتباط با امتیازدهی آمریکا به ایران را افشا خواهد کرد.
نظر شما