کهن ترین خانه خدا در نخستین خیابان  ایران

خبرگزاری شبستان: مسجد جامع یا مسجد عتیق قزوین کهن ترین خانه خدا در ایران است که در خیابان سپه شهر قزوین، نخستین خیابان طراحی شده در ایران واقع شده است.

خبرگزاری شبستان- قزوین:

 

مسجد یکی از نمادهای جامعه اسلامی و محل گردهمایی مسلمانان است، مسجد یکی از شاخص ترین و مهمترین بناهای معماری اسلامی است که در اقصا نقاط کشور ما مساجد متعددی با معماری های کم نظیر دیده می شود.

 

در استان قزوین هم بیش یک هزار و 300 مسجد وجود دارد که در این بین مساجدی از معماری و ویژگی های خاصی برخوردار هستند که یکی از این مساجد زیبا، مسجد جامع قزوین یا مسجد عتیق و یا مسجد جامع کبیر است که کهن ترین مسجد جامع ایران است.

 

بنای نخست مسجد جامع قزوین بر روی آتشکده ای از دوران ساسانیان ساخته شده است و در یورش مغولان به قزوین بخشی از مسجد عتیق به عنوان یکی از مهمترین مساجد شهر قزوین تخریب شد که در سال های بعد نسبت به ترمیم این بخش ها اقدام شد.

 

مسجد جامع قزوین به سبک چهار ایوانی است و مقصوره کهن یا طاق هارونی قدیمی ترین بخش از بنای این مسجد است که توسط هارون الرشید در سال ۱۹۲ هجری قمری ساخته شده است.

 

معماری چندین دوره در این مسجد دیده می شود به طوری که قدیمی ترین بخش این مسجد متعلق به سده دوم اسلامیه است و با توجه به اهمیت این مسجد، در ادوار مختلف نسبت به مرمت آن اقدام شده و ایوان‌ ها در دوره صفوی و ایوان شرقی در دوره قاجار مرمت شد همچنین در دوره صفویه بخش های وسیعی نظیر ایوان ها و منارها به این مسجد اضافه شد و در دوره قاجار هم مرمت هایی در اين بنا صورت گرفت.

 

هشت شبستان بزرگ در چهار طرف حیاط، یک شبستان زیر زمینی در ضلع جنوب غربی مسجد و سردری مجلل از دیگر ویژگی های کهن ترین مسجد جامع ایران در قزوین است.

 

این مسجد تاریخی همچنین دارای موزه سنگ و سفال در شبستان غربی است که در  سال 92 توسط سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری راه اندازی شد که در این موزه انواع گچ بری ها، سفالینه ها، کاشی، سنگ نگاره ها، ارسی و غیره در معرض دید علاقمندان قرار گرفته است.

 

در کنار معماری خاص، مسجد جامع قزوین در خیابان سپه این شهر، نخستین خیابان طراحی شده در ایران واقع شده است که همین امر موجب شده تا این مسجد از موقعیت خاصی برخوردار باشد.

 

گفتنی است در حال حاضر هم بخشی های از این مسجد نظیر ایوان های آن توسط اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان قزوین در حال مرمت است.

کد خبر 598598

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha